مراقبت هاي قبل از بارداري


 

نويسنده: سودابه اسفندمزد - کارشناس مامايي




 
امروزه با دانش و تکنولوژي هاي جديد در دسترس مشخص شده است که نه فقط دوران بارداري مهم است بلکه دوران قبل از حاملگي نيز مهم است. در گذشته به 9 ماه دوران حاملگي توجه مي شد ولي امروزه 3 ماه قبل از بارداري را هم که اگر خانمي بخواهد باردار شود بايد در سلامت کامل باشد و خود را براي حاملگي آماده سازد. در حقيقت براي سلامتي مادر و جنين و نوزاد 12 ماه بايد در نظر گرفت که 3 ماه قبل از بارداري و 9 ماه آن دوران حاملگي است.
به هر زن و شوهري که مي خواهند داراي فرزندي شوند توصيه مي شود، کتابهايي که درباره لقاح و آبستن شدن نوشته شده است مطالعه کنند.

آماده شدن براي بارداري
 

هر خانمي که مي خواهد حامله شود قبل از باردار شدن بايد به نکات زير توجه کند:
1- حداقل 3 ماه قبل از حامله شدن کوشش نماييد وزن ايده آل داشته باشيد، زيرا سلامت جنين شما وابسته به وزن است. اگر خانمي وزن اضافي دارد يا چاق است در معرض خطر افزايش فشار خون، ديابت دوران بارداري و امکان زايمان با سزارين وجود دارد. بنابراين قبل از حاملگي بايد تغذيه ي صحيح و سالم داشته باشيد.
2- از پزشک خود بخواهيد معاينه ي فيزيکي کامل از شما به عمل آورد و آزمايش پاپ اسمير و آزمايش پستان ها را انجام دهد.
3- از پزشک خود بخواهيد چگونگي ايمني شما را در برابر بيماري سرخجه و آبله مرغان مشخص سازد و اگر نياز به واکسن داريد تزريق نمايد.
4- اگر نياز به راديوگرافي داريد قبل از حامله شدن انجام دهيد.
5- از پزشک خود بخواهيد خون شما را از نظر مقدار آهن آزمايش کند. زيرا کمبود آهن موجب خستگي شما در حين بارداري مي گردد.
6- از پزشک خود بخواهيد خون شما را از نظر کلسترول اندازه گيري کند زيرا بالا بودن کلسترول ممکن است موجب افزايش فشار خون شما گردد.
7- از پزشک خود بخواهيد وضع شما را از نظر هپاتيت و ايدز مشخص نمايد.
8- از پزشک خود بخواهيد گروه خون شما و همسرتان را تعيين نمايد.
9- از پزشک خود بخواهيد ويتامين هاي قبل از بارداري را براي شما تجويز نمايد.
10- اگر زن و شوهر عادت به استعمال دخانيات داريد فوراً اين عادت را ترک نماييد.
11- هيچ گونه داروي گياهي مصرف نکنيد مگر با تجويز پزشک.
12- با افرادي که دچار عفونت هاي بيماري ويروسي هستند تماس پيدا نکنيد، دست هاي خود را بشوييد و غذاهايي که کاملاً پخته نشده است مصرف نکنيد.
13- شروع به خوردن اسيد فوليک به ميزان 400 ميلي گرم در روز نماييد. خوردن اين داور سبب مي شود که از پيدايش ناهنجاري هاي مغز و نخاع جنين جلوگيري به عمل آيد.
14- سعي کنيد از عواملي که موجب استرس شما مي شود دوري کنيد.
15- اگر از نظر دندان ها مشکلي داريد قبل از بارداري به درمان آن بپردازيد.
16- و بالاخره چگونگي پريود شدن خود را روي فرم هاي مخصوص رسم کنيد.

قطع روشهاي پيشگيري حاملگي
 

تا زماني که آزمايش هاي شما تکميل نشده است جلوگيري از حاملگي را ادامه دهيد و سپس بعد از 3-2 نوبت پريود طبيعي مي توانيد باردار شويد، زيرا اگر بلافاصله بعد از قطع روش پيشگيري حامله شويد نمي توانيد روز زايمان خود را تعيين کنيد.

آيا شما نياز به مشاوره ي ژنتيک داريد؟
 

از پزشک خود بپرسيد آيا به مشاوره ژنتيک نياز داريد؟ اکثر خانم ها احتياج ندارند مگر اينکه:
سن شما قبل از بارداري 35 سال يا بيشتر باشد، يا در گذشته سقط هاي مکرري داشته باشيد، يا در گذشته کودکي با ناهنجاري به دنيا آورده ايد، يا در فاميل شما يا شوهرتان کودکي با سندرم داون، عقب ماندگي ذهني، ناهنجاريهاي نخاعي، صرع، ناهنجاري هاي عضلاني و قلبي و بالاخره کري وجود داشته باشد.
هدف از مشاوره ي ژنتيک اين است که اگر عيب ژنتيک در زن و شوهر وجود داشته باشد هر چه زودتر تشخيص داده و از پيدايش آن در نوزاد جلوگيري گردد.
اگر زن و شوهر شرايط بالا را در نظر داشته و بر اساس آن بارداري صورت گيرد. دوران بارداري سير طبيعي خود را سپري خواهد کرد و هر روز، روزي توأم با شادي براي پدر و مادر و بستگان خواهد بود و زن و شوهر براي تولد نوزاد خود روزشماري خواهند کرد و بالاخره نوزادي سالم و طبيعي به دامان پر مهر و محبت مادر و پدر وارد خواهد شد.
منبع: نشريه پيام پزشک، شماره 58.