چيز هايي كه در مورد ساعت نمي دانستيد


 






 

ميدان ساعتي
 

قديمي ترين ساعت شهري ايران در ميدان وقت الساعت يزد است. اين ساعت آفتابي به گفته كتاب جامع مفيدي، نخستين ساعت شهري است كه فردي به نام ابوبكر ساعت ساز يزدي آن را در مدرسه ركنيه در جوار مسجد جامع يزد نصب كرده. اين مكان بعدها به نام ميدان وقت الساعت معروف شد. قديم ها در بيشتر شهرهاي بزرگ ساعت ها در ميادين شهرها گذاشته مي شد تا همه آن را ببينند.

24 ميليارد تومان براي دانستن زمان
 

مي توانيد تصور كنيد ساعتي را در دست داشته باشيد كه حدود 24 ميليارد تومان قيمت آن باشد؟ اين ساعت داراي سه تكه الماس درشت است. اين تكه ها شامل 15 قيراط الماس صورتي، 12 قيراط الماس آبي و 11 قيراط الماس سفيد است. علاوه بر آن 163 قيراط الماس سفيد و آبي در اطراف آن كار شده كه در مجموع به 201 قيراط الماس مي رسد.

ضرب در 60
 

بابلي ها عقيده داشتند چون عدد 60 به اعداد 1، 2، 3، 5، 6، 10، 15، 20، 30 قابل تقسيم است بنابراين اين عدد را پايه در نظر گرفته و مبناي تقسيم بندي ساعت قرار دادند. همچنين تقسيم بندي دايره به 360 درجه «مضربي از 60» از كارهاي بابلي هاست.

مارك بازها
 

مارك ساعت هم براي خيلي ها مهم است. سيكو قديمي ترين مارك ساعت دنياست. سيكو هلدينگ يك كارخانه ساعت سازي ژاپني است.

اين همه پول واسه توي جيب
 

گران ترين ساعت جيبي هم ساعت فوق پيچيده پاتك فيليپ است كه يك روكش از 18 قيراط طلا دارد در سال 1932 ساخته شده است و ساخت آن چهار سال طول كشيد. اين ساعت متعلق به يك بانكدار نيويوركي به اسم هنري گريوز بود.

اولين گرد
 

از اول كه ساعت مچي به مچشان نمي بستند. حدود 340 سال پيش از ميلاد ستاره شناسي كلداني به نام بروسوس اولين ساعت آفتابي كروي را طراحي كرد. در اين ساعت آفتابي جذاب شاخص درون نيمكره اي واقع بود كه علاوه بر نشان دادن زمان بر حسب يك تقسيم بندي 12 ساعته، طول روز، بلنداي سايه و نيز فصل ها را مشخص مي كرد.

ساعت فضايي
 

حالا كه نمي توانيد به كره ماه سفر كنيد، مي توانيد ساعتي را كه غبار كره ماه را دارد دستتان كنيد. شركت ساعت سازي سوئيسي رومن ژروم ساعتي را با استفاده از غبارهاي كيهاني سياره ماه به همراه قطعاتي از يك فضاپيما ارائه كرده است. صفحه اين ساعت هاي زيبا و هيجان انگيز داراي اعداد و حفره هايي است كه درون آنها از غبارهايي انباشته شده كه از جنس صخره هاي ماه (از اولين بازديد بشر از ماه) است. بدنه ساعت از فولاد فضاپيماي آپولو 11 و بند آن با استفاده از الياف لباس هاي مورد استفاده فضانوردان توليد شده است.

آلماني هاي زمخت
 

اوايل قرن شانزدهم اولين ساعت مچي آهني كه نسبتاً زمخت بوده، توسط يك آلماني ساخته شد. بعدها اواخر قرن هجدهم با استفاده از فنر و چرخ دنده هاي بسيار كوچك امكان ساختن ساعت هاي مچي ظريف به وجود آمد. به طوري كه اولين ساعت مچي شبيه ساعت هاي امروزي در كشور سوئيس از سال 1790 به بعد ساخته شد.

كشيش ها هم ساعت مي ساختند
 

قديم ها ساعت بندي شبانه روز مثل امروزه نبود. استفاده از ساعت به مدل امروزي (24 ساعتي) از قرن پانزدهم استفاده شد. ساعت شني هم قرن هشتم توسط يك كشيش اختراع شد.

ساعت ديواري در خانه خدا
 

قرار است بزرگ ترين ساعت دنيا در شهر مكه ساخته شود. ارتفاع اين ساعت 380 متر بوده و بر فراز يك برج به ارتفاع 577 متر در مركز شهر مكه و نزديك مسجد الحرام نصب شده است. صفحه اين ساعت در چهار وجه با قطر 46 متر، غروب ها از فاصله 17 كيلومتري ديد دارد.

از 2/7 متر تا 0/98 ميلي متر
 

بين سال هاي 1865 تا 1868 بزرگ ترين و حجيم ترين ساعت ديواري جهان در کليساي سن پير در فرانسه نصب شد. ارتفاع ساعت 12/1 متر، عرض آن 6/09 متر و صخامتش 2/7 متر بوده که از 90 هزار قطعه تشکيل شده است . در مقابل بزرگ ترين ساعت، ظريف ترين ساعت دنيا فقط 98/. ميلي متر قطر دارد.

خورشيد خانوم ساعت چنده؟
 

قبل تر از اينها هم مردم وقت برايشان ارزش داشت. اولين ساعت استفاده شده به دست بشر ساعت آفتابي بوده است. به گفته هرودت نمونه هاي اوليه اين گونه ساعت به اقوام سومري و كلداني باز مي گردد و قدمتي حداقل 5000 ساله دارد.
منبع: دانستنيها شماره 37