نویسنده: دکتر سید مهدی‌هاشمی، متخصص ارتودنسی




 
1- برای فرزندتان مسواک کوچکی با پرز‌های نرم بخرید، مسواک را در آب گرم بگذارید و چند دقیقه صبر کنید تا پرز‌های آن نرم‌تر شوند‌. یادتان باشد پرزهای مسواک نباید سفت باشند.
2- هر 4-3 ماه، مسواک کودک را عوض کنید. اگر پرز‌های مسواک تغییر شکل داده‌اند، این مدت زمان باید کوتاه‌تر شود. هرگز از مسواک خود یا کودک دیگری برای فرزندتان استفاده نکنید.
3- بچه‌ها از سن 7-6 سالگی می‌توانند بدون کمک بزرگ‌ترها مسواک بزنند و نخ دندان بکشند اما تا رسیدن به این سن بهتر است خودتان نظارت مستقیم بر مسواک‌زدن آنها داشته باشید. بهترین روش آموزش دادن مسواک‌زدن به کودک این است که خودتان الگوی خوبی برایش باشید، مرتب مسواک بزنید و شیوه صحیح مسواک‌زدن را به او بیاموزید.
4- به محض اینکه اولین دندان‌های کودک درآمدند و قابل لمس شدند، روزی یک بار لابه‌لای آنها را نخ دندان بکشید.
5 - روزی دوبار دندان نوپایان و خردسالان را مسواک بزنید؛ یک بار صبح یک بار هم قبل از خواب، مسواک‌زدن باید به مدت 2 دقیقه طول بکشد. بخشی از این زمان را هم به مسواک‌زدن دندان‌های عقبی اختصاص دهید؛ دندان‌های این قسمت زودتر از دندان‌های پیشین می‌پوسند. اگر می‌خواهید دندان‌های فرزندتان خراب نشوند بعد از خوردن خوراکی‌های اسیدی از قبیل نوشابه و آبمیوه و همچنین انواع خوراکی‌ها و به خصوص شیرینی‌‌ها او را به آب کشی دهان و مسواک‌زدن تشویق کنید.
6- شیار‌های سطح دندان ممکن است عمیق باشند و با مسواک خوب تمیز نشوند. ‌برای پیشگیری از پوسیدگی چنین دندان‌هایی به دندان‌پزشک اطفال مراجعه کنید تا روی دندان‌ها شیارپوش کار بگذارد. پشت فرزندتان بایستید یا بنشینید و بگویید دهانش را باز کند. چانه‌اش را در دست بگیرید و با مسواکی که رویش خمیردندان گذاشته‌اید، دندان‌های او را 2-3 دقیقه مسواک بزنید. دندان‌های بالایی و عقبی را فراموش نکنید. یادتان باشد که مسواک را روی لثه و لبه‌های لثه و دندان محکم نکشید.
7-کودکان از 4 سالگی می‌توانند در مطب دندان‌پزشکی فلورایددرمانی شوند و از 5 سالگی هم تحت‌نظر دندان‌پزشک هر 2-3 شب یک بار دهانشویه فلوراید استفاده کنند. به طور کلی استفاده از دهانشویه برای کودکانی که هنوز قادر به نگه داشتن آب در دهان و غرغره نیستند، توصیه نمی‌‌شود.
8- قبل از 2 سالگی برای مسواک زدن از خمیردندان استفاده نکنید. مناسب‌ترین خمیردندان‌ها، خمیردندان‌های کودک‌ هستند می‌توانید درباره میزان فلوراید خمیردندان با دندان‌پزشک مشورت کنید.
9- اگر خمیردندان مخصوص کودک می‌خرید، مراقب باشید فرزندتان به دلیل طعم و بوی خوب، آن را نخورد. اگر فرزندتان این عادت را پیدا کرده، به اندازه یک نخود از خمیردندان بزرگسالان برایش استفاده کنید. بسیاری از خمیردندان‌های کودکان رنگ‌هایی جذاب و طعم‌های خوشایند دارند تا کودکان به مسواک‌زدن تشویق شوند؛ فرزندتان را به داروخانه ببرید و بگذارید خمیردندان را خودش انتخاب کند.
منبع : هفته نامه سلامت