نویسنده: دکتر محمد اسماعیل مطلق




 
در سال دوم زندگی، هنوز شیر مادر منبع عمده تامین انرژی و سایر مواد مغذی کودک است در نتیجه هم چنان بر تغذیه با شیر مادر تاکید می‌شود ولی باید توجه داشت که شیر بعد از صرف وعده‌های غذا به کودک داده شود. اگرچه کودک می‌تواند از غذای سفره خانوار استفاده کند ولی هنوز باید تغییراتی در غذا داد تا هضم آن آسان‌تر شود. نباید انتظار داشته باشید که کودکان نیز مانند بزرگسالان فقط صبحانه، ناهار و شام بخورند بلکه باید به‌خصوص بعد از سال اول زندگی حتی تا 5 سالگی حداقل روزانه 5 وعده غذا به آنها داد. به منظور پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های قلبی- عروقی در تمام دوران زندگی به‌‌خصوص دوران کودکی و نوجوانی از مقادیر بسیار کم‌نمک آن هم هنگام طبخ غذا استفاده کنید و نمکدان را سر میز یا سفره نبرید. برای تامین تمام مواد مغذی مورد نیاز کودکان، برنامه غذایی آنان باید شامل ترکیبی از مواد مغذی مختلف از 4 گروه اصلی غذایی باشد. گروه‌های اصلی غذایی عبارتند از: گروه نان و غلات، گروه شیر و لبنیات، گروه گوشت، حبوبات و تخم‌مرغ، گروه سبزی‌ها و میوه‌ها.
- در تغذیه کودک از ظرف و قاشق تمیز (قاشق مرباخوری برای کوچک‌ترها و قاشق غذاخوری برای کودکان بزرگ‌تر) استفاده کنید.
- قبل از غذا دادن به کودک، دست‌ها و صورت او را بشویید.
- آب و مایعات را با فنجان یا لیوان تمیز به کودک بدهید.
- در غذا دادن به کودک صبور باشید و آرام‌آرام به او غذا بدهید.
- درصورتی که تمایل به خوردن غذای خاصی ندارد، هرگز او را مجبور به غذا خوردن نکنید و سعی کنید با تغییر مزه یا نحوه طبخ، غذا را مجددا به کودک بدهید و در صورتی که باز هم علاقه‌ای به خوردن آن غذا نشان نداد، چند روزی از دادن آن غذا صرف‌نظر کنید و مجددا آن را به برنامه‌غذایی کودک اضافه کنید.
- هنگام غذا دادن به کودک با او با آرامش و محبت صحبت کنید تا زمان غذا خوردن برای کودک خوشایند باشد و خاطره خوشی در ذهن او بماند.
- مقدار غذای هر وعده کودک را با افزایش سن کودک بیشتر کنید.
- به مقدار غذایی که کودک می‌خورد توجه کنید، برای هر کودک یک بشقاب جداگانه در نظر بگیرید.
- با افزایش سن کودک برای غذا خوردن به کودک استقلال بدهید و به‌تدریج فقط مقدار و نحوه غذا خوردن کودک را نظارت و او را به خوردن ترغیب کنید.
- برای غذا خوردن کودک به او جایزه ندهید بلکه برای ترغیب او به غذا خوردن از طعم غذا تعریف کنید. به‌خصوص نباید به او جایزه‌هایی مانند پفک و چیپس یا موادی با ارزش غذایی پایین داد.
- به کودک اجازه دهید غذا خوردن را خودش تجربه کند حتی اگر مقداری غذا هنگام خوردن ریخته شود یا دست و لباس‌های خود را کثیف کند.
- از دادن تنقلات بی‌ارزش قبل از غذا و بین وعده‌ها به کودک خودداری کنید.
منبع:هفته نامه سلامت