بهترین ورزش برای کاهش استرس چیست؟

استرس، به دلیل بالا رفتن میزان کورتیزول و آدرنالین در بدن ایجاد می‌شود. این هورمون‌ها هنگام دریافت یک تهدید یا ترس، بدن را برای واکنش “جنگ و گریز” برانگیخته می‌کنند.

این واکنش در دوران پیش از تاریخ کارآیی داشت اما این روزها، ما دیگر به انفجار انرژی برای فرار از دایناسورها نیاز نداریم.


حالا، همه ما می‌دانیم که ورزش کردن بهترین راه دورکردن استرس است اما ورزش‌ها و تمرینات خاصی وجود دارند که درنابودی استرس، بهترین عملکرد را دارا هستند.تصور کنید لذت پرواز وقتی با هیجان سقوط از ارتفاع و استرس یک رقابت ورزشی همراه می شود، چگونه انسان را تحت تاثیر قرار خواهد داد؟

خصوصیتی که در دل ورزش های هوایی نهفته است و همین ویژگی های خاص باعث شده شمار علاقه مندان به این ورزش ها روند رو به رشدی داشته باشد.
 

فواید ورزش برای کم کردن استرس

مفید بودن ورزش و داشتن فعالیت بدنی مناسب بر کسی پوشیده نیست. امروزه ما از طریق تحقیقات متعدد انجام شده در زمینه‌های مختلف می‌دانیم که ورزش می‌تواند نقش مهمی در کنترل قند خون، فشار خون، پیشگیری از ابتلا به مشکلات قلبی، دیابت و… داشته باشد.

نکته‌ای که احتمالا در این میان کمتر به آن پرداخته شده است، نقش ورزش در سلامت روانی انسان‌هاست. کاهش اضطراب به کمک ورزش، یکی از مهم‌ترین مسائلی است که امروزه محققان بسیاری در حـال بررسی عملکرد آن بوده و به نتایج جالبی دست پیدا کرده‌اند.

تحقیقات نشان می‌دهد که بیشتر افراد مبتلا به اضطراب، کم تحرک بوده و در صورت ورزش کردن، فعالیت بدنی را با شدت کمتری انجام می‌دهند. گرچه این جمله اغراق‌آمیز به نظر می‌رسد، اما بسیاری از روانشناسان معتقدند که بستن بند‌های کفش ورزشی و بیرون آمدن از خانه و حرکت کردن، بهترین راه حل غیر پزشکی برای پیشگیری و درمان اضطراب است

محققان می‌گویند ورزش‌های هوازی مثل دوچرخه‌سواری، پیاده‌روی سریع و حتی رقص می‌تواند ابزاری قدرتمند برای کسانی باشند که از اضطراب مزمن رنج می‌برند. این فعالیت‌ها حتی می‌توانند به افرادی که به دلیل پیش رو بودن یک آزمون یا سخنرانی مهم، دچار اضطراب هستند هم کمک کنند!

اما نقش ورزش در اضطراب چیست؟

آیا واقعا ورزش کردن به کنترل اضطراب منجر می‌شود؟ این اتفاق چگونه در بدن روی می‌دهد؟ این‌ها سوالاتی هستند که در این مقاله به آن‌ها پاسخ می‌دهیم. البته فراموش نکنید که ریشه‌یابی اختلالات اضطرابی به کمک روانشناس یا روانپزشک می‌تواند شما را در مسیر صحیح درمان قرار دهد.
 

برای کاهش اضطراب از طریق ورزش چه باید کرد؟

شروع هر فعالیت جدیدی از جمله ورزش کار دشواری است. بنابراین لازم است که برنامه مناسبی برای خود داشته باشید و پیش از شروع، اهداف ورزش کردن را مشخص کنید. توجه به سه اصل زیر به شما کمک می‌کنید تا با یک برنامه منظم و مداوم، به ورزش ادامه دهید:


اهداف واقع‌بینانه برای خود تعیین کنید

بیشتر تصمیماتی که افراد برای داشتن فعالیت بدنی می‌گیرند، فقط یک هفته یا یک ماه دوام می‌آورد! این اتفاق به این دلیل روی می‌دهد که مردم انتظارات بیش از حد و غیر واقعی از خود دارند.

آن‌ها معمولا برنامه‌های تمرینی سنگینی برای خود در نظر می‌گیرند تا سریع‌تر به نتیجه برسند؛ اما به دلیل سخت بودن برنامه، خیلی زود از ادامه آن دست می‌کشند. این کار باعث دلزدگی آن‌ها از ورزش و گیر افتادن در تله بزرگ‌تری از اضطراب است.


لازم است انتظارات واقع‌بینانه از خود داشته باشید و برای رسیدن به نتیجه مطلوب به خود زمان کافی بدهید. داشتن تمرین مداوم و تبدیل آن‌ها به عاداتی سالم، در طولانی مدت به نتیجه مطلوب می‌رسد.

با انجام فعالیت‌های ورزشی مداوم می‌توانید ورزش را به بخشی از برنامه زندگی خود تبدیل کنید. اما به یاد داشته باشید که برای تبدیل آن به عادت، باید صبور باشید و زمانی حداقل چند ماهه به خود بدهید.
 

ورزش و سلامتی، همراه با یک استرس مثبت و کارساز

رشته هایی چون پاراگلایدر، چتربازی، کایت و پاراموتور ازجمله ورزش های هوایی محسوب می شوند که شکل دهی حیاتشان با شکل گیری انجمن ورزش های هوایی وارد فصل نوینی شده است، انجمنی که خود در دل فدراسیون نوپای انجمن های ورزشی فعالیت می کند و قصد دارد در کنار توسعه کمی نسبت به ارتقای سطح کیفی این ورزش ها گام بردارد.

به منظور شناخت هر چه بیشتر این ورزش ها و آشنایی با موانع و مشکلات توسعه آنها سراغ احمد سلیم آبادی رئیس انجمن ورزش های هوایی رفتیم.


او که خود سابقه پرواز با پاراگلایدر و پاراموتور را دارد، در گفت وگو با جام جم اظهار کرد:

ورزش هوایی در ایران سابقه ای حدود پنجاه ساله دارد، اما حدود ۲۰ سالی است که پاراگلایدر مورد توجه علاقه مندان قرار گرفته و حدود ۲۰ استان ازجمله در تهران، گلستان، اصفهان، کردستان، آذربایجان شرقی، مرکزی و آذربایجان غربی سایت های پروازی ایجاد شده است.

در این بین پاراگلایدر (چتربال) که نسبت به دیگر ورزش ها با اقبال بیشتری مواجه شده است نباید با چتربازی اشتباه گرفته شود. این وسیله پروازی هیچ گونه موتوری ندارد و نشست و برخاست آن توسط پای خلبان انجام می گیرد.


چگونگی عملکرد و کار با پاراگلایدر

تنها اجزای شکل دهنده آن بندها و پارچه بال است که مانند یک تشک بادی هنگامی که در سطح شیب دار در معرض جریان هوا قرار می گیرد از طریق سلول هایی که برای ورود هوا تعبیه شده اند، به پرواز درمی آید.

این ورزش در قالب مسابقه در بخش هایی چون هدف زنی، مسافت و آکروبات (حرکات خطرناک) فعالیت می کند. سلیم آبادی در این باره گفت: در بخش مسافت که پرواز از نقطه ای به نقطه دیگری است ما رکورد جالب توجه ۲۳۰ کیلومتر را هم در ایران داریم، ضمن این که بخش حرکات خطرناک عمدتا بر فراز آب انجام می شود تا در صورت سقوط خطر جانی متوجه ورزشکار نشود.

وی با بیان این که چتربازی هم شامل رشته هایی چون هدف زنی و مسافت است و سقوط از ارتفاع به شکل های مختلف صورت می گیرد، گفت: در مجموع با توجه به شرایط اقلیم کشورمان و وجود ارتفاعات مختلف و از طرفی علاقه مندی که نسبت به این ورزش ها وجود دارد بستر توسعه بخوبی فراهم است.

به همین دلیل در مدت کمی که در قالب انجمن زیرمجموعه فدراسیون فعالیت خود را آغاز کرده ایم شاهد توسعه قابل توجه این ورزش ها بوده ایم به طوری که در حال حاضر در پاراگلایدر حدود ده هزار ورزشکار در سراسر کشور فعالیت می کنند که در نوع خود این آمار جالب توجه است.
 

سلیم آبادی از «بیس جام» به عنوان یکی دیگر از ورزش های هوایی نام برد و گفت:

این ورزش هم سقوط از ارتفاع است و در ایام دهه فجر سال ۹۰ همگان پرش ورزشکاران را بر فراز برج میلاد دیدند، این پرش همان بیس جام است.

سلیم آبادی در رابطه با برنامه های قهرمانی این رشته، گفت: درصددیم از طریق یک تیم کارشناسی و فنی با جدیت پیگیر مشکلات ورزش های هوایی در نقاط مختلف کشور باشیم، اما در این بین مشکلاتی هم وجود دارد، مشخص نبودن محدوده پروازی از اساسی ترین مشکلاتی است که انجمن و ورزشکاران با آن روبه رو هستند و عدم شناخت این ورزش هم محدودیت های زیادی را ایجاد کرده است.

● آموزش مربی و ورزشکار راهکاری برای توسعه

به طور طبیعی سوالی که درباره این ورزش ها از ذهن می گذرد چگونگی روی آوردن به آنهاست، سلیم آبادی در این باره توضیح داد: برای این مهم ما دوره های آموزشی برای ورزشکاران و مربیان برگزار می کنیم.

دوره های آموزشی فنی که در جهت ارتقای کیفی قهرمانان برگزار می شود. به عنوان مثال دوره های مربیگری درجه سه را توسط مدرس ایرانی و درجه دو را توسط مدرس خارجی برگزار می کنیم، چون علاوه بر توسعه کمی به توسعه کیفی هم نگاه ویژه ای داریم و می خواهیم تیم های ملی قدرتمندی داشته باشیم.

● تجهیزات کرایه ای؛ راهی برای حضور همگان

هزینه لوازم مورد نیاز برای حضور در این ورزش ها و به عبارتی پرواز چقدر است، آیا این ورزش صرفا به طبقات مرفه اختصاص دارد؟

رئیس انجمن ورزش های هوایی در پاسخ به این سوال تصریح کرد:
در حال حاضر تقویت باشگاه ها را به عنوان یک ضرورت در برنامه داریم، چرا که از این طریق بستری فراهم می شود تا کسانی که توان مالی تهیه تجهیزات مورد نیاز را ندارند بتوانند به صورت کرایه ای از این لوازم استفاده کنند.

کاری که همین الان هم صورت می گیرد و حاصل این رویکرد حضور ده هزار ورزشکار در ورزش پاراگلایدر است. ضمن این که لوازم این ورزش ها بین سه تا ۹ میلیون تومان قیمت دارد، لوازم دسته دوم از سه میلیون تومان و لوازم نو حدود ۹ میلیون تومان.

البته این نکته را هم بگویم که به عنوان مثال عمر مفید یک چتر ۱۰ تا ۱۵ سال است و با توجه به این وضع می توان گفت این ورزش ها ورزش های گرانی نیستند. البته یکسری از ورزشکاران که بنیه مالی خوبی دارند، بعضا به صورت سالانه لوازم خود را نو می کنند.
 


● تعامل با سازمان هواپیمایی کشوری

سلیم آبادی در ادامه از دو اقدام انجمن به عنوان کار بزرگ یاد کرد و گفت: برای رونق این ورزش ها و ساماندهی باشگاه ها، آیین نامه باشگاهی را تدوین کردیم. براساس آیین نامه هیات دولت و وزارت ورزش به منظور مشخص شدن مرزهای فعالیت ما و سازمان هواپیمایی کشوری، پس از برگزاری جلسات متعدد آیین نامه ای را هم در این رابطه تدوین کردیم که پس از تصویب نهایی، اجرایی می شود. به این ترتیب حد و مرزها مشخص شده و این خلأ قانونی در راه فعالیت ما برطرف می شود.

● چرخ بالم آرزوست

سلیم آبادی با اشاره به این که در المپیک ۲۰۱۲ لندن ورزش های هوایی به عنوان رشته های آزمایشی، دربازی ها شرکت داده شدند، گفت: این احتمال وجود دارد که این ورزش ها در دوره های بعد رسما المپیکی شوند.

بنابراین ضروری است که دستگاه های مرتبط به صورت جدی همکاری لازم را با ما جهت اجرای برنامه هایمان داشته باشند.

رئیس انجمن ورزش های هوایی مهم ترین محدودیت انجمن تحت مدیریتش را مورد اشاره قرار داد و گفت:

برای این بخش طبیعی است که یکی از نیازهای زیرساختی ما چرخ بال است و امیدواریم نهادهایی چون هلال احمر و نیروهای مسلح که چرخ بال دارند همکاری لازم را با ما داشته باشند، چراکه حیف است از مدال ورزش هایی که در جهان معنا و حلاوت دیگری دارد و بیانگر گوشه ای از توانایی ها و ورزیدگی جوانان کشور است، بی بهره باشیم. در این بین به حمایت بیش از پیش وزارت ورزش هم نیاز داریم.
 

منبع: بخشی از این متن در روزنامه جام جم بوده است.