غذاهاي اصلاح شده: چاره اي براي بحران جهاني غذا
غذاهاي اصلاح شده: چاره اي براي بحران جهاني غذا
غذاهاي اصلاح شده: چاره اي براي بحران جهاني غذا
ترجمه: سيد حسين علوي لنگرودي
گسترش روز افزون محصولات غذايي که با تغييرات و جهش هاي ژنتيکي تهيه و توليد مي شوند، اميدهاي زيادي را براي مقابله با بحران غذا زنده کرده است.
با اين همه، پيشرفت هاي چشمگير در زمينه توليد تجاري غذاهاي ژنتيکي موجب نگراني برخي افراد شده است: دوستداران طبيعت و محيط زيست از اين بيم دارند که دستکاري هاي بي رويه در ساختار ژنتيکي گياهان خوراکي موجب لطمه خوردن زمين هاي زراعي و به هم ريختگي ساختار خاک و مهم تر از آن، کاهش شديد منابع آب خواهد شد، چرا که اين گياهان «مصنوعي»، حجم بيشتري آب مصرف مي کنند. کشاورزان خرده پا و کوچک نيز از اين ترس دارند که ورود شرکت هاي عظيم چندمليتي و بين المللي به حوزه توليد محصولات غذايي موجب انحصاري شدن کشاورزان و در نتيجه، تضعيف موقعيت بازيگران کوچک دنياي کشاورزان خواهد شد.
فرصت يا تهديد؟
در بسياري از کشورهاي برخوردار از فناوري توليد گياهان خوراکي ژنتيکي، بخش خصوصي و دولتي دست به دست هم داده و با انجام تحقيقات همه جانبه در اين زمينه، توانسته اند طيف متنوعي از محصولات غذايي ژنتيکي را تهيه و توليد کنند. در نتيجه چنين فعاليت هايي است که مي تواند اميدوار بود کشاورزان فقير رهايي يافته و علاوه بر اين، قادر باشند به تقاضاي روزافزون جمعيت رو به رشد شهرها براي محصولات غذايي مطلوب پاسخ گويند.
پيش به سوي کشاورزي مدرن
با اين همه، رشد کشاورزي مدرن در نتيجه توسعه محصولات غذايي ژنتيکي عمدتا در کشورهاي کمتر توسعه يافته در آسيا و آفريقا صورت پذيرفته است و در کشورهاي توسعه يافته اروپايي و آمريکاي شمالي که داراي کشاورزي مکانيزه و مدرن هستند، شاهد تحول چنداني در اين عرصه نيستيم. به طور کلي، فعاليت اروپايي ها و آمريکايي ها در عرصه محصولات غذايي ژنتيکي بيشتر حول محور تحقيق و پژوهش در زمينه اصلاح ژنوم گياهان مغزي متمرکز شده است و کشاورزان اين کشورها که از سال ها پيش، اقدام به استفاده از بذرهاي اصلاح شده کرده اند، تمايل چنداني براي نوآوري هاي بيشتر در اين زمينه از خود نشان نمي دهند.
به هر حال، همه صاحب نظران و محققان بر اين اعتقادند که خودداري از مدرن سازي کشاورزي و گسترش کيفي و کمي توليد محصولات ژنتيکي خواهد بود و بر تعداد گرسنگان جهان خواهد افزود. بنابراين، از هم اکنون بايد براي مقابله با بحران جهاني غذا در آينده اي نه چندان دور آماده شد و از ابزارهاي گوناگون به ويژه محصولات مغذي ژنتيکي در ابعاد وسيع استفاده کرد.
منبع: ماهنامه دانشمند شماره 570
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}