نویسنده: دکتر حسن روحانی




 

همه ما این پرسش ها را به دفعات شنیده ایم که در برابر تهدیدهای مختلفی که یک جامعه با آن مواجه است، چه باید کرد؟ و چگونه باید امنیت لازم را به وجود آورد؟ و آیا نسبتی بین ظرفیت فرهنگی یک کشور و امنیت ملی آن برقرار است؟ در این فراز نیز می کوشم این پرسش ها را ذیل چند نکته پاسخ گویم.
نکته ی اول آن است که اگر کشوری بخواهد امنیت را توأم با استقلال کامل تأمین کند، کار مشکل تر و سخت تر خواهد بود. به ویژه کشوری که دارای آرمان ها و ارزش های مقدسی بوده و مایل است هویت مستقل اسلامی و ملی خود را حفظ کند.
نکته ی دوم اینکه ما در جریان انقلاب و دفاع مقدس، به خوبی نشان دادیم که تا چه اندازه از قدرت فرهنگی بالایی برخورداریم. ملت با فرهنگ ما برخودار از یک حافظه تاریخی قوی و بهره مند از تجارب گذشته، توانست از ظرفیت فرهنگی خود به عنوان یک سپر دفاعی و یک ترمینال مقاومت قوی در برابر دشمنان، حداکثر استفاده را ببرد.
نکته ی سوم، تکیه گاه اصلی ما در امر امنیت ملی، قدرت های درونی و داخلی ماست. ما نمی خواهیم با ورود به یک اتحادیه دفاعی، یا با برقراری روابط سیاسی ناسالم با قدرت های بزرگ، ‌امنیت و منافع ملی خود را تأمین و تضمین کنیم. تکیه اصلی ما در بخش فرهنگی، اقتصادی، امنیتی و نظامی بر منابع داخلی است. در این راستا، نیروی انسانی کارآزموده، نقشی تعیین کننده دارد و تجربه سال های دفاع مقدس به ما نشان داد فرهنگ ایرانی از چنان ظرفیتی برخوردار است که در هنگام خطر، نخبه تر و کارآزموده ترهایش را بی چشمداشت، وارد صحنه می نماید. ذکر خاطره ای را در این خصوص، مفید می دانم.
ایران در دوران جنگ، در عملیات والفجر8، بیش از 75فروند (یا حداقل به اعتراف خود دشمن، 63فروند) هواپیمای عراقی را سرنگون نمود. دوازده خلبان عراقی اسیر در این عملیات اعتراف کردند که 63 فروند هواپیمای عراقی ساقط شده است. امریکایی ها هم مشابه این آمار را اعلام کردند. بعد از این عملیات، یک تیم از امریکا، یک تیم از شوروی و یک تیم از فرانسه برای بررسی مسئله به بغداد شتافتند. عراقی ها اعلام کردند نیروهای خارجی در ایران با سیستم پدافندی جدید توانسته اند هواپیماهای ما را ساقط کنند. در عملیات قبلی (عملیات بدر)، فقط دو فروند هواپیمای دشمن سرنگون شده بود. قبل از آن در عملیات خیبر نیز فقط یک فروند هواپیما سرنگون شده بود. ولی تعداد هواپیماهای ساقط شده در این عملیات، حداقل به 63 فروند رسید. دلیل آن چه بود؟
نه وسیله جدیدی به دست ما رسیده بود و نه افراد جدیدی وارد این بخش شده بودند. بلکه حدود چهل نفر افسر و درجه دار مسلمان متعهد و ایثارگر را جمع کردیم و به آنها گفتیم همه فکرهایشان را روی هم بریزند تا بتوانند در این عملیات به نحو مناسب از رزمندگان اسلام پشتیبانی کنند. افراد مخلصی مانند شهید بابایی و شهید ستاری و دیگر ایثارگرانی که برخی از آنها زنده و مشغول خدمت اند، شب و روز زحمت کشیدند. همه این افراد در ایام عملیات در شبانه روز سه، چهار ساعت بیشتر استراحت نداشتند. ایثار، اعتماد به نفس و اتکال به خداوند و به کارگیری فکر و دانش و تجربه ی کاری باعث شد که به حول و قوّه الهی، آن ضربه شدید به دشمن وارد شود.
منبع مقاله: روحانی، حسن؛ (1388)، اندیشه های سیاسی اسلام (جلد سوم: مسائل فرهنگی و اجتماعی)، تهران، کمیل، چاپ سوم.
منبع مقاله :
روحانی، حسن؛ (1388)، اندیشه های سیاسی اسلام (جلد سوم: مسائل فرهنگی و اجتماعی)، تهران، کمیل، چاپ سوم.