آتش در گلستان
نويسنده: فاطمه يزدي
راهنماي بازديد و زيارت امامزاده محروق (ع) نيشابور
بعضي از زوار ايران شناس حرم مقدس علي بن موسي الرضا (ع) براي كامل كردن سفر زيارتي شان حتماً سري هم به نيشابور مي زنند. مقصد آنها در نيشابور، باغ سرسبزي است در حومه شهر كه نيشابوري ها به نام «خيام» مي شناسندش. خيام در واقع بخش كوچكي است از قبرستان بزرگ نيشابور «حيره»، قبرستاني كه 2 هزار و 800 دانشمند و عالم در آن آرام گرفته اند؛ البته آرامگاه بسياري از آنها در حمله مغول ويران شد. «محمد سوزانده شده» از معدود بزرگاني است كه نشانش در حيره باقي مانده است. محمد، نبيره امام زين العابدين (ع) بود كه چند ماه قبل از حرم امام رضا (ع) گذرش به خراسان افتاد و به دنبال قيامي نافرجام به دستور مامون عباسي شهيد و سوزانده شد. حالا پس از گذشت ساليان، نه تنها مقبره امام هشتم شيعيان در مشهد يكي از پرطرفدارترين اماكن مذهبي ايران است كه مقبره محمد محروق در نيشابور هم در يك مجموعه زيبا محبوب مسافران خراسان است.
نسب نامه
زيارت در باغ
محمد بن حسين بن زيد بن علي بن حسين بن علي بن ابي طالب (ع) همان «محمد محروقي» است كه در بوستان خيام نيشابور آرام گرفته است. روضه محمد محروق (ع) در نيشابور از جمله حرم هاي معتبر امامزادگان ايران است و رواياتي در شأن زيارت او از امام رضا (ع) به جا مانده است.
چطور برسيم؟
آشناي شهر نيشابور
خودروي شخصي:
اگر با وسيله شخصي تا نيشابور آمده ايد، بايد بعد از رسيدن به شهر، خود را به بلوار جمهوري برسانيد و از آنجا راه بلوار خيام را در پيش بگيريد. باغ سرسبز خيام و امامزاده محروق (ع) درست در انتهاي اين بلوار قرار دارد.
قطار:
قطارهايي كه مقصدشان نيشابور است، هر روز ساعت 11:30 تهران را ترك مي كنند تا ساعت 22:15 همان روز مسافران را به مقصد برسانند. بهتر است از ايستگاه راه آهن يك سواري دربست به مصد خيام بگيريد. اما اگر بخواهيد با تاكسي برويد، بايد از ايستگاه راه آهن تا امامزاده محروق (ع) در اين مكان ها ماشين عوض كنيد؛ چهارراه راه آهن، ميدان فردوسي، پنج راه و بالاخره خيام.
چه مي بينيم؟
بهشتي از آن محروق
باغ سرسبز خيام در حومه شهر نيشابور كنايه از بهشت آن دنيايي دارد، بهشتي كه محمد محروق يكي از اهالي آن است
مقبره امروز و ديروز:
مقبره محمد محروق زير گنبد بزرگ نيلي رنگ مقبره قرار دارد. زير اين گنبد، ضريحي قلم كاري شده مشابه ديگر ضريح هاي امامزادگان ايران نصب شده، پس اگر علاقه منديد اثر هنري متفاوتي را ببينيد، بايد از روضه مقدسه بيرون بزنيد و درجوار حوض آب و از پشت ويتريني شيشه اي به تماشاي صندوقچه چوبي امامزاده بايستيد.
ايوان رنگارنگ:
از ويترين شيشه اي كه بگذريد، مي توانيد به تماشاي ايوان رنگارنگ مقبره برويد كه مجموعه درخشاني است از هنر كاشي كاران صفوي. ايوان حرم، ورودي زنانه است و در ميان نوار كتيبه هاي ايوان، مي توانيد نام باني بنا و ايوان را پيدا كنيد.
همسايگان امامزاده:
ساختماني مياني باغ خيام كه به امامزاده محروق (ع) شناخته مي شود، به جز گنبد نيلي رنگ، يك گنبد كوچك تر آجري دارد كه از آن ابراهيم (ع) است. ضريح امامزاده (ع) از نوادگان امام موسي بن جعفر (ع)، اولين ضريحي است كه آقايان هنگام ورود به حرم امامزاده محروق(ع) با آن روبه رو مي شوند.
قدمگاه:
ساختمان مياني باغ خيام را به اعتبار دورد پاي مانده بر سنگ سياهي كه در يكي از اضلاح حرم محمد محروق جاسازي شده است، مي توانيم قدمگاه هم بدانيم. هرچند اگر در انتساب ردپاها به علي بن موسي الرضا (ع) هم ترديد باشد، باز هم روضه محمد محروق را بايد قدمگاه بدانيم چرا كه برخي تاريخ نگاران از جمله حاكم ابوعبدالله نيشابوري به عبور امام رضا (ع) از نيشابور و زيارت مرقد محمد محروق، صراحتاً اشاره كرده اند.
کجا بمانيم؟
در خواب خيام
بسياري از مسافران نه تنها به قصد زيارت پا به خيام مي گذارند كه به قصد سياحت و بلكه اقامت آمده اند. خيام به جز درختان سرسبز، فواره هاي بازيگوش، حوضي پر از آب خنك و بازارچه اي جمع و جور، سوئيت هايي هم براي اقامت هاي شبانه دارد كه مي توانيد به شرط هماهنگي قبلي، روي آنها براي يك اقامت چند روزه حساب باز كنيد.
منبع: نشريه سرزمين من شماره 31
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}