سفر با ليموزين موشکي
سفر با ليموزين موشکي
سفر با ليموزين موشکي
نويسنده: عباس خاراباف
ساخت يک هواپيماي موشکي راه را براي آغاز پروازهاي خصوصي هموار مي کند
افزايش نيروي روبه بالا به فضاپيما، 70 ثانيه به طول مي انجامد و آن را به راحتي به فضا (تا حدود 100 کياومتري از سطح زمين) مي فرستد تا مسافران، در يک پرواز چهار دقيقه اي در حالت بي وزني، منظره اي را که از غرب تا کوه هاي راکي و از جنوب تا خليج مکزيک گسترده است، تجربه کنند. سپس فضاپيما به نحوي کنترل شده ولي با تکان هاي محسوس همانند يک شاتل فضايي، از ارتفاع خود مي کاهد و دوباره به جو زمين بازمي گردد. پس از آن، پيشران جت خود را در ارتفاع هشت کيلومتري براي يک فرود سريع روي پايگاه به کار مي اندازد. اين ايده توسط ميشل برنسايد کلاپ، مهندس و مربي هوانوردي نيروي هوايي مطرح شده است. او در سال 1996، پايونير راکت پلين را تاسيس کرد تا جايزه 10 ميليون دلاري انصاري ايکس را به دست آورد.
اين جايزه به نخستين شرکت خصوصي اي داده مي شد که فضاپيماي چندبار مصرفي را به فضاي زير مداري بفرستد. ولي تلاش شرکت تنها در حد يک طرح باقي ماند. کلاپ و همکارانش، چاک لائور- که در آن زمان مدير مسئول توسعه تجاري راکت پلين بود- و رابرت زوبرين- که در سال 1998 طرح را رها کرد- به اندازه کافي بودجه نداشتند. ولي در عوض، برت روتان با ساخت فضاپيماي اسپيس شيپ يک جايزه انصاري ايکس را در سال 2004 از آن خود کرد. جايزه ايکس، اعتبار و همچنين سرمايه گذاري هاي مالي کلاني را براي ايده پرواز فضايي اختصاصي به ارمغان آورد. اکنون رقابت ادامه دارد؛ روتان به سختي در تلاش است که اسپيس شيپ دو را براي ويرجين گالاکتيک- اين غول خطوط هوايي که به آقاي ريچارد برانسون تعلق دارد - آماده کند. دفتر طراحي ماياسيشچف روسيه از طريق اسپيس ادونچرز که پايگاه آن در ويرجينيا قرار دارد، فروختن بليت هاي وسيله هوايي خود را آغاز کرده است. اين وسيله از پيش طراحي شده، داراي پنج صندلي است، اين تمام ماجرا نيست؛ ساير فضاپيماها با سفرهاي پرمخاطره که در مراحل گوناگون گسترش خود قرار دارند عبارتند از آرماديلوايرواسپيس، بلواوريجين، اسپيس دو، اسپيس ايسکو و... همچنان مي توان نام هاي بيشتري را به آن ها افزود. هزينه هاي هواپيماي راکتي هديه اي است از جورج فرنچ، مدير کل شرکت راکت پلين، او يکي از مشتاقان برنامه هاي فضايي است و از طرح هواپيماي راکتي به عنوان يک گزينه کوچک و کارآمد براي رفتن به فضا در مقابل مبلغي سود ياد مي کند. حمايت مالي او موجب شد که هواپيماي راکتي، سرانجام از سطح يک طرح فراتر رود. در واقع شرکت، توان مالي کافي يافت تا يک شرکت ورشکسته توليد کننده موشک به نام کيستلر ايرواسپيس را اوايل امسال خريداري کند و حالا در تلاش است که ثابت کند برنامه و طرحي که در ابتدا ممکن است احمقانه به نظر بيايد، بي شک مي تواند به حقيقت بپيوندد.
ساختار هواپيماي فضاپيما!
(سوخت و اکسيد کننده) موتور هستند. سامانه پيشران بعدها به دم هواپيما مي چسبد. اين پيشران موشکي داراي نيروي پيشراني برابر 36000 پوند است. با سرهم بندي باله هاي سه گوش کاملاً نو روي داربست کنار بدنه و نصب موتور، اين هواپيماي لير 25 سابق- که زماني براي حمل مديران سازمان هاي تجاري در ارتفاعات بالا پرواز مي کرد- به فضاپيمايي تبديل مي شود که توانايي پرواز در ارتفاعات بالاتر را نيز خواهد داشت.
همه چيز از استخدام يک مهندس هوافضاي کار کشته آغاز مي شود! در اوايل سال 2004، يکي از نخستين کارهايي که فرنچ به عنوان مدير کل شرکت راکت پلين انجام داد اين بود که يک مهندس هوافضا به نام ديويد يوري را با سمت سرپرست گروه مهندسان راکت پلين استخدام کرد. کمي بعد، کلاپ (موسس راکت پلين) شرکت را ترک گفت و اين در حالي بود که او تغييرات ابتکاري مديريت جديد را عامل کناره گيري خود معرفي مي کرد.
يوري کارکشته با 30 سال سابقه در شرکت لاکهيد مارتين - اين غول هوافضا که آزمايشگاه طراحي آن به نام اسکانک ورکز- که به رمز آميز بودن شهرت داشت- از ميان ساير طرح ها، توسعه ونچر استارايکس 33 را نظارت مي کرد. ناسا اميداوار بود که تا دهه 90 اين فضاپيما را جايگزين شاتل فضايي کند. در شرکت راکت پلين، يوري بي درنگ به استخدام گروهي از مهندسان با تجربه و تازه فارغ التحصيلان پرداخت تا شاهکارش را به بهترين نحو به انجام برساند. يکي از دستاوردهاي مهم او، باب ستو بود. باب ستو، مدير برنامه جت لير بود. مديريت او همه مدل هاي جت لير را شامل مي شد. ستو مي گويد استفاده از يک بدنه حاضر و آماده براي ساخت هواپيماي موشکي به جاي طراحي بدنه اي نو، بدون هيچ زمينه پيشين، آغاز خوبي در عالم نوين رقابت فضايي به حساب مي آيد. او همچنين مي گويد:« طراحي جزئيات يک بدنه، بسيار پرهزينه است. خريد بدنه کار را بسيار آسان و بدون ريسک مي کند؛ ديگر نيازي نيست وقت زيادي را براي شروع از يک ورق کاغذ سفيد هدر بدهيم.»
آنچه به اين طرح کمک مي کند هواپيماي جت لير است که به طرز شگفت آوري براي اين منظور مناسب است. جت لير 25 براي شتابي بيش از سه برابر نيروي گرانش طراحي شده بود؛ آنچه هواپيماي راکتي ايکس، پي در طول صعود موشکي و بازگشت پردست انداز خود تجربه مي کرد نيز در همين حدود بود. سر هم کردن بال سه گوش پر توان تر و جديد و همچنين يک دم وي شکل با طراحي نوين، به توان سازه اي فضاپيما مي افزايد. براي پايداري در برابر افزايش دما- که هنگام بازگشت به جو زمين اتفاق مي افتد- مي توان از روکش محافظ در مرکز تحقيقات ايمزناسا طراحي شده است استفاده کرد. دماغه هواپيما، لبه هاي جلوي بال و ورودي هاي موتور جت از جنس تيتانيوم خواهد بود که در مقايسه با آلومينيوم- که در ساير بخش هاي فضاپيما به کار مي رود- پايداري بيشتري نسبت به دماي بالا از خود نشان مي دهد. با اين همه، اين بهينه سازي ها موجب افزايش وزن فضاپيما نيز مي شود. هواپيماي راکتي ايکس پي با داشتن حدود نه تن وزن در هنگام پرواز - يعني حدود دو تن بيشتر از وزن جت لير- براي بلند شدن از زمين به باند پرواز احتياج دارد و به همين دليل از باندي به طول حدود چهار كيلومتر بلند خواهد شد و بر همان باند نيز فرود خواهد آمد. اين باند براي بمب افکن هاي بي-52 در پايگاه پيشين راهبردي نيروي هوايي واقع در برنز فلت اوکلاهما ساخته شده بود.
درون «ليموزين فضايي»
سال ها پيش مهندسان و پيمانکاران شرکت راکت پلين اعتقاد داشتند نقشه آنها پيش از پرتاب برنامه ريزي شده اسپيس شيپ دو در سال 2008 يا 2009، اندرسن (اولين داوطلب اين سفر فضايي با 68 سالن سن) را به فضا خواهد فرستاد ولي اين کارتا آن سال عملي نشد!
نسرين ساريگول کلين- استاد مهندسي هوانوردي و مکانيک در دانشگاه کاليفرنيا در ديويس و مشاور طراحي فضاپيما براي شرکت هاي فضايي تجاري تي اسپيس و اسپيس دو- کلا به عملي شدن اين طرح شک دارد. او اعتقاد دارد بدنه حجيم شده جت لير و موتورها بسيار سنگين خواهند بود. نخستين چيزي که تمام خواهد شد سوخت موشک است و بعد هنگامي که سوخت بيشتري به آن مي افزايند، جايي براي مسافران باقي نخواهد ماند. ولي دن اروين- استاديار هوانوردي در دانشگاه کاليفرنياي جنوبي- گمان مي کند با يک طراحي درست، هواپيماي راکتي مي تواند به خوبي کار کند. او مي گويد: « فکر مي کنم اين کار شدني است.» به عقيده اروين سامانه پيشران موشکي (موتور) بزرگ ترين مشکل است. او درباره توليد يک موتور جديد که براي پروازهاي انساني به اندازه کافي امن باشد مي گويد:« در کل عاملي که انجام اين پروژه را غيرممکن بسازد وجود ندارد؛ ولي براي اجراي اين طرح زحمت بسياري لازم است.»
زمان پرتاب
گردشگري فضايي
مادربزرگ و هواپيماي پير!
پرواز فضايي زيرمداري چيست؟
اما در پرواز مداري، فضاپيما در مدار زمين قرار مي گيرد. براي رسيدن به مدارهاي پاييني زمين سرعتي نزديک به 7/8 کيلومتر بر ثانيه نياز است. زماني که فضاپيما در اين مدارها قرار گيرد، هر 90 دقيقه يک بار به دور زمين خواهد چرخيد. همچنين فرصت کافي براي ديدن زمين و تجربه حالت بي وزني وجود خواهد داشت. در اين نوع از پرواز سرنشين دار، فضانوردان يا مسافران فضايي، مي توانند هم تمام مدت در فضاپيما باقي بمانند و هم مي توانند وارد پايگاه هاي مداري مانند ايستگاه هاي فضايي شوند. اين نوع پرواز مداري شکل متداول تري دارد. هم اکنون تنها سازه مداري موجود، ايستگاه بين المللي فضايي است که پذيراي فضانوردان اعم از دانشمندان، پژوهش گران و گردشگران است. ساخت اين دستگاه تقريباً به پايان رسيده و تمام بخش هاي آن پرتاب و نصب شده اند. ساخت اين دستگاه نيز با انجام ماموريت هاي سرنشين دار انجام پذيرفته است.
تاکنون تنها سه کشور روسيه،آمريکا و چين قادر به انجام پرواز فضايي شده اند. در حقيقت تنها اين سه کشور فناوري فرستادن انسان به فضا را دارند؛ ديگر کشورهايي هم که فضانورد به فضا فرستاده اند با همکاري يکي از اين سه کشور بوده است. فضاپيماهاي عملياتي کنوني براي انجام پروازهاي فضايي سرنشين دار سه فضاپيماي سايوز (روسيه)، شاتل فضايي (ايالات متحده)- که البته در حال بازنشستگي است- و شنژو (چين) است. در اين بين، فضاپيماي سايوز بيش ترين تعداد پروازهاي فضايي و کمترين سانحه را به خود اختصاص داده است.
تا فوريه 2008 ميلادي 262 پرواز فضايي سرنشين دار، به صد کيلومتري زمين و بالاتر از آن انجام گرفته که 254 مورد با موفقيت انجام شده است.
منبع: نشريه دانستنيها شماره36
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}