غول پيکرهاي آهنين


 

نويسنده: مولود شاه کرمي




 

گزارشي خواندني درباره بزرگ ترين ماشين آلاتي که در صنايع مختلف کاربرد دارند
 

عظيم الجثه ترين ماشين هاي جهان هم براي خود دنيايي دارند؛ ماشين هاي بسيار بزرگي که هر يک ممکن است به اندازه نيمي از يک آسمانخراش ارتفاع داشته باشند. معمولاً از اين ماشين هاي غول پيکر در پروژه هاي بسيار مهم صنعتي استفاده مي شود و هر يک از آنها براي خود رکوردار هستند.

ترکس 33-19
 

«ترکس 33-19» يکي از غول پيکرترين خودروهاي سنگين جهان به شمار مي رود که در سال 1973 توسط کارخانه جنرال موتورز توليد آن شروع شد و اين خودرو تا 25 سال بزرگ ترين و پرظرفيت ترين کاميون گودبردار جهان به شمار مي رفت و حتي نام آن در کتاب گينس نيز به عنوان بزرگ ترين گودبردار جهان به ثبت رسيده است. تقريباً 13 سال از توليد 33-19 مي گذشت که ساخت آن متوقف شد و بعد از آن در منطقه اسپاروود کانادا به نمايش گذاشته شد تا گردشگران براي ديدن عظيم الجثه ترين خودروي سنگين دنيا به اين منطقه سفر کنند. بار مفيد اين گودبردار غول پيکر زماني که در اوج بود به 350 تن مي رسيد تا اينکه در سال 1990 بازنشسته شد. کاميون ترکس 33- 19 با داشتن 88/ 6 سانتي متر طول مي تواند دو ميليون توپ گلف را در خود جاي دهد.

ليبهر تي آي 274
 

«گروه ليبهر» نام کارخانه اي است که در سال 1949 توسط هانس ليبهر در آلمان تأسيس شد.
اين کارخانه، سازنده انواع ماشين آلات سنگين در جهان است که توسط اعضاي خانواده ليبهر اداره مي شود. در سال 2007 مسوولان اين کارخانه به فکر افتادند تا از فضاهاي خالي موجود در کاميون هاي بزرگ که بدون استفاده باقي مي ماند نيز حداکثر استفاده را بکنند و در نتيجه يکي از بزرگ ترين کاميون هاي گودبردار توسط مهندسين کارخانه ليبهر طراحي و ساخته شد. بار مفيد اين خودروي عظيم الجثه 320 تن خاک است. «ليبهر تي آي 274» پنج متر طول و 179 تن وزن دارد و در نوع خود بزرگ ترين خودروي گودبردار جهان به شمار مي رود.

دي 575 آ
 

هنگامي که صحبت از بولدوزر مي شود، از نظر متخصصان اين کار، هر چه اين ماشين بزرگ تر باشد بهتر است زيرا بولدوزر بزرگ تر کارايي بيشتري دارد و توانايي جابه جايي آن نيز بيشتر است. بزرگ ترين و قدرتمندترين بولدوزر جهان «دي 575 آ- 3 اس دي» نام دارد که توسط کوماتسو سازنده انواع ماشين آلات سنگين در ايشي کاوي ژاپن ساخته شده است. غول پيکرترين بولدوزر جهان پنج متر ارتفاع، 13 متر طول و هفت متر عرض دارد.

کاترپيلار 797 بي
 

«کاترپيلار 797 بي» يکي ديگر از ماشين هاي سنگين عظيم الجثه در سال 2002 توسط کارخانه کاترپيلار رونمايي شد و از ماه اکتبر همان سال در خدمت مشتريان قرار گرفت. توليد اين ماشين غول پيکر تا ماه دسامبر سال 2009 ادامه داشت و بعد از آن اين کارخانه شروع به توليد مدل ديگري به نام «797 اف» کرد. زماني که مدل بي (B) اين کاميون در حال توليد بود، بزرگ ترين خودروي ساخت اين کارخانه به حساب مي آمد. بار مفيد اين کاميون 380 تن جابه جايي خاک است و با داشتن همين مقدار بار، حداکثر سرعت خودرو به 68 کليومتر بر ساعت مي رسد. «797 بي» 55 /6 سانتي طول و 75 /9 سانتي متر عرض دارد.

جرمن باگر 288
 

جرمن باگر 288 يکي از غول پيکرترين خودروهايي است که تاکنون ساخته شده است. نکته قابل توجه در مورد جرمن باگر اين است که اين خودرو با وجود عظيم الجثه بودن قادر به حرکت است. اين ماشين عظيم الجثه در سال 1991 توسط تاکراف ساخته شد و با داشتن 80 متر ارتفاع و 502 متر طول و 202 متر عرض به ايفل خوابيده مشهور است.
13 ماه پس از راه اندازي پروژه اف 80 و به کارگيري آن براي ساختن پل متحرک ليچرفيلد- منطقه اي در آلمان- فعاليت اين ماشين به دليل مسائل سياسي و بحران هاي انرژي متوقف شد.
 

آر بي 293
 

يکي ديگر از بزرگ ترين خودروهاي جهان ساخت شرکت تاکراف است که در ساخت ماشين آلات صنعتي در آلمان فعاليت دارد. از اين خودروي بسيار عظيم الجثه در استخراج معادن استفاده مي شود. کروپ 95 متر ارتفاع و 215 متر طول دارد. تقريباً پنج سال طول کشيد تا مهندسان کارخانه تاکراف اين خودرو را طراحي و با هزينه صد ميليون دلاري ساختند.

حامل شاتل
 

يکي ديگر از عظيم الجثه ترين ماشين هاي جهان در صنعت هوافضا کاربرد دارد. از اين ماشين براي حمل و نقل راکت ها و شاتل هاي فضايي استفاده مي شود. به عنوان مثال راکت ساتورن وي ، ساتورن آي بي و آپولو سايوز را با اين وسيله به آزمايشگاه هاي فضايي منتقل کرده اند و امروزه حمل و نقل شاتل هاي فضايي نيز با همين ماشين غول پيکر صورت مي گيرد. اين وسيله حمل و نقل بسيار بزرگ توسط کارخانه ساخت تجهيزات استخراج «بوکريوس اينترنشنال» طراحي شد و ساخت آن را کمپاني ماريون پاول شاول با پرداخت 14 ميليون دلار بر عهده داشت. اين ماشين با داشتن 2400 تن وزن، 6 متر ارتفاع، 40 متر طول و 35 متر عرض بزرگ ترين ماشين سنگين جهان بود تا اينکه ماشين هاي حفاري جرمن باگر 288 توليد شد.

ماريون 6360
 

ماريون 6360 يکي ديگر از ماشين آلات صنعتي غول پيکر است که به آن لقب کاپيتان را داده اند. ساخت اين ماشين بزرگ را کمپاني ماريون پاول شاول در سال 1965 به پايان رساند و بعد از آن کاپيتان در شمار غول پيکرترين خودروهاي سنگين جهان جاي گرفت. اين خودرو فعاليت خود را با کمپاني شرکاي زغال سنگ ايلينوا آغاز کرد اما خيلي زود صاحبان اين خودرو ماليکت آن را به زغال سنگ آرک فروختند و تنها چيزي که در مورد کاپيتان تغيير کرد، رنگ آن بود. از آن موقع به بعد کاپيتان به رنگ هاي قرمز، سفيد و آبي ديده مي شود. کاپيتان بيش از 12 تن وزن دارد و بار مفيد آن 300 تن نخاله است.
منبع: نشريه همشهري سرنخ شماره 97