در جستجوی بهترین فرش
کارشناسان فرش سراسر دنیا میگویند فرش ایرانی بهترین و زیباترین نوع فرش در دنیاست. گواه این ادعا هم آن است که بسیاری از کشورهای دیگر برای تولید فرش، از طرح و رنگهای فرش ایرانی الگوبرداری میکنند. باستانشناسان
نویسنده: ندا احمدلو
اگر قصد خرید فرش را دارید، بخوانید
کارشناسان فرش سراسر دنیا میگویند فرش ایرانی بهترین و زیباترین نوع فرش در دنیاست. گواه این ادعا هم آن است که بسیاری از کشورهای دیگر برای تولید فرش، از طرح و رنگهای فرش ایرانی الگوبرداری میکنند. باستانشناسان و متخصصان اعتقاد دارند تاریخچه بافت و تولید فرش در ایران به دوران صفویه (1736-1501 میلادی) برمیگردد. پژوهشگران معتقدند که قرن 16 و 17، آغاز شکوفایی هنر فرشبافی در ایران بوده است. جنس نخ بیشتر فرشهای قدیمی ایرانی از پشم بوده اما محققان چند نمونه خیلی قدیمی از فرش کاشان را کشف کردهاند که با نخ ابریشم بافته شده است. بد نیست بدانید حدود یکسوم فرشهای دستباف کل دنیا در ایران بافته میشود و 30 درصد از بازار صادرات فرش دستباف در دنیا، در دست کشور ماست. با این مقدمه حتما متوجه موضوع این نوشتار شدهاید؛ بله، فرش! اگر میخواهید فرش بخرید یا تصمیم دارید فرشتان را عوض کنید، بهتر است قبل از این کار نکتههایی را که برای خرید یک فرش خوب لازم است، بدانید.7 نکته درباره ایمنی و سلامتی فرش
* معمولا جنس نخ فرشهای دستباف، ابریشم و پشم و جنس نخ فرشهای ماشینی، پولیپروپیلن و نایلون است بنابراین میتوان گفت فرشهای ماشینی به راحتی روی سنگ و سرامیک سر میخورند اما فرشهای دستباف نه! به همین دلیل اگر در خانهتان، سالمند یا کودک دارید، بهتر است فکر خرید فرش ماشینی را از سر بیرون کنید چون در غیر این صورت امکان سر خوردن این گروه افراد روی فرش و شکستگی احتمالی دست و پایشان وجود دارد.* در بافت فرش ماشینی از الیاف مصنوعی استفاده میشود بنابراین ممکن است در شما یا سایر اعضای خانوادهتان حساسیت ایجاد کند. برای جلوگیری از این مشکل به سراغ فرشهای دستباف بروید.
* فرشهای تزئینی و فانتزی با پرز بسیار بلند که به تازگی وارد بازار شدهاند، میتوانند به سادگی گردو غبار را داخل خود جمع کنند. به همین خاطر اگر سابقه آسم و آلرژی دارید بهتر است این فرشها را نخرید یا حداقل آنها را در اتاق خوابتان پهن نکنید.
* اگر بودجه کافی برای خرید فرش دستباف ندارید، بهتر است برای جلوگیری از سر خوردن فرش ماشینی روی سنگ و سرامیک، زیر آن سُربس بچسبانید.
* بد نیست برای اطمینان بیشتر از سر نخوردن فرش روی سنگ و سرامیک، قسمتی از آن را زیر پایههای مبل یا کاناپه قرار دهید اما حواستان باشد که هیچوقت پایههای تخت را روی فرش نگذارید چون تخت سنگین است و خیلی زود باعث از بین رفتن فرشتان میشود. میتوانید با انتخاب قالیچههایی کوچک برای اتاق خوابتان، از مشکل قرار گرفتن فرش زیر پایههای تخت، خلاص شوید.
* هرچه میزان تراکم فرشهای ماشینی بیشتر باشد، تعداد گرههای آن بیشتر و در نتیجه فرش محکمتر است. گرد و خاک و آلودگی چنین فرشهایی درون تار و پود کمتر جمع میشود و برای افراد مبتلا به آلرژی که نمیتوانند فرش دستباف بخرند، انتخاب بهتری هستند.
* فرشهای ماشینی به خصوص آنهایی که درصد نایلون بالایی دارند، به راحتی مو، آلودگی و خردهریزهای دیگر را در خود جمع میکنند اما فرشهای دستباف مو و آشغال را به خود نمیگیرند و باعث آلودگی خانهتان نمیشوند.
3 نکته درباره ارگونومی فرش
* الیاف مصنوعی به کار رفته در فرشهای ماشینی باعث خشک و خراشیده شدن پوست کف پا میشوند. ضمن اینکه پوست حساس نوزادان نوپا و آنهایی که چهار دست و پا راه میروند، در اثر تماس با الیاف مصنوعی این فرشها، خشک و حتی ترکترک میشود. بهتر است در صورت امکان فرش دستباف بخرید و اگر هم نمیتوانید، با دمپایی طبی روی فرشهای ماشینی راه بروید تا پوست پایتان آسیب نبیند. در جاهایی از خانه که کودکتان رفتوآمد دارد، پارچههای نرم و نخی روی فرشتان بیندازید.* پشم و ابریشم به کار رفته در فرشهای دستباف باعث نرمی، ظرافت و لطافت این نوع فرشها میشوند بنابراین اگر روی فرش دستباف بخوابید به هیچ وجه دچار گردن درد یا کمردرد نمیشوید در صورتی که ماهیت خشک فرشهای ماشینی باعث میشود پس از ساعاتی خوابیدن روی آنها، احساس کمردرد یا حتی گردندرد بکنید.
* پشم و ابریشم طبیعی که برای بافت فرشهای دستباف استفاده میشوند، خاصیت دفع گرما در تابستان و دفع سرما در زمستان دارند. کسانی که فرش دستباف دارند، میدانند در تابستان که روی فرششان راه میروند، خنکی و در زمستان گرمای پشم و ابریشم را احساس میکنند ولی فرشهای ماشینی این ویژگی را ندارند.
4 نکته درباره سلامت روان و فرش
* اگر خانهتان کوچک است، بهتر است فرشی با رنگ روشن و طرح خلوت انتخاب کنید تا حجم بیشتری به فضای داخلی منزلتان بدهید. استفاده از فرشهای تیره و شلوغ، باعث گرفتگی فضا و ناآرامی محیط خانه میشود.* فرشهایی با طیف رنگی آبی، سبز، صورتی و لیمویی میتوانند بهترین گزینه برای اتاق خواب شما باشند و هنگام خواب برایتان آرامش فراهم کنند.
* آشپزخانه محل مناسبی برای فرشهای لوکس و دستباف نیست، برای اینکه بعد از هر بار پاشیدن روغن یا ریختن غذا روی فرشتان عصبی نشوید، برای آشپزخانهتان قالیچههایی کوچک انتخاب کنید تا شستوشو و نظافت آنها راحت باشد.
* برای خانههای جنوبی و خانههایی که نورگیر کمی دارند هم باید از فرشهایی با رنگ روشن و طرح خلوت استفاده کرد تا انعکاس نور روشن فرش باعث بهتر شدن روحیه و جلوگیری از ابتلای شما به افسردگی در فضای تاریک و دلگیر خانه شود.
نظر فوق تخصص ریه :
دکتر حمید سهرابپور، فوق تخصص ریهفرش دستباف آلرژیزاست؟
مهم نیست که شما بنا به سنت ایرانی بودن در منزل با کفش راه نمیروید در هر صورت باید بدانید که پرزهای فرش، محلی مناسب برای تجمع انواع آلودگیها هستند.گرد و غبار، خاکستر، پرز، خردههای ریزی که از پوست میریزند، خاک و کپکهای میکروسکوپی همگی وزن دارند و بعد از مدتی معلق ماندن در هوا به زمین میافتند و اگر کف زمین فرش پهن باشد این ذرات ریز در الیاف فرش جا میگیرند اگرچه این اتفاق از چرخش و سرگردانی این ذرات در هوا جلوگیری میکند - چون استشمام آنها میتواند موجب واکنشهای حساسیتی شود پس افتادنشان روی سطح فرش به نوعی از چرخش آنها در هوا جلوگیری میکند - اما هر قدمی که اعضای خانه روی فرش میگذارند دوباره این ذرات را به هوا بلند میکند. البته افرادی که آسم و آلرژی دارند مجبور نیستند کف خانه خود را خالی نگاه دارند فرشهای ماشینی که از مواد پلیاستری و نایلونی بافته شدهاند برای خانه این افراد مناسبترند چون گردوغبار و سایر مواد حساسیتزا را از خود دفع میکنند زیرا الیاف آنها مصنوعی است و برای انواع مایتها، کپکها و سایر مواد حساسیتزا، بستری مناسب را تشکیل نمیدهد. این در حالی است که الیاف پشمی که در فرشهای دستباف به کار میروند مواد حساسیتزا و کپک را در خود نگاه میدارند و برای رشد کپکها مناسبترند اما بعد از بحث در مورد قالیهای دستباف و ماشینی به فرشهای جدیدی که پرزهای بلندی دارند میرسیم. هرچه پرزهای قالی کوتاهتر باشند مواد آلرژیزا کمتر جذب آن میشوند. البته در مورد قالی این را هم بگویم که هرچه الیاف ریزبافتتر باشند، مواد حساسیتزا کمتر به آن نفود میکنند.اگر فرزند کوچکی دارید در انتخاب فرش برای منزلتان بیشتر دقت کنید زیرا کودکان و نوپایان بیشتر زمان خود را در طول روز روی زمین سپری میکنند و چهاردست و پا راه میروند و سیستم ایمنی آنها به مواد خارجی بسیار حساستر است به همین دلیل اگر فرش منزلتان مواد حساسیتزا را بیشتر به خود جذب کند احتمال ابتلا به حساسیت در فرزندتان بیشتر میشود. این مساله شاید برای فرد بزرگسالی مانند شما چندان موثر نباشد اما 1 مترمربع فرش، معمولا 67 گرم خاک در خود جای داده بنابراین کودک 1-2 سالهای که مرتب دست و دهانش را به فرش میزند ممکن است در طول روز 10 گرم خاک و گردوغبار فرش را بخورد و زمینه حساسیت در او فراهم شود. در پایان توصیه میکنم اگر سابقه آلرژی یا حتی فرزند کوچک دارید فرشهای پرز بلندتان را جمع کنید و در مورد فرشهای معمولی هم از شما میخواهم آنها را به صورت مرتب جاروبرقی بکشید یا با شامپو فرش یا بخارشو بشویید و از مفروشکردن تمام خانه بپرهیزید.
منبع مقاله: هفته نامه سلامت
/ج
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}