ویلیام جی مورگان در سال ۱۸۹۵ کارگردان YMCA در هلی یوک ماساجوست یک بازی به نام مینونت بنا به درخواست تجار محلی که بازی بسکتبال را پر تلاش می‌دانستند اختراع کرد. بازی جدید به خاطر اینکه فقط به چند مهارت اساسی و تمرینات محدود و سریع و با بازیکنانی در سطوح مختلف فرا گرفته می‌شد. خیلی زود مورد پسند قرار گرفت. بازی با یک توپ لاستیکی بسکتبال پر از هوا بازی می‌شد و قوانین اجازه می‌داد که هر یک از بازیکنان در یک طرف قرار گیرند. انگیزه به وجود آمدن این ورزش ادامه فعالیت‌های ورزشی و تفریحی در طول زمستان بود و بعد شخص دیگری در سال ۱۸۹۶ آلفرد هال استید با تماشای بازی، احساس کرد که اسمی به نام والیبال بنا به صفات مشخصه بارزی شایستگی بیشتری برای این بازی دارد که نام آن را به والیبال تغییر داد. هم زمان با پیش رفت بازی تغییرات زیادی به وقوع پیوست. برای نمونه فیلیپین‌ها با اضافه کردن آبشار سرافرازی بیشتری نصیب این بازی کردند. در سال ۱۹۶۴ ژاپنی‌ها این ورزش را به برنامه های ورزشی المپیک اضافه کردند و این مسئله باعث رشد سریع والیبال طی ۳۰ سال گذشته گردیده است.
والیبال در ایران برای اولین بار در حدود سال ۱۲۹۹ شمسی توسط آقای میر مهدی ورزنده و در دارالمعلمین تعلیم داده شد. در این بازی سرعت حرکت و سرعت عکس العمل، قدرت انفجاری، چابکی و هماهنگی گروهی مهم‌ترین فاکتور های آمادگی جسمانی می‌باشند.

۱. اندازه‌ها و ابعاد: زمین بازی به شکل مربع مستطیل و به ابعاد ۱۸×۹ متر به وسیله منطقه آزاد حداقل به پهنای ۳ متر احاطه شده است و فضای بالای منطقه آزاد و بایستی حداقل ۷ متر ارتفاع از سطح زمین داشته باشد. (حداقل ۵/۱۲ متر) پهنای تمامی خطوط زمین ۵ سانتی متر است، رنگ آن‌ها روشن و متفاوت از رنگ زمین و دیگر خطوط باشد.
۲. خط وسط: زمین بازی را به دو زمین مساوی ۹×۹ متر تقسیم می‌کند این خط در زیر تور، از وسط خط طولی یک طرف به وسط خط طولی طرف دیگر کشیده می‌شود.
۳. منطقه حمله یا منطقه یک سوم: در هر طرف زمین یک خط که در فاصله ۳ متری موازی خط وسط است منطقه جلوی یا یک سوم را نشان می‌دهد.
۴. منطقه سرویس: منطقه سرویس به پهنای ۹ متر در پشت هر خط عرضی است، از پهلو به وسیله دو خط کوتاه محدود است. طول هر کدام ۱۵ سانتی متر به فاصله ۲۰ سانتی متر در امتداد خط طولی که چسبیده به خط نیست جزومنطقه سرویس هستند.
۵. مشخصات تور: تور به پهنای یک متر و طول ۵/۹ متر است و از شبکه های مربع شکل و رنگ سیاه با ابعاد ۱۰×۱۰ سانتی متر ساخته شده است.
۶. نوارهای کناری: دو نوار سفید به طور عمودی به دو کنار تور بسته می‌شود به طوری که کاملاً بالای خط طولی هر طرف قرار می‌گیرد.
۷. آنتن: میله ای قابل انحنا است به طول ۸۰/۱ متر و قطر ۱۰ میلی متر از فایبر گلاس یا مشابه آن ساخته شده است. دو آنتن به قسمت خارجی نوارهای کناری طرفین مخالف هم به تور بسته می‌شود که ۸۰ سانتی متر بالای تور و یک متر در تور با دو رنگ مختلف ساخته شده است. (ترجیحاً قرمز و سفید)
۸. توپ‌ها: از جنس چرم، محیط توپ ۶۵ تا ۶۷ سانتی متر و وزن توپ ۲۶۵ تا ۲۸۵ گرم می‌باشد. فشار باد ۳۰/۰ الی ۳۲۵/۰ کیلو گرم بر سانتی متر باشد. رنگ توپ سفید و یا مخلوطی از زرد و آبی و سفید و غیره می‌باشد.
۹. تیم‌ها: یکتیم می‌تواند حداکثر ۱۲ بازیکن، یک مربی و یک کمک مربی و یک فیزیوتراپ باشد.
۱۰. تجحیزات: تجحیزات یک بازیکن شامل: پیراهن، شورت، جوراب و کفش ورزشی است. لباس‌ها متحدالشکل جز بازیکن آزاد (لیبرو) پیراهن بازیکن از ۱ الی ۱۸ شماره گذاری می‌شود. شماره‌ها باید در وسط جلو و وسط پشت پیراهن با رنگی متفاوت از رنگ پیراهن باشد. حداقل بلندی آن‌ها در روی سینه ۱۵ سانتی متر و بر روی پشت ۲۰ سانتی متر و پهنای آن ۲ سانتی متر باشد.
۱۱٫ خطای بازی: چنانچه دو یا چند خطای پیاپی اتفاق افتد، فقط اولین خطا محاسبه و اعلام می‌شود. چنانچه دو یا چند خطا به طور هم زمان و توسط دو بازیکن از دو تیم مخالف اتفاق افتد، خطای طرفین محسوب شده و رالی دوباره تکرار می‌شود. (توپ به جا اعلام می‌شود)
۱۲٫ برنده یک ست یا گیم: برنده ست (به استثنای ست نتیجه ست پنجم) تیمی است که زودتر ۲۵ امتیاز کسب نماید و حداقل ۲ امتیاز از تیم حریف بیشتر باشد. در حالت تساوی ۲-۲ ست نتیجه (ست پنجم) تیمی که به امتیاز ۱۵ برسد برنده محسوب می‌گردد، مشروط بر اینکه اختلاف ۲ امتیاز باشد.
هرگاه تیمی از بازی کردن خودداری نماید، نتیجه بازی ۰-۳ با امتیازهای ۰-۲۵ در هر ست اعلام می‌شود و تیم برنده ۲ امتیاز کسب می‌کند و امتیاز کسب شده توسط تیم غایب صفر می‌باشد.
۱۳٫ امتیازات: در والیبال برای تیم برنده ۲ امتیاز و برای تیم بازنده ۱ امتیاز در نظر گرفته می‌شود.
۱۴٫ قرعه کشی: قبل از مسابقه داور اول، قرعه کشی را برای زدن سرویس و انتخاب سمت زمین در ست اول انجام می‌دهد، اگر بازی به ست پنجم کشیده شود، مجدداً قرعه کشی انجام خواهد شد. قرعه کشی د رحضور سر گروه (کاپیتان) صورت خواهد گرفتنو برنده قرعه حق انتخاب زدن سرویس یا دریافت سرویس یا سمت زمین را دارد. در تمامی اوقات باید ۶ بازیکن از هر تیم در داخل میدان حضور داشته باشند.
۱۵٫ جاگیری: سه بازیکن نزدیک‌تر به تور، بازیکنان ردیف جلو می‌باشند که مناطق ۲ (سمت راست) ۳ (وسط) و ۴ (سمت چپ). سه بازیکن دیگر بازیکنان ردیف عقب زمین هستند که به ترتیب مناطق ۵ (سمت چپ) ش ۶ (وسط) و ۱ (سمت راست) را اشغال می‌کنند.
۱۶٫ چرخش: وقتی که تیم دریافت کننده سرویس، حق زدن سرویس را به دست می‌آورد، بازیکنان این تیم باید در جهت عقربه ساعت به فاصله یک منطقه، چرخش کنند.
۱۷٫ در هنگام سرویس، توپ باید از دست رها و یا بالا انداخته شود و با دست یا هر قسمت از بازو زده شود.
۱۸٫ در لحظه زدن سرویس یا جدا شدن پاها از زمین برای سرویس پرشی زننده سرویس نباید زمین بازی یا زمین خارج از منطقه سرویس را لمس نماید. بعد از زدن سرویس زننده می‌تواند در داخل زمین بازی یا در خارج از منطقه سرویس فرود آید یا قدم بگذارد.
۱۹٫ زننده سرویس باید بعد از سوت داور در مدت ۸ ثانیه سرویس بزند.
۲۰٫ اگر قبل از سوت داور اول سرویس زده شود باطل اعلام شده و سرویس تکرار می‌شود.
۲۱٫ خطای چرخشی: دونوع خطا را می‌توان عنوان کرد: خطای طولی و خطای عرضی. اگر بازیکن منطقه عقب نسبت به بازیکن منطقه جلو به تور نزدیک‌تر باشد خطا صورت می‌گیرد. برای مثال اگر بازیکن منطقه ۱ نسبت به بازیکن منطقه ۲ به تور نزدیک‌تر باشد خطا صورت می‌گیرد. خطای عرضی اگر بازیکن منطقه ای در جلو با عقب نسبت به بازکن کناری به خط عرضی جابه جای شود خطا صورت می‌گیرد. برای مثال اگر بازیکن منطقه ۶ جای بازیکن منطقه ۵ قرار گیرد خطا صورت می‌گیرد.
۲۲٫ خطای چرخش:زمانی صورت می‌گیرد که زدن سرویس بر طبق چرخش انجام نشود.
۲۳٫ تعویض‌ها: به هر تیم اجازه داده می‌شود در هر ست ۶ تعویض انجام دهد به این صورت که بازیکن از زمین خارج می‌شود و مجددً به جای همان فرد بر می‌گردد. (بازیکن ذخیره یک بار وارد زمین شده و خارج می‌گردد)
۲۴٫ بازیکن لیبرو (آزاد): قبل از شروع مسابقه نام بازیکن لیبرو باید در برگ امتیازات مسابقه (برگ منشی) در محل ویژه ثبت گردد. بازیکن لیبرو باید پیراهنی به رنگ متفاوت از سایر بازیکنان داشته باشد. لیبرو می‌تواند با بازیکنان عقب زمین ۱ و ۵ و ۶ تعویض گردد بدون اجازه داور، ولی طبق مقررات، لیبرو می‌تواند بعد از هر رالی جایش را با این مناطق تعویض نماید، تعویض لیبرو باید حتماً از ۶ متر زمین تعویض شود.
۲۵٫ سرویس: عمل برای به جریان انداختن توپ در بازی است. سرویس را بازکن سمت راست ردیف عقب زمین که در منطقه سرویس قرار می‌گیرد می‌زند.

۲۶٫ شرایط زدن سرویس:

توپ باید بعد از بالا انداختن یا رها شدن از دست و قبل از تماس با سایر قسمت‌های بدن یا زمین با یک دست یا هر قسمت از بازو زده شود.
زننده سرویس باید در محل سرویس قرار گیرد و خط را لمس نکند و از محوطه سرویس خارج نشود.
زننده سرویس باید بعد از سوت داور اول در مدت ۸ ثانیه سرویس را بزند.
اگر قبل از سوت داور اول سرویس زده شود باطل اعلام شده، سرویس تکرار می‌شود.
اگر سرویس به تور برخورد کند و به زمین حریف برود خطا محسوب نمی‌شود.
دفاع و حمله روی ضربه سرویس خطا محسوب می‌شود.
برنده ست: (به استثنا نتیجه ست پنجم) تیمی است که زودتر ۲۵ امتیاز را کسب کند و حداقل ۲ امتیاز از تیم حریف بیشتر باشد.
۲۸٫ در حالت تساوی ۲۴-۲۴ بازی ادامه می‌یابد تا یکی از تیم‌ها به برتری ۲ امتیاز برسد. یعنی ۲۶-۲۴
۲۹٫ ست پنجم امتیاز ۱۵ می‌باشد و تیم برنده باید حداقل ۲ امتیاز نسبت به حریف بیشتر باشد.
۳۰٫ قبل از شروع اگر تیم‌ها زمین دیگری برای گرم کردن در اختیار داشته باشند هر تیم به مدت ۳ دقیقه روی تور به گرم کردن خود بپردازند. در غیر این صورت هر تیم می‌تواند مدت ۵ دقیقه روی تور تمرین کند.
۳۱٫ بازیکن لیبرو در بازی دارای محدویت بوده و نمی‌تواند ضربه حمله را در شرایطی که ارتفاع توپ بالاتر از تور باشد، از هر جا و مکانی کامل کند.
۳۲٫ بازیکن لیبرو حق سرویس زدن، دفاع کردن و کار روی تور را ندارد. یک باریکن حق ندارد ضربه حمله را در شرایطی که ارتفاع توپ را از لبه بالای تور بیشتر است با پاس لیبرو که در منطقه یک سوم پاس را با پنجه داده کامل نماید، چنانچه لیبرو پاس پنجه را از پشت منطقه حمله یا یک سوم ساخته (ارسال) کند بازیکن آزاد است ضربه حمله را کامل کند.
۳۳٫ بازیکن لیبرو نمی‌تواند به عنوان سرگروه (کاپیتان) تیم باشد.
۳۴٫ تعویض لیبرو با بازکنان عقب زمین، تعویض قانونی محسوب نمی‌شود فقط زمان تعویض حتماً باید یک رالی انجام گیرد. لیبرو برای تعویض فقط می‌تواند درجلوی نیمکت تیم خود از محل خط کناری زمین بازی در ناحیه بین خط حمله و خط انتخاب داخل و خارج گردد.
۳۵٫ هر تیم حق دارد، حداکثر از سه ضربه (به علاوه دفاع قانونی) برای برگشت توپ استفاده نماید. اگر بیش از سه ضربه باشد خطا محسوب می‌شود.
۳۶٫ تماس‌های هر تیم نه تنها شامل تماس‌های عمدی بازیکن با توپ است، بلکه برخوردهای غیر عمدی توپ با بازیکن را نیز شامل می‌شود.
۳۷٫ یک بازیکن ذخیره می‌تواند در هر ست فقط یک بار داخل زمین شود و در جای بازیکن شروع کننده ست بازی کند و او فقط می‌تواند با همان بازیکن که قبلاً به جایش وارد زمین شده جایگزین شود.
۳۸٫ یک بازیکن نمی‌تواند دو مرتبه پی در پی توپ ضربه بزند (به استثناء دفاع روی تور)
۳۹٫ بازیکن مجاز است از زیر تور به فضای حریف نفوذ کند مشروط بر اینکه مزاحمتی برای بازیکن حریف ایجاد نکند (داخل محوطه ۹ متر زمین حریف نمی‌توان شد).
۴۰٫ لمس زمین حریف با هر قسمت دیگر از بدن ممنوع است. بازیکن می‌تواند به منطقه آزاد زمین حریف نفوذ نماید مشروط بر اینکه مزاحمتی برای بازی حریف ایجاد نکند.
۴۱٫ وقتی که بازیکن توپ را بزند او می‌تواند میله‌ها، طناب‌ها، یا هر شیء دیگری که رد خارج از تمام طول تور قرار دراد لمس کند به شرطی که مزاحمت در بازی ایجاد نکند.
۴۲٫ چنانچه توپی که به داخل تور رانده شود باعث تماس تور با بازیکن حریف گردد این وضعیت خطا محسوب نمی‌شود.
۴۳٫ یک بازیکن توپ یا بازیکن حریف را در فضای حریف لمس کند و این وضعیت قبل از ضربه یا در زمان ضربه حمله توسط حریف صورت پذیرد خطا محسوب می‌شود.
۴۴٫ تعداد وقفه های قانونی (تایم استراحت): هر تیم حق دارد در هر ست از بازی حداکثر از دو زمان استراحت ۳۰ ثانیه ای استفاده کند. در بازی‌های بین المللی علاوه بر یک استراحت ۳۰ ثانیه ای، دو تایم استراحت اجباری یک دقیقه ای در امتیازات ۸ و ۱۶ استفاده می‌کنند ولی در ست پنجم فقط دو تایم استراحت ۳۰ ثانیه ای هر یک از تیم‌ها می‌توانند درخواست کنند و زمین‌ها در امتیاز ۸ تعویض می‌شود.

۴۵٫ مجازات‌ها:

رفتار خشن و بی ادبانه در مسابقات توسط هر عضو تیم با کارت زرد جریمه می‌شود. یعنی یک پوئن (امتیاز) از دست می‌دهد.
رفتار زشت و تهاجمی توسط هر یک از اعضاء با کارت قرمز مجازات می‌شود و جریمه آن اخراج از یک پست از بازی می‌باشد.
رفتار تهاجمی و پرخاشجو توسط هر یک از اعضاء که با نشان دادن هم زمان کارت زرد و قرمز در یک دست داور باشد منجر به اخراج کامل از بازی خواهد شد.

۴۶٫ ارتفاع تور:

مردان: ۴۳/۲ متر
زنان: ۲۲/۲ متر
جوانان (پسر): تا ۱۸ سال ۴۳/۲ متر
نوجوانان پسر و راهنمایی: ۳۵/۲ متر
مینی والیبال پسران: ۹ تا ۱۲ سال ۱۰/۲ متر
مینی والیبال دختران: ۹ تا ۱۲ سال ۱۰/۲ متر
تذکرات: بازیکن لیبرو، مجاز است با هر بازیکن ردیف عقب زمین (مناطق ۵ و ۶ و ۱ ) تعویض گردد.
۴۷٫ در تمامی اوقات باید ۶ بازیکن از دو تیم در بازی باشند.
۴۸٫ ترتیب چرخش هم تیم باید به همان گونه که دربرگه ارنج شورع و تعیین شده در طول ست باقی بماند.
۴۹٫ چنانچه بعد از زدن سرویس خطا شود این خطا، خطای جا گیری است که مجازات جریمه می‌شود.
۵۰٫ به هر تیم اجازه داده می شودکه رد هر ست حداکثر از ۶ بازیکن تعویض استفاده کند یا یک یا چند بازیکن می‌تواند در یک نوبت تعویض شوند.
۵۱٫ یک بازیکن از آرنج شروع ست می‌تواند زمین بازی را ترک نموده و دوباره به زمین برگردداما فقط یک بار در هر ست و فقط به جای قبلی‌اش که در آرنج شروع ست بوده است.
مینی والیبال (آموزشگاه‌ها)
اندازه زمین: طول ۱۲ متر، عرض ۵/۴ متر
تعداد بازیکنان: ۶ نفر که ۳ نفرداخل میدان هستند.
طریقه ایستادن: در مینی والیبال دو نفر جلوی زمین و یک نفر در عقب زمین قرار می‌گیرد.
تعداد تعویض: در هر ست ۴ تعویض صورت می‌گیرد. بازی در ۵ ست انجام می‌شود که از ست ۱ الی ۴، امتیاز تا ۲۵ و ست پنجم امتیاز تا ۱۵ مشروط بر اینکه اختلاف امتیاز باید ۲ باشد، یعنی اگر در امتیاز ۲۴-۲۴ مساوی هستند ۲۶-۲۴ تمام می‌شود.

ترسیم زمین والیبال

مراحل ترسیم
* علامت گذاری چهار گوشه‌ی اصلی زمین بازی از طریق فرمول محاسبه‌ی قطر
* ترسیم خطوط اضلاع زمین
* ترسیم خط میانی زمین (باید ۵/۲ سانتی متر در یک نیمه و ۵/۲ سانتی متر در نیمه‌ی دیگر و ابعاد هر نیمه ۹×۹ متر باشد)
ü ترسیم خطوط یک سوم (باید خطی با فاصله‌ی سه متر از نقطه‌ی وسط خط میانی و موازی با آن ترسیم شود، به طوری که عرض خط ترسیمی جزو سه متر باشد. این خط از دو طرف، تا خطوط طولی زمین امتداد دارد)
* ترسیم منطقه‌ی سرویس (در امتداد خطوط طولی و با فاصله ۲۰ سانتی متر از این خطوط، دو خط با طول پانزده سانتی متر رسم می‌شود. طول منطقه‌ی سرویس به اندازه عرض زمین والیبال یعنی ۹ متر است)

توجه:

عرض خطوط ترسیمی ۵ سانتی متر وجزوزمین بازی است.
ابعاد و اندازه های استاندارد زمین والیبال: اندازه طول و عرض زمین والیبال در تمام سطوح ملی و بین المللی استانی و منطقه ای و حتی محله ای و تفریحی، ۱۸ و ۹ متر است. ارتفاع تور برای مردان ۴۳/۲ و برای بانوان ۲۴/۲ متر است.
تغییرات قوانین جدید والیبال اجرا از سال ۲۰۰۹
۴-۴-۱- منطقه جابه جایی لیبرو
منطقه جابه جایی لیبرو قسمتی از منطقه آزاد در سمتی که نیمکت تیم‌ها قرار دارد است و از خط حمله تا خط انتهایی زمین محدود شده است.
۱-۱-۴- یک تیم می‌تواند شامل حداکثر ۱۲ بازیکن، یک مربی ف یک کمک مربی، یک بدن ساز و یک پزشک باشد. برای مسابقات رسمی و جهانی و FIVB پزشک تیم باید از قبل توسط FIVB تأیید شده باشد. برای مسابقات جهانی FIVB در رده بزرگسالان، یک تیم می‌تواند حداکثر ۱۴ بازیکن را شامل شود. (حداکثر ۱۲ بازیکن قانونی).
۲-۳-۴- کفش‌ها باید روشن، نرم، بدون پاشنه و کف لاستیکی باشد. برای مسابقات فدراسیون جهانی (FIVB) و مسابقات رسمی، پوشیدن کفش‌هایی که کف آن‌ها سیاه است و کفش‌هایی که تخت (کف) آن‌ها بر روی کف پوش اثر بگذارد ممنوع می‌باشد.
۳-۳-۴- لباس‌های بازیکنان باید از شماره ۱ تا ۱۸ شماره گذاری شود.
در مسابقات جهانی و رسمی (FIVB)لباس بازیکنان باید از ۱ تا ۲۰ شماره گذاری شود.
۲-۳-۳-۴- پیراهن و شورت‌ها باید با استاندار های FIVB مطابقت داشته باشد.
۳-۲-۱-۵- در نبود مربی تیم، کاپیتان بازی می‌تواند تایم و تعویض را درخواست نماید.
۴-۳-۲-۵- در مسابقات رسمی و جهانی FIVB مربی باید وظایفش را پشت محدوده خط مربی به انجام برساند.
۲-۳-۵- اگر مربی به هر دلیلی که شامل مجازات‌ها هم می‌باشد مجبور به ترک تیمش شود، با در خواست کاپیتان بازی و موافقت داور اول ف کمک مربی در زمان غیبت مربی وظایف او را انجام می‌دهد (در صورت برگشت، مجدداً وظایفش را به عهده می‌گیرد).
۳-۱-۶- رالی و رالی کامل
یک رالی جریان بازی متوالی می‌باشد که از زمان ضربه سرویس توسط سرویس زننده شروع و تا زمانی که توپ از بازی خارج شود پایان می‌یابد.
رالی کامل نتیجه عملیات بازی است که منجر به کسب پوئن شود.
توجه: (زمانی که یک رالی کامل مشخص شد در این صورت ما درخواست‌های قانونی برای تایم اوت‌ها، تعویض‌ها و جابه جایی‌ها را خواهیم داشت. این درخواست‌ها نمی‌تواند زمانی که یک رالی دوباره انجام شود. صورت بگیرد که شامل: توپی که به جا داده می‌شود)
۵-۷- خطای جا گیری
۴-۵-۷- خطای جای گیری منجر به موارد زیر می‌شود:
۱-۴-۵-۷- تیم یک امتیاز از دست می‌دهد و سرویس در اختیار تیم مقابل قرار می‌گیرد.
۷-۷- خطای ترکیب سرویس
۱-۷-۷- خطای ترکیب سرویس زمانی اتفاق می‌افتد که سرویس زننده بر طبق ترتیب سرویس آن را انجام ندهد که این مورد منجر به موارد زیر می‌باشد:
۱-۱-۷-۷- تیمی که خطای ترتیب سریس دارد یک امتیاز را از دست می‌دهد و سرویس در اختیار تیم مقابل قرار می‌گیرد.
۲-۷-۷-به علاوه نویسنده باید لحظه ای که خطا اتفاق رخ داده است را تعیین نماید و تمام امتیازاتی که تیم در زمان خطا به دست آورده کسر شود، امتیازات تیم حریف به قوت خود باقی می‌ماند.
اگر نویسنده نتواند لحظه خطا را مشخص کند، امتیازها کسر نخواهد شد و تنها یک امتیاز و سرویس به حریف داده می‌شود.
۳-۱-۱۰- توپی که در حال عبور از زیر تور می‌باشد تا زمانی که کاملاً از فضای عمودی زیر تور رد نشده توپ در جریان بازی است.
۲-۲۱۱- نفوذ به زمین حریف از خط مرکزی زمین.
۱-۲-۲-۱۱- لمس زمین تیم مقابل پا و یا پاها زمانی مجاز است که قسمتی از پا یا پاها خط وسط را قطع کرده باشد. یعنی پا کاملاً از خط عبور نکرده باشد. (عبور کامل پا همانند گذشته خطا محسوب می‌شود)
۲-۲-۲-۱۱- لمس زمین تیم مقابل با هر قمستی از بدن بالاتر از پا مجاز می‌باشد به شرط اینکه در بازی تیم مقابل مزاحمتی ایجاد نکند.
۳-۲-۱۱- زمانی که توپ از بازی خازج شد یک بازیکن می‌تواند وارد زمین حریف شود.
توجه: همان گونه که پیش بینی شده با اجاره دادن برای انجام این گونه تماس‌های بیشتری اتفاق بیفتد.
۴-۲-۱۱- بازیکنان مجازند که به منطقه آزاد زمین مقابل نفوذ کنند به شرط اینکه مزاحمتی در بازی تیم مقابل ایجاد نکنند.
۳-۱۱- تماس با تور
۲-۳-۱۱- بازیکنان می‌توانند میله، طناب‌ها یا هر شی ء خارج از آنتن سمت خودشان را لمس نمایند (شامل تور سمت خودشان به شرط اینکه در بازی مزاحمتی ایجاد نکنند)
توجه: این نظریه منطقی است، چون این مورد می‌تواند به ما کمک کند که توقف‌های زیادی را که در جریان بازی توسط خطاهای کوچک تور اتفاق می‌افتد نداشته باشیم.
۴-۱۱- خطاهای بازیکنان با تور
۱-۴-۱۱- اگر یک بازیکن قبل یا در جریان ضربه حمله تیم حریف در فضای تیم مقابل با توپ تماس داشته باشد خطا محسوب می‌شود.
۲-۴-۱۱- اگر یک بازیکن با نفوذ به فضای حریف از زیر تور مزاحمتی برای بازیکن حریف ایجاد نماید خطا محسوب می‌شود.
۳-۴-۱۱- اگر یک پا ویا پاهای یک بازیکن به طور کامل وارد زمین تیم مقابل شود خطا محسوب می‌شود.
۴-۴-۱۱- یک بازیکن در بازی تیم مقابل مزاحمت ایجاد کند با احتساب موارد زیر:
ü لمس نوار بالای تور یا ۸۰ سانتی متری بالایی آنتن‌ها در جریان بازی با توپ
ü هم زمان با بازی با توپ از تور کمک بگیرد.
ü مانع حرکت قانونی حریف که در جریان بازی، سعی در برگشت توپ دارد گردد.
ü انجام هر عملی که باعث مزاحمت بازی با توپ حریف گردد.
توجه: بعضی از اعمال بازی با توپ شامل حرکاتی است که در آن بازیکن حقیقتاً توپ را لمس نمی‌کند. (حرکات فریب دهنده)
۳-۲-۱۳- همچنین یک بازیکن خط عقب می‌تواند یک ضربه حمله را از منطقه جلو زمین کامل کند، اگر در لحظه تماس قسمتی از توپ پایین‌تر از بالای تور باشد.
۱-۱-۱۴- دفاع عملی است که بازیکنان نزدیک به تور برای جلوگیری از ورود توپ از زمین حریف به زمین خودی انجام می‌دهند. این عمل به واسطه تماس با توپ در بالاترین ارتفاع از سطح تور بدون در نظر گرفتن ارتفاع آن انجام می‌پذیرد. تنها بازیکنان ردیف جلوی زمین اجازهی انجام دفاع کامل را دارند، اما در زمان تماس با توپ قسمتی از بدن باید بالاتر از سطح تور باشد.
۱۵- وقفه های قانونی بازی
وفقه های قانونی یک بازی تایم اوت‌ها و تعویض‌ها می‌باشد.
یک وقفه قانونی زمانی است که بین پایان یک رالی کامل و سوت داور اول برای سرویس بعدی اتقاق می‌افتد.
۱-۱۵- هر تیم حق در خواست حداکثر ۲ تایم اوت و ۶ تعویض را در هر ست بازی دارد.
۱-۲-۱۵- وقفه های قانونی بازی به وسیله مربی و در نبود مربی کاپیتان بازی و فقط توسط آن دو درخواست می‌شود.
در زمانی که توپ خارج از بازی است و قبل از سوت داور اول برای سرویس، درخواست به وسیله علامت دست انجام می‌گیرد.
برای مسابقات فدراسیون جهانی ( FIVB) و مسابقات رسمی الزامی است که برای درخواست تایم استراحت زنگ بزنند و سپس آن را با علامت دست نشان دهند.
۷-۱۵-یک بازیکن (به غیر از لیبرو) که بر اثر آسیب دیدگی یا بیماری قادر به ادامه بازی نباشد باید به طور قانونی تعویض شود. اگر امکان تعویض قانونی وجود نداشته باشد تیم حق استفاده از یک تعویض استثنایی را دارد. ماورای قانون ۶-۱۵٫
۲-۹-۱۵- زمانی که تیم تعویض غیر قانونی انجام می‌دهد باید از روش‌های زیر پیروی شود.
۱-۲-۹-۱۵- تیم با دادن یک امتیاز و سرویس به تیم حریف مجازات می‌شود.
A3-10-15- یک درخواست حقیقی برای تعویض در قانون جدید بدین صورت می‌باشد بازیکن و یا بازیکنان تعویض در جریان وقفه های قانونی وارد منطقه تعویض شده و آماده بازی هستند. (مانند بین دو رالی).
B3-10-15-اگر این مورد اتفاق نیفتد (برای مثال بازیکن در منطقه تعویض آماده بازی نباشد) تعویض انجام نمی‌شود و تیم با تأ خیر مجازات می‌شود.
C 3-10-15- درخواست تعویض توسط نویسنده به وسیله زنگ یا هر وسیله صوتی که در اختیار نویسنده می‌باشد یا با سوت داور دوم اعلام و تعویض انجام می‌گردد در مسابقات فدراسیون جهانی (FIVB) و مسابقات رسمی برای انجام تعویض از راکت‌های شماره دار استفاده می‌شود.
توجه: زمانی که بازیکن تعویضی با راکت در منطقه تعویض آماده برای تعویض باشد داور دوم و یا نویسنده باید متوجه حضور بازیکن تعویضی شده و نویسنده با زدن زنگ یا داور دوم با زدن سوت توجه داور اول و بازیکنان را به تعویض جلب می‌کند.
داور دوم نیاز نیست به کنار حمله تیم درخواست کننده تعویض برود در کنار میله ایستاده تعویض را کنترل می‌نماید در صورتی که نیاز باشد (برای مثال چنانچه بازیکن زودتر وارد زمین شود و یا بدون علامت تأیید نویسنده وارد شود) تعویض را با زدن سوت متوقف می‌سازد.
۴-۱۰-۱۵- اگر یک تیم قصد داشته باشد در یک زمان بیش از یک تعویض انجام دهد تمام بازیکنان تعویضی باید هم زمان به منطقه تعویض بیایند در این حالت تعویض به صورت متوالی یکی پس از دیگری صورت می‌پذیرد (قابل توجه مربیان و بازیکنان).
توجه: لیبرو فقط می‌تواند با بازیکنی که با او جا به جا شده است جا به جا گردد.
۱-۱۱-۱۵- درخواست‌های غیر قانونی در هر بازی
۳-۱۱-۱۶- دومین یا تأخیر های بعدی از هر نوع که باشد به وسیله‌ی هر یک از اعضای همان تیم خطا بوده و تیم با گرفتن اخطار تأخیر مجازات می‌شود. یک امتیاز و توپ سویس به حریف داده می‌شود.
۱۹- بازیکن لیبرو
۱-۱۹- انتخاب لیبرو
۱-۱-۱۹- هر تیم می‌تواند دو بازیکن متخصص دفاعی به عنوان لیبرو از لیست بازیکنان خود انتخاب کند.
در مسابقات فدراسیون جهانی ( FIVB ) برای بزرگسالان جایی که تیم می‌تواند بیشتر از ۱۲ بازیکن داشته باشد اجباری است که از میان لیست بازیکنان، ۲ بازیکن تدافعی (لیبرو) داشته باشد.
۲-۱-۱۹- اسامی لیبروها باید در برگ امتیازات (برگ منشی) قبل از مسابقه در محل مخصوصی که برای این کار در نظر گرفته شده ثبت گردد.
۳-۲-۱۹- یک لیبرو باید قبل از شروع مسابقه توسط مربی انتخاب شود که به عنوان لیبرو فعالیت کند. اگر لیبرودوم داشته باشیم، او به عنوان لیبرو ذخیره در نظر گرفته می‌شود.
۴-۱-۱۹- لیبرو نمی‌تواند کاپیتان تیم یا کاپیتان بازی باشد در زمانی که نقش لیبرو را در تیم ایفا می‌کند.
۲-۱۹- تجهیزات
بازیکنان لیبرو باید از لباس‌های یکسان (کاور برای جانشین لیبرو) استفاده نماید که به رنگ و طرح متفاوت با دیگر اعضای تیم داشته باشد اما به مانند دیگر اعضای تیم شماره گذاری شده باشد.
در مسابقات جهانی و رسمی (FIVB )، لیبرو ذخیره باید لباس یک رنگ و یک طرح مانند لیبرو اصلی داشته باشد ولی با حفظ شماره خودش.
۲-۳-۱۹- جابه جایی‌های بازیکنان
۱-۲-۳-۱۹- جابه جایی لیبرو یک تعویض قانونی محسوس نمی‌شود.
جابه جایی‌های لیبرو نا محدود است ولی باید یک رالی کامل بین ۲ جابه جایی لیبرو وجود داشته باشد (مگر به خاطر آسیب دیدگی یا بیماری یا زمانی که عملی موجب جریمه شدن تیم شود).
۲-۲-۳-۱۹- جابه جایی‌ها باید فقط زمانی که توپ خارج از بازی است و قبل از سوت سرویس انجام پذیرد.
در شروع هر ست لیبرو نمی‌تواند وارد زمین شود تا زمانی که داور دوم برگه ارنج تیم را چک کرده باشد.
۳-۲-۳-۱۹- اگر جابه جایی لیبرو بعد از سوت داور ولی قبل از ضربه سرویس باشد برگشت داده نمی‌شود اما این موضوع بعد از پایان رالی تذکر شفاهی داده می‌شود.
تکرار این مورد و جایگزینی‌های با تأخیر بعدی باید موردی برای اعلام مجازات تأخیرها باشد که فوراً اعلام می‌شود.
تیم زننده سرویس بعدی با نتیجه مجازات تأخیر تعیین می‌گردد. برای مثال اگر تأخیر باشد که همان تیم سرویس زننده سرویس را ادامه می‌دهد ولی اگر جریمه تأخیر باشد تیم با از دست دادن یک امتیاز و دادن سرویس به تیم مقابل جریمه خواهد شد.
۴-۲-۳-۱۹- لیبرو و بازیکن جایگزین حق دارند فقط در منطقه جابه جایی لیبرو وارد یا خارج زمین شوند.
۵-۲-۳-۱۹-جابه جایی غیر قانونی لیبرو مانند خطای رایج می‌باشد (برای مثلاً بعد از ضربه سرویس لیبرو جابه جا گردد).
۳-۳-۱۹-انتخاب یک لیبرو جدید
۱-۳-۳-۱۹- مربی می‌تواند لیبروی اصلی را به هر دلیل با لیبروی ذخیره جابه جا کند، ولی تنها یک بار در بازی، و تنها بعد از یک جا به جایی قانونی در زمانی که بازیکن به جای خودش برگشته باشد و این جابجایی باید در قسمت مشخص شده در برگه‌ی منشی و برگه‌ی ثبت لیبرو، ثبت شود.
در صورتی که لیبرو جایگزین (ذخیره) آسیب بیند یا مریض شود مربی می‌تواند یکی از بازیکنانی را که زمان انتخاب مجدد لیبرو، در زمین بازی حضور ندارد به عنوان لیبرو جدید معرفی نماید (به جزء لیبروی اصلی).
کاپیتان تیم هم می‌تواند به عنوان لیبرو انتخاب شود اما امتیازات رهبری تیم از او سلب می‌شود.
این تغییرات در صورت مصدومیت یا بیماری لیبروی اصلی و یا لیبروی جایگزین به عنوان جابه جایی محسوب نمی‌شود.
توجه: در این صورت، شرایط استثنایی است، جا به جایی لیبرو به علت اتفاقی که رخ داده است و فقط یک تغییر صورت پذیرد.
۲-۳-۳-۱۹- در موضوع انتخاب لیبروی جدید (منظور از بین بازیکنان) باید شمارهی بازیکن انتخاب شونده به جای لیبرو در قسمت ملاحظات برگه‌ی ثبت امتیازات نوشته می‌شود.
۳-۲-۲۱- رفتار ناشایست: رفتار فیزیکی یا تهاجمی و یا رفتار تهدید آمیز
۳-۲۱-میزان جریمه
۱-۳-۲۱- جریمه
اولین رفتار خشن و بی ادبانه در مسابقه توسط هر عضو تیم، با از دست دادن یک امتیاز و سرویس به تیم حریف مجازات می‌شود.
۳-۲-۲۲- بلافاصله بعد از سوت داور برای نشان دادن پایان رالی آن‌ها باید از علائم رسمی دست‌ها استفاده کند.
۲-۳-۲-۲۲- زمانی که داور دوم خطایی را سوت می‌زند بایستی
۱- نوع خطا را نشان می‌دهد.
۲- بازیکن خطا کننده است
۳- جهت تیم سرویس زننده را بعد از علامت داور اول نشان می‌دهد.
۳-۳-۲-۲۲- در صورتی که خطای ضربه حمله توسط بازیکنان دریف عقب یا لیبرو انجام گیرد هردو داور (اول و دوم) بر طبق قانون ۱-۳-۲-۲۲ یا ۲-۳-۲-۲۲ می‌تواند سوت بزند.
۲-۳-۲۳- در جریان مسابقه وظایف داور اول
۱-۳-۳-۲۳- اخطار به تیم‌ها را صادر می‌کند.
۲-۲-۳-۲۳- جریمه شدن به وسیله بد رفتاری و تأخیرات / رفتارهای نادرست و تأخیرها را مجازات می‌کند.
۳-۲-۳-۲۳- تصمیم گیری داور اول در موارد ذیل:
الف: خطاهای سرویس زننده و خطاهای جای گیری تیم سرویس زننده که شامل استتار هم می‌شود.
ب: خطاهای بازی با توپ.
ج: خطاهای روی تور و بخش بالایی آن.
د: خطاهای حمله کامل توسط هر بازیکنی که نسبت به پاس پنجه توسط لیبرو در منطقه جلو و بالاتر از لبه‌ی بالای تور اجرا شود.
ه: توپی که کاملاً از فضای زیر تور عبور کند.
و: دفاع کامل توسط بازیکنان ردیف عقب یا قصد به دفاع لیبرو.
داور دوم
۲-۳-۲۴- در جریان مسابقه، داور دوم در موارد زیر تصمیم می‌گیرد، سوت می‌زند و علامت می‌دهد:
۱-۲-۳-۲۴- تجاوز به داخل زمین حریف و همچنین نفوذ به فضای حریف از زیر تور
۲-۲-۳-۲۴- خطاهای جای گیری تیم دریافت کننده
۳-۲-۳-۲۴-خطای تماس بازیکن با قسمت پاین تور یا برخورد او با آنتن در سمت خودش
۴-۲-۳-۲۴- دفاع کامل توسط بازیکنان ردیف عقب یا قصد به دفاع بازیکن لیبرو یا خطای ضربه حمله به وسیله بازیکنان ردیف عقب یا لیبرو (حمله کامل شده توسط یک بازیکن زمانی که پاس توسط لیبرو با پنجه در منطقه جلو زمین و بالاتر از تور داده شده است).
۲۵- نویسنده
۲-۲-۲-۲۵- نویسنده ترتیب سرویس هر تیم را کنترل کرده و اعلام هر گونه اشتباه را بعد از ضربه سرویس فوراً به داوران اعلام می‌کند.
۳-۲-۲-۲۵- در قانون جدید برای درخواست تعویض نویسنده از زنگ استفاده می‌کند و شماره بازیکنان تعویضی را کنترل کرده و تعویض‌ها و تایم اوت‌ها را ثبت و به داور دوم اعلام می‌کند.
۴-۲-۲-۲۵- داوران را از درخواست توقف‌های بیش از حد مجاز مطلع می‌سازد.
۵-۲-۲-۲۵- پایان هر ست و همچنین رسیدن به امتیاز ۸ را در دست نتیجه به داوران اعلام می‌کند.
۶-۲-۲-۲۵- ثبت هر گونه جرایم و درخواست‌های نا بجا
۲-۲-۲-۲۶- با زدن زنگ هر گونه خطای جابه جایی لیبرو را به داوران اعلام می‌کند.
منبع:http://www.bodyline.ir