نویسنده: دکتر سیدامیرمحمد مرتضویان*




 
اخیرا کیسه‌هایی پلاستیکی برای نگهداری انواع میوه‌ها با نام کیسه‌های نانو به بازار عرضه شده است که ویژگی خاص آنها نگهداری طولانی‌مدت میوه‌ها درون یخچال بدون ایجاد پلاسیدگی و کهنگی است.
این کیسه‌ها از ذرات نانوی نقره که از نوع سیلور است، تشکیل شده‌اند. در واقع ذرات نقره هنگام ساخت پلیمر به صورت ذره‌های ریز -در حد نانو - به آن افزوده و مخلوط می‌شوند.
مهم‌ترین خاصیت سیلور، خاصیت ضدمیکروب، قارچ و میکروارگانیسم است بنابراین اگر میوه را داخل این این کیسه‌ها بسته‌بندی کنید، عمر نگهداری آنها طولانی‌تر می‌شود و دیرتر فاسد خواهند شد زیرا محیط برای رشد و تکثیر میکروارگانیسم‌ها مناسب نیست.
بارها گفته شده که برای استفاده از میوه‌ها آنها را به اندازه کافی بشویید و مصرف کنید و از شستن و نگهداری میوه‌ها درون یخچال پرهیز کنید. این مساله در مورد کیسه‌های نانو نیز صدق می‌کند.
برای استفاده از کیسه نانو باید میوه‌ها را نشسته داخل آن قرار دهید تا عمر نگهداری آنها بیشتر شود و احتمال فاسد شدن‌شان کاهش ‌یابد.
اگر میوه‌ها شسته شده‌اند، باید آنها را خشک کرد زیرا رطوبت موجود در آنها باعث آسیب به بافت و در نتیجه پلاسیدگی‌شان می‌شود.
تا به حال گزارشی مبنی بر استفاده و مسمومیت این کیسه‌ها گزارش نشده است اما توصیه می‌شود به دلیل سمی بودن سیلور، مواد غذایی چرب و آبدار یا حتی خمیری را درون این کیسه‌ها بسته‌بندی و نگهداری نکنید زیرا در این حالت احتمال ترکیب نقره با سایر موارد بسیار بالاست و این مساله باعث مسمومیت خواهد شد.

پی‌نوشت‌ها:

* دانشیار انستیتو تحقیقات تغذیه کشور و دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی

منبع: هفته نامه سلامت