نویسنده: دکتر جواد فلاح *




 
اگر بچه هایتان ورزش می کنند، تغذیه شان را دست کم نگیرید
ورزش برای پرکردن اوقات فراغت کودکان و نوجوانان در فصل تابستان، کاری بسیار مناسب است اما باید توجه داشت که به سلامت و روند رشد آنها صدمه‌ای وارد نشود. برای همه ورزشکاران به‌خصوص کودکان در تابستان ممکن است، کاهش اشتها به دلیل کم‌آبی و افزایش درجه حرارت درونی بدن ایجاد شود.
از آنجا که ورزش باعث افزایش نیاز بدن به انرژی می‌شود، این بی‌اشتهایی می‌تواند به کاهش وزن و حتی اختلال در رشد کودک بینجامد. راه‌حل آن است که همواره پس از ورزش سنگین و در محیط‌های گرم، کودک را به گرفتن دوش آب ولرم برای کاهش درجه حرارت مرکزی بدن و استراحت در محیط دارای تهویه مطبوع تشویق و با جایگزینی مایعات به بازگشت سریع اشتهای کودک کمک کنیم. سپس متناسب با شدت و مدت ورزش، تغذیه کودک را نیز با افزایش میزان و دفعات وعده‌های غذایی تا سطح لازم غنی کنیم. غذا باید متنوع و متناسب مصرف شود. هر چقدر میزان نیاز به انرژی افزایش یابد، در صورت رعایت تناسب، نیاز به کربوهیدرات‌ها و پروتئین نیز برآورده می‌شود. اگر همه ابعاد هرم مواد غذایی به یک تناسب، بزرگ یا کوچک شوند، اختلالی در تغذیه ورزشکار ایجاد نخواهد شد و به‌ندرت به مصرف مکمل‌های غذایی و ویتامینی نیاز خواهد داشت.
میوه‌ها، میان‌وعده‌های خوبی برای همه از جمله کودکان هستند و می‌توانند نیاز کودکان را به آب، املاح و ویتامین‌ها تامین کنند اما یادمان باشد انرژی نسبتا اندکی دارند بنابراین نباید معده کوچک کودکان را با آنها پر کرد و به نیاز فزاینده آنها، به غذاهای پرانرژی هنگام ورزش بی‌توجه بود. رعایت تعادل ضروری است. میوه‌ها باید به عنوان میان‌وعده بعد از غذای اصلی مصرف شوند تا انرژی دریافتی کودک را تحت‌تاثیر منفی قرار ندهند.
توجه کنیم که افزایش درجه حرارت بدن خطرناک است و تشویق به انجام تمرین‌های سخت در محیط‌های گرم برای بهبود وضعیت آمادگی‌جسمانی کودک نباید از حد تعادل خارج شود و سلامت کودک را به خطر بیندازد. هر کودک ورزشکار باید در محیط تمرین به نوشیدنی سالم و خنک دسترسی داشته باشد و مربی و والدین نباید از این موضوع غفلت کنند.
میزان مصرف مایعات باید متناسب (حدود 5/1 برابر) با میزان مایعات ازدست‌رفته از تعریق و تبخیر پوستی باشد. کودک بیشتر از هر چیز به آب نیاز دارد.
مصرف نوشابه‌های گازدار و نوشیدنی‌های انرژی‌زای موجود در بازار نه‌تنها بهتر از آب نیست بلکه به دلیل قند بیش از حد، ظرفیت گرمایی پایین‌تر از آب و اختلالات گوارشی، نفخ و سرکوب اشتها، برای سلامت کودک مضر است. یک شربت آبلیموی کم‌‌شیرین (6 تا 8 گرم قند در هر 100 سی‌سی مایع) می‌تواند انتخاب خوبی باشد. البته می‌توان با یک نوشیدنی ورزشی خانگی به نتایج بهتری هم دست یافت. سلامت و تضمین رشد کودک بر هر موضوع دیگری ترجیح دارد.

پی‌نوشت‌ها:

*متخصص تغذیه ورزشی

منبع:هفته نامه سلامت