علامه سيد ابوالحسن حافظيان
علامه سيد ابوالحسن حافظيان
علامه سيد ابوالحسن حافظيان
نويسنده: سيده قدسيه فيروز حافظيان
علامه سيد ابوالحسن حافظيان و گسترش علم و عرفان و نشر دين اسلام و زبان فارسي در شبه قاره هند
علاوه بر حاج شيخ حسنعلي نخودکي، دو استاد بزرگ عصر علامه سيد موسي زرآبادي و علامه حاج سيد مظهر حسين هندي، در رشد معنوي استاد حافظيان تأثير بسزايي داشتند. او به واسطه زهد و تقوا و به جهت حُسن خلق موروثي و خدادادي در ميان افراد عام و خاص شهر مشهد مقدس مشهور شد و تا پايان عمر از محرمان و مشاوران و مشکل گشايان مردم به شمار مي رفت و از خرمن دانش و ادعيه او عام و خاص بهره مي گرفتند.
حافظيان در سرزمين هندوستان
روزنامه معروف و پرتيراژ «دان» در هند حدود 50 سال پيش مطالب مفصلي در مورد کتاب لوح محفوظ به چاپ رساند که ايشان آن را تصنيف کرده و به چاپ رسانيد. آن روزنامه در آن مقاله حافظيان را با تيتر «دانشمند و رياضيدان بزرگ» خطاب کرده بود.
در آن روزگار عکس اين عارف بزرگوار در اکثر کتابفروشي هاي هند بود و بسياري از مردم هند عکس او را در خانه خود داشتند.
عزيز الله عطاردي در کتاب «فرهنگ خراسان» بخش طوس در شرح حال ايشان نوشته اند:
او پس از تحصيلات و فراگيري علوم متعارف و کسب فيوضات معنوي از محضر اساتيد از جمله مرحوم نخودکي و سيد موسي زرآبادي، عازم هندوستان شد و در آن کشور پهناور مقيم گرديد او در هندوستان به محافل و مجالس اهل علم و ادب و عرفان نزديک شد و در اکثر شهرها و ولايات هندوستان به تحقيق و تفحص پرداخت و با طبقات گوناگون آشنا شد حافظيان پس از مدتي اقامت در هند يکي از شخصيت هاي بزرگ مسلمان در آن کشور گرديد و در همه شهرها و ولايات مشهور شد.
راه درست و کلام گيرا و روش اسلامي او هندوهاي بسياري را تحت تأثير اسلام قرار داد و مسلمان کرد.
او در اطراف و اکناف هندوستان، شهرها و ولايات گوناگون را سياحت کرد و از گوشه و کنار هند ديدن کرد. در شهرهاي «هردوار» و «ريشي کيش» و «لچمن جولا» در کنار رود گنگ با مرتاضان بزرگ هند ملاقات و گفتگو کرد.
حافظيان در سراسر هندوستان عالمان صاحب کمال را پيدا کرد. در مناطق مختلف کشمير و سرزمين پهناور هند گردش کرد و دين اسلام را در آن سرزمين ترويج داد و هندوهاي بسياري به اسلام گرويدند که شرح آن مفصل است و فرصتي طولاني مي طلبد که کرامات و کمالات اين سيد بزرگوار را در سال هاي اقامت در شبه قاره هند به رشته تحرير بياوريم.
ازدواج و خانواده
البته حافظيان بعد از سال هاي زياد اقامت در هندوستان به توصيه دوستان و مريدان خود با دختر پروفسور ميرزا «علي نقي شريفي» که از استايد دانشگاه بمبئي بود، ازدواج کردند. اين دختر از نسل پيامبر اکرم(ص) و از نوادگان ميرسيد علي همداني عارف بزرگ کشمير بود. بعد از ازدواج، ايشان براي تکميل «لوح محفوظ» (لوح محفوظ در علم اعداد نوشته شده و در موضوع خود کتاب مهمي است) از بمبئي به کشمير رفتند و «لوح محفوظ» را بعد از مدتي طولاني در کشمير به پايان رساندند و به بمبئي برگشتند و با همسر خود بعد از سالياني عازم ايران و مشهد مقدس شدند و به شهر زادگاه خود بازگشتند و در اين شهر مقيم شدند.
حافظيان در پاکستان
محقق انديشمند، استاد «عطاردي» در کتاب «فرهنگ خراسان» مي نويسد: در سفر اول به شبه قاره هند و پاکستان با وي آشنا شدم و در منزل او در کراچي براي اولين بار او را ملاقات کردم و از وي براي تحقيق و تتبع و مطالعات اسلامي کمک خواستم و از وي درخواست کردم تا مرا با رجال علم و ادب و مديران کتابخانه ها که اغلب از آشنايان و علاقه مندان او بودند، آشنا کند. در ملاقات نخستين پيام مرحوم شيخ عبدالحسين اميني مؤلف بزرگ کتاب الغدير را به وي رسانيدم و گفت حضرت آقاي اميني (علامه اميني) به من فرمودند: «در کراچي نزد آقاي حافظيان برويد که او کليد هند و پاکستان است.»
بناي مسجد در کشمير
حافظيان را در هندوستان ابوالحسن مشهدي مي گفتند. او قبل از اينکه به پاکستان مهاجرت کند به ابوالحسن مشهدي معروف بود.
منبع: ماهنامه پيام زن شماره 210
/ج
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}