درمان بيماري طولاني ترين عصب بدن


 






 
بسياري از مردم هر وقت دچار كمر درد مي شوند مي گويند سياتيكم گرفت در حالي كه تنها علت 5 درصد كمر دردها، مشكل سياتيك است، اما اين سياتيك معروف چيست؟
عصب سياتيك طولاني ترين عصب داخل بدن است كه از نخاع جدا مي شود، از لگن عبور مي كند و تا انتهاي پا ادامه دارد. اين عصب در طول مسير خود به شاخه هاي متعددي تقسيم مي شود. عصب سياتيك پس از جدا شدن از نخاع، عمل عصب دهي به عضلات ناحيه كمر و باسن و عضلات اين ناحيه و ارگان هاي لگن مثل مثانه و رحم و دستگاه تناسلي را انجام داده و پس از آن از زير استخوان نشيمنگاهي به پاها رفته و عضلات پا و قسمت هاي لازم را عصب دهي مي كند. هر گونه فشار روي اين عصب مي تواند باعث ايجاد درد در تمام طول عصب شود. يعني مسيري كه از كمر شروع مي شود و از پشت پا پايين مي آيد و تا پاشنه پا مي رسد. در ناحيه كمر انحراف جانبي ستون مهره ها، بيرون زدن ديسك بين مهره اي يا گودي كمر باعث مي شود عصبي كه از اين ناحيه عبور مي كند بين بافت هاي سخت استخوان ستون فقرات تحت فشار قرار گرفته و ملتهب شود. التهاب عصب باعث تورم و تحت فشار بيشتر قرار گرفتن عصب مي شود. در اين وضعيت در انتقال پيام هاي عصبي اختلال ايجاد كرده و رشته عصبي مربوط به هر منطقه از پا كه باشد بدون اين كه هر گونه مشكلي در آن نقطه وجود داشته باشد علائم درد را در آنجا نشان مي دهد.
سن بالا، فشار به كمر و حمل بارهاي سنگين، پشت ميز نشيني طولاني و ديابت از جمله عواملي است كه باعث اين مشكل مي شود.

درمان
 

اولين درمان براي درد سياتيك استراحت است. يك هفته استراحت از فشار روي عصب مي كاهد؛ البته بايد بدانيم استراحت زيادي مي تواند زيان آور هم باشد و مشكلات ديگري به وجود آورد. داروهاي ضد التهاب يكي ديگر از درمان هاست كه بايد با تجويز پزشك صورت گيرد. استفاده از مسكن كه بسيار زياد و اغلب خودسرانه از سوي بيمار انجام مي شود فوايد و ضررهاي خود را دارد. مسكن درد را كاهش مي دهد و ممكن است بيمار فعاليت كند و وضع او بدتر شود. توجه داشته باشيم درد يك مكانيسم دفاعي بدن است كه موجب مي شود از حركات اضافه و غير ضروري خودداري كرده و بدن را در وضعيت بدون درد كه همان شكل صحيح است نگه داريم. پزشك معمولاً با تذكرات لازم و استراحت از داروهاي مسكني استفاده مي كند كه علاوه بر كاهش درد، خاصيت ضد التهابي نيز دارد و به درمان سرعت مي بخشد. داروهاي شل كننده عضلات در برخي موارد كمر درد استفاده مي شود، اما اگر خود عصب سياتيك درگير باشد معمولاً تأثيري ندارد. مگر در مواردي كه انقباض عضله اي در لگن نزديك عصب سياتيك قرار دارد باعث فشار بر عصب و بروز درد شده باشد.
فيزيوتراپي در مواردي كه بيرون زدگي علت بيماري باشد نقش مهمي در بهبودي بيمار دارد. ورزش هايي كه به طور معمول در فيزيوتراپي داده مي شوند، به قرار گرفتن بدن در وضعيت صحيح كمك كرده و موجب تقويت عضلات كمر مي شود.
در موارد بسيار شديد بيماري كه به دارو پاسخ نمي دهد يا احتمال آسيب شديد عصب و قطع قسمتي از آن مي رود عمل جراحي ضرورت پيدا مي كند.
10 فرمان براي اين كه دچار درد عصب سياتيك و انواع ديگر كمر درد نشويد.
1ــ اگر اضافه وزن داريد وزن خود را متعادل كنيد.
2ــ اگر كار شما به شكلي است كه بايد ساعت ها نشسته باشيد بهتر است در فواصلي بايستيد و قدم بزنيد تا فشار وارد به كمرتان كم شود.
3ــ با كمك ورزش هاي مناسب مي توانيد عضلات پشتي خود را تقويت نماييد.
4ــ قدم زدن و شنا كردن ورزش هاي بسيار خوبي براي حفظ سلامت كمر هستند.
5ــ اشياي سنگين را به سرعت و با يك حركت سريع و ناگهاني از روي زمين بلند نكنيد.
6ــ هرگز در حالي كه جسم ديگري را توسط يكي از دست هايتان بلند كرده ايد، سعي نكنيد با دست ديگر جسم سنگين ديگري را بلند كنيد. اگر اصرار داريد هر دو بار را هم زمان حمل كنيد ابتدا باري را كه در دست داريد زمين بگذاريد و سپس هر دو جسم را به طور همزمان و با هم بلند كنيد.
7ــ هنگام بلند كردن اشيا، نزديك شي قرار بگيرند و زانوها را خم كنيد. اين كار باعث مي شود بار را با نيروي پايتان بلند كنيد و به كمر كمتر فشار وارد شود. بار را بغل و تا حد ممكن به كمرتان نزديك كنيد سپس به تدريج پاهايتان را صاف نماييد و بايستيد.
8ــ‌ خوابيدن روي يك تشك سفت بهترين وضعيت براي كمر است ضمناً حتماً از بالش استفاده كنيد.
9ــ از چرخاندن بدن هنگام حمل بار خودداري كنيد، چرخش از ناحيه كمر باعث افزايش فشار به كمر مي شود.
10ــ كمر درد را از بروز نخستين علايم جدي بگيريد و آن را پيگيري كنيد، حتي اگر سياتيك نباشد.
منبع: فضيلت خانواده، شماره 213.