زمزمه خروشان


 

نويسنده: هومان خاكپور




 

آبشار آتشگاه لردگان در كهكيلويه و بوير احمد، يكي از زيباترين آبشارهاي ايران
 

جايي در شمال استان كهگيلويه و بويراحمد، بالاي كوه هاي سميرم، قصه پرخروش رود «خِرسان» و صخره هاي زاگرس جولان مي دهد و داستانش در روستاي لردگان در استان چهارمحال و بختياري به اوج مي رسد؛ وقتي رود خروشان از ارتفاع هاي بلند و كوتاه دره سرازير مي شود و صحنه هاي بي بديل و خيال انگيزي رقم مي زند. آبشار آتشگاه لردگان تماشاچي كم ندارد؛ درخت ها، مشتريان دائمي اين نمايش پرشورند و مردم، تماشاگران گاه گاه؛ مردمي كه از گرماي خوزستان و دامنه هاي زاگرس مركزي و جنوبي خسته شده اند و دل به هواي خنك و جنگل هاي سرسبز لردگان داده اند. فصل بهار، اوج زيبايي و خروش اين رود است، پس تا صحنه باقي است و خروش از قد بالابلند آتشگاه مي بارد، بايد اين درخت هاي چند صد ساله را كه رنگ سبز به سپيدي آب هاي در هم تنيده آبشار داده اند، تماشا كرد.

نکته
 

به فكر تجهيزات لازم باشيد
 

روستاي آتشگاه، مثل بسياري از روستاهاي ديگر استان چهارمحال و بختياري، از مناطق محروم كشور به حساب مي آيد و امكانات رفاهي آن در حد يك منطقه گردشگري كامل نيست. هر چند خود اهالي تاحد ممكن امكانات در اختيار مسافرها قرار مي دهند ولي به فكر تجهيزاتي مثل زيرانداز، پيك نيك و چادر باشيد.

چطور برسيم؟
 

در مسير آبشار
 

براي رفتن به آبشار زيباي آتشگاه لردگان ابتدا بايد به شهر لردگان در استان چهارمحال و بختياري و سپس به روستاي آتشگاه برويد. براي رسيدن به لردگان هم 2 مسير وجود دارد:
مسير اول: در مسير 240 كيلومتري تازه تأسيس اصفهان، بروجن، لردگان پيش برويد و پس از عبور از لردگان و سدهاي كارون 3 و 4 از طريق ايذه وارد استان خوزستان شويد. با انتخاب اين مسير، مي توانيد به غير از لردگان و آبشار آتشگاه، جاذبه هاي ديگر گردشگري مثل درياچه هاي سدهاي كارون را هم ببينيد.
مسير دوم: اين مسير، راه ارتباطي 200 كيلومتري شهركرد، بروجن، لردگان است. از لردگان تا روستاي آتشگاه هم حدود 45 كيلومتر، مسير كوهستاني و آسفالت را بايد بپيماييد. بعد از عبور از روستاهاي منطقه ميلاس و سردشت، به آبادي كوچك آتشگاه مي رسيد. دره آتشگاه و آبشارهاي متوالي كوتاه و بلند آن هم از همين روستا شروع مي شوند و تا 2 كيلومتر به بعد، ادامه خواهند داشت. اين مسير را بايد پياده بپيماييد.

چه مي بينيم؟
 

ديدني هاي پرخروش
 

آبشار آتشگاه، اگرچه مقصد اصلي سفر خواهد بود ولي چه در طول مسير و چه در خود منطقه آتشگاه، ديدني هاي طبيعي فراواني به چشم مي خورد.
ديدني ها از جاده هاي پرپيچ و خم استان چهارمحال و بختياري شروع شده و تا رسيدن به لردگان و از آنجا تا روستاي آتشگاه ادامه دارند. در اين مسير، جنگل هاي بلوط، گاه انبوه و گاه تنك، شما را همراهي خواهند كرد.

در خود آتشگاه جنگل ها، پررنگ و لعاب تر مي شوند. رطوبت بالا، آب كافي و شرايط توپوگرافي ويژه آنجا باعث شده تا غير از بلوط، گردو، چنار و زبان گنجشك هم قد بكشند و طبيعت آنجا را زيباتر كنند. درختاني كه گاهي عمرشان تا چند صد سال هم مي رسد و با شاخه هاي درهم تنيده شان مناظر بي بديلي را به وجود آورده اند.
آبشار آتشگاه، گل سرسبد سفر شما خواهد بود. آبشاري كه در عين خروش و بي تابي بهارانه، صخره هاي سخت دره را تا پايين مي آيد، براي همين آبشار آتشگاه به آبشار مينياتوري هم معروف است.
در مسير روستاي آتشگاه تا آبشار اصلي، آبشارهاي كوچك و بزرگ ديگري هم خواهيد ديد. بعد از آبشار آتشگاه هم، چند آبشار ديگر وجود دارد كه البته براي ديدن آنها بايد بتوانيد از آبشار اصلي آتشگاه عبور كنيد.
 

نکات طلايي
 

خوراكي يادتان نرود
 

براي رفتن به آبشار آتشگاه، مسيري را بايد در سنگلاخ پياده برويد و مدتي در راه خواهيد بود، پس يادتان باشد كه بايد براي اين پياده روي نكاتي را رعايت كنيد.
آب آشاميدني و خوراكي هاي فاسد نشدني براي پياده روي چند ساعته همراه داشته باشيد.
تا نزديكي هاي آبشار، احتمالاً با هواي نسبتاً گرمي روبه رو خواهيد بود، پس كلاه و عينك آفتابي و كرم ضد آفتاب همراه داشته باشيد.
كفش و لباس مناسب براي پياده روي در مناطق سنگلاخي همراهتان باشد.
داخل دره و نزديك آبشار، معمولاً تلفن همراه آنتن ندارد.
به جز ردپايتان، اثري از خود در طبيعت باقي نگذاريد.
رودخانه خرسان در بهار، خروشان و سهمگين است، جانب احتياط را رعايت كنيد.
منبع: نشريه سرزمين من شماره 31