خانه اي مقدم بر موزه


 

نويسنده: زينت حقي مقدم
عكس: سينا شيري




 
راهنماي گردش در موزه - خانه مقدم، بزرگترين خانه تاريخي پايتخت
تهران خانه زيبا كم نداشت، همان سال هاي دوري كه بزرگان، خانه شان را به دست معماران بزرگ مي سپردند تا بنايي هم شأن خودشان برپا كنند؛ بناهاي چشم گيري كه به مرور تخريب شدند اما حتي بازمانده هاي امروزي شان هم هوش از سر بيننده مي ربايد. يكي از همين خانه ها، خانه زنده ياد دكتر «محسن مقدم» است با 2117 متر مربع. دكتر مقدم كه از اولين استادان آكادميك باستان شناسي ايران است، همراه با همسر فرانسوي اش، طي سال ها گشت و گذار در ايران، اشياي تاريخي فراواني را به تزئينات قاجاري خانه اضافه كردند تا زيبايي آن را چندين برابر كنند. دكتر مقدم اين خانه و تمام اشياي نفيس تاريخي اش را در سال 1351 وقف دانشگاه تهران كرد تا 37 سال بعد، درهاي آن به عنوان اولين موزه باستان شناسي دانشگاهي ايران به روي عموم مردم باز شود. اين خانه با سه حياط بيروني، اندروني و سرايداري، ديدني هايي از تهران قديم و فرهنگ دور ايران دارد كه در اولين فرصت براي تماشاي آنها بايد رهسپار شد.

رايگان براي ميزبان
 

ورودي موزه يك هزار تومان است و دانشجويان دانشگاه تهران و آنها كه دانشجوي باستان شناسي اند، ايثارگران، جانبازان و اعضاي طرح منزلت و حكمت مي توانند به صورت رايگان از موزه ديدن كنند. موزه روزهاي غيرتعطيل از ساعت 9 تا 16:30 باز است. مي توانيد با شماره تلفن 66463144 تماس بگيريد يا به نشاني اينترنتي http://museums.ut.ac.ir/mm سري بزنيد.

همسايه با شيخ هادي
 

بهترين راه رسيدن به موزه مقدم، استفاده از وسايل نقليه عمومي است.
مترو: در يكي از ايستگاه هاي حسن آباد يا امام علي (ع) بايد از مترو پياده شويد. از ايستگاه حسن آباد سوار تاكسي شده و در چهارراه امام خميني (ره) (سپه سابق) پياده شويد.
 
بعد از خيابان شيخ هادي كنار بانك ملت، موزه را مي بينيد. اگر در ايستگاه امام علي (ع) پياده شويد، بايد به سمت شرق و چهارراه سپه برويد.
اتوبوس: با اتوبوس هاي تندروي مسير ميدان راه آهن - تجريش مي توانيد در هر دو مسير شمال به جنوب و برعكس در ايستگاه چهارراه سپه پياده شويد. از آنجا هم به سمت ميدان حسن آباد و موزه مقدم قدم بزنيد، سه دقيقه اي به موزه خواهيد رسيد.

يك خانه تماشايي
 

بعد از ورود از سمت راست خود حركت كرده و بازديد خود را از ساختمان بيروني يا تابستاني در ضلع جنوبي شروع كنيد و مطابق با نقشه راهنما ادامه دهيد.
نقاط ديدني خانه را مي توان به سه بخش يا حياط اصلي تقسيم كرد كه زيرمجموعه هاي هر كدام مطابق معماري محل و كاربري پيشين تزئين شده اند:
حياط بيروني: شامل ساختمان بيروني يا تابستاني، اتاق پيشخوان، اتاق پذيرايي يا سالن گاهنگاري، حوضخانه، كارگاه يا كتابخانه و همين طور در ضلع غربي شامل ساختمان اربابي يا برج، اتاق صدف و ايوان قاجار مي شود. علاوه بر اين در حياط بيروني ديوار تجدد، گلخانه و حوض ژاپني را خواهيد ديد.
حياط اندروني: اين حياط شامل ايوان، اتاق قاجار يا سالن زمستاني و اتاق نشيمن و نمايشگاه موقت است. اين حياط داراي يك ديوار و محوطه كاشيكاري و حوض و باغچه اي است كه در طراحي اش از فرش ايراني الهام گرفته شده است.
حياط سرايداري: بخش اداري در اين حياط قرار دارد.

عكاسي بي فلاش
 

پيش از آغاز بازديد، به اين توصيه ها دقت كنيد:
عكاسي بدون استفاده از فلاش مانعي ندارد اما براي فيلمبرداري و عكاسي حرفه اي بايد با مديريت هماهنگ كنيد.
براي بازديد گروهي از قبل با مديريت موزه هماهنگ كنيد.
به اشياي موزه دست نزنيد.
وارد بخش اداري كه در قسمت جنوبي حياط اندروني است و قسمت هايي كه با نوار قرمز مسدود شده اند، نشويد.
سكوهاي سنگي و صندلي هاي ضلع شمالي موزه براي استراحت شماست.
آبخوري ها در قسمت شمالي و غربي موزه و سرويش بهداشتي در سمت غربي عمارت اندروني قرار دارند.
براي ريختن زباله، از سطل هاي زباله هاي موجود در محوطه استفاده كنيد.
منبع: سرزمين من، شماره ي 30