نویسندگان: محمدرضا صافی، حامد حبیب الهی، محمد سمیعی




 

تابستان سال به سال گرم تر می شود و روزهای بلند و آفتاب تند، دست به دست هم می دهند تا جسم انسان را مورد آزمایش قرار دهند و به این دو آزمایش، آزمایشی بزرگ تر را نیز باید اضافه کرد؛ ماه مبارک رمضان، بعد از یک روز بلند و طولانی و توأم با کار و تلاش، بر سر سفره ی افطار بیشتر از همه چیز شربت و خوراکی های خنک می چسبد؛ اما در روزهای آخر، با وجود کم اشتهایی، عطش و ضعف معده، شاید باید کمی بیشتر روی انتخاب خوراکی ها و نوشیدنی ها دقت کنید.
معمولاً مردم از شربت هایی مثل آلبالو، آبلیمو یا خاکشیر استفاده می کنند که متأسفانه این شربت های گوارا برای معده های حساس ایجاد ناراحتی هایی مثل درد و ورم می کنند. در این مواقع برد با کسانی است که از شربت هایی استفاده می کنند که با انواع عرقیات گیاهی درست شده باشد چون آن ها هم خوش عطر و خوش طعم هستند و هم خاصیت دارویی و تقویتی دارند. جالب است که بدانید که از این عرقیات در طب مکمل هم استفاده می شود.
پرطرفدارترین نوشیدنی در سفره های افطار، مخصوصاً در مناطق گرمسیر، عرق بیدمشک است. عرق بیدمشک اسانسی است که از گیاه بیدمشک گرفته می شود. بیدمشک(1) گیاهی است از نژاد بید که اندازه ی آن از بید معمولی کوچک تر است ولی سنبله های آن دارای اسانس معطری هستند و گل های آن قبل از برگ ها ظاهر می شوند. عرق بیدمشک، هم برای معطر کردن شربت استفاده می شود و هم خواص درمانی بالایی دارد.

خواص درمانی عرق بیدمشک

بیدمشک گیاهی ملین و تقویت کننده ی قلب، اعصاب و محرک قوای جنسی است. این گیاه دارویی، دستگاه گوارش را تقویت کرده و اشتها را افزایش می دهد. جوشانده ی برگ یا پوست درخت بیدمشک سبب دفع انگل ها و کرم های معده و روده می شود.
بیدمشک تقویت کننده ی دستگاه عصبی بوده، جوشانده ی برگ آن با عسل اعصاب را آرام می کند. همچنین عرق بیدمشک، آرام بخش و خواب آور است. جوشانده ی گل بیدمشک همراه با شکر، ناراحتی های عصبی، افسردگی، دردهای عصبی و روماتیسمی را بهبود می بخشد.
عرق بیدمشک مقوی قلب بوده و برای حفظ سلامتی آن بسیار مناسب و مؤثر است و همچنین باعث کاهش تب می شود و خاصیت تب بُر دارد.
نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که چون عرق بید مشک قند خون را پایین می آورد. کسانی که قندخون شان پایین است و یا قندخون متعادلی دارند باید شربت بیدمشک را شیرین میل کنند و استفاده ی عرق بیدمشک بدون شیرینی برای آنها بسیار خطرناک است.
در ماه مبارک رمضان به دلیل مصرف میوه های سرد و به جهت روزهای طولانی ای که در پیش داریم - مخصوصاً امسال که درست در اوج گرمای تابستان است- معده دچار اختلالاتی خواهد شد که یکی از عوارض آن دردهایی در ناحیه ی زیر قفسه ی سینه و شکم است. شربت عرق بیدمشک در افطار می تواند این مشکل را مرتفع کند و کمک کند تا بدن توان و طاقت روزهای آینده را داشته باشد. البته همان طور که پیش تر هم اشاره شد، مصرف به اندازه ی آن، مؤثر و مصرف بیشتر و خارج از قاعده ی آن، زیان بار است.

طریقه ی مصرف عرق بیدمشک

طریقه ی مصرف آن که معمولاً توصیه می شود و متداول است بدین شرح است:
یک لیوان عرق بیدمشک به اضافه ی شش لیوان آب سرد به اضافه ی دو لیوان شکر مخلوط.
عرق بیدمشک سوغات ارومیه است و البته بیدمشک قمصر کاشان نیز معروف است.
منبع مقاله: صافی، محمدرضا؛ سمیعی، محمد؛ حبیب الهی، حامد؛ (1391)، آشنایی با عرقیات گیاهی، قم، انتشارات ابتکار دانش، چاپ هفتم.