قاتل تانک ها


 

نويسنده: عباس خاراباف




 
موشک برايمستون با برد12 کيلومتري بر ضد اهداف زرهي مانند تانک استفاده مي شود. اين موشک ساخت کشور انگلستان است و در حال حاضر فقط از روي هواپيما قابل شليک است. اين موشک از يک جست و جوگر موج ميلي متري براي تشخيص اهداف بهره مي برد. برايمستون يک جست و جوگر فعال راداري با فرکانس 94 گيگا هرتز هم دارد که به منظور هدايت موشک به طور خودکار در دماغه آن به کار رفته است.
 

نخستين شليک
 

نخستين شليک اين موشک در سال1999انجام شده است و توليد آن در سال2001 آغاز شده است. اين موشک در سال2002 در نيروي هوايي کشور انگلستان به کار گرفته شد.

توانايي تشخيص
 

توانايي جست و جوگر نصب شده در دماغه موشک به گونه اي است که به طور خوکار اهدافي مانند تانک و آتش بارهاي ضد هوايي را تشخيص مي دهد. ولي خودروهاي ترابري زرهي مانند کاميون هاي حمل سربازان توسط جست و جوگر موشک قابل تشخيص نيست؛ زيرا در الگوريتم تعبيه شده در برنامه جست و جوگر موشک، اين گونه اهداف در نظر گرفته نشده است. وقتي هدف توسط هواپيما تشخيص داده شد موشک به سمت منطقه اي که هدف وجود دارد شليک مي شود و رادار جست و جوگر موشک به طور خودکار ارتفاع موشک را تنظيم مي کند تا موشک در يک ارتفاع ثابت بماند. جست و جوگر موشک داراي الگوريتم تشخيص اهداف زرهي است و بعد از تشخيص هدف به طور خودکار (با توجه به الگوريتم تعبيه شده در آن) روي هدف قفل مي کند و جهت گيري موشک به گونه اي مي شود که به صورت شيرجه اي از بالا به هدف برخورد کند.
مزيت استفاده از جست و جوگر راداري(موج ميليمتري) براي تشخيص اهداف در صحنه نبرد اين است که با توجه به طول موج غالب زمينه (صحنه) که برابر با 10 ميکرون است اهداف زرهي(داراي بدنه فلزي) به خوبي تشخيص داده مي شوند. جست و جوگر اين موشک به گونه اي است که کافي است قسمتي از هدف مانند تانک را مشاهده کند تا تشخيص درستي از هدف داشته باشد. البته جست و جوگر موشک توانايي «تشخيص تانک دوست از دشمن را ندارد؛ مثلاً تشخيص تانک «ام-60» از تانک «تي-72».
چنانچه موشک هدف را پيدا نکند، مسير پروازي روي آخرين مسير موشک ادامه مي يابد و در نهايت با تغيير مسير به سمت زمين، موشک خود را نابود مي کند.
با توسعه جست و جوگر موشک برايمستون در آينده، توانايي تشخيص اهدافي مانند بالگردهها و هواپيماهايي که روي زمين قرار گرفته اند، سايت هاي راداري و وسايل حمل موشک هاي بالستيک نيز در برنامه توسعه عملکرد اين موشک قرار دارد. شليک اين موشک از جنگنده توسط سه عدد ريل تعبيه شده در قسمت فوقاني موشک، به صورت ريلي انجام مي شود، يعني مانند روشي که براي پرتاب موشک هل فاير استفاده مي شود. افزايش قابليت شليک اين موشک از سکوي پرتاب زميني و بالگردها نيز در برنامه آينده توسعه اين موشک قرار دارد.

شليک از هواپيماي جنگنده
 

بر خلاف ديگر موشک هاي اين دسته که توانايي شليک از هواپيماي جنگنده را ندارند، مانند هل فاير، لانگ بوهل فاير و موکوپا شليک برايمستون از هواپيماي جنگنده تورنادو انجام شده است. اين آزمايش در سپتامبر سال2000 ميلادي انجام شده است. اين موشک از هواپيماهاي جنگنده ديگري مانند «يوروفايتر» و «هري پر» نيز توانايي شليک دارد. هواپيماي«يوروفايتر» توانايي حمل 24 عدد از اين موشک را دارد.

موتور
 

موتور موشک برايمستون داراي توانايي فوق العاده اي است به گونه اي که مي تواند شتاب لازم براي رساندن موشک به ناحيه مافوق صوت (سوپر سونيک) را فراهم کند. همانند موشک لانگ بو، موشک برايمستون نيز توانايي عملکرد در شرايط بد آب و هوايي- مانند مه، برف و باران و ابري بودن منطقه عملکرد - را دارد
منبع: نشريه همشهري دانستنيها شماره 34