نویسنده: دکتر شکوفه موسوی




 

راه کارهای موفقیت تحصیلی
یکی از گفته های حضرت محمد (ص) این است: « نگاه کردن پرمهر پدر و مادر و فرزندان به چهره ی همدیگر ثواب دارد».
به نظر شما چرا؟ ما به محبت نیاز داریم. احتیاج داریم مورد مهر واقع شویم و مهر بورزیم. این از بنیادی ترین نیازهای ما است. روابط عاطفی خوب باعث بهتر شدن خلق و روحیه، بالا رفتن اعتماد به نفس، بیشتر شدن احساس امنیت و .... می شود.
احساسات دارای نیروی قوی هستند و باید ابراز شوند. از مهمترین مهارت هایی که در زندگی لازم داریم، شناخت احساسات خود و دیگران و ابراز احساسات است. متأسفانه بسیاری از ما این فرصت را پیدا نمی کنیم تا احساسات واقعی خود را بشناسیم. مثلاً ما از کودکی در مورد احساس خشم یا حسادت به اطرافیان منع می شویم، به ما می گویند:
تو پدرت را دوست داری، از او عصبانی نیستی.
تو خواهر کوچکت را دوست داری، به او حسادت نمی کنی.
این موضوع در مورد پسرها سختگیرانه تر است:
مگر تو درختی که گریه می کنی؟
مگر یک پسر می ترسد؟
عین دخترا داری برای مامانت دلتنگی می کنی؟
ما با شنیدن این حرف ها گیج می شویم و تفاوت بین احساسات مختلف را نمی فهمیم یعنی ممکن است کسی را دوست بداریم ولی از او عصبانی باشیم. ممکن است کسی را حمایت کنیم ولی به او حسادت هم داشته باشیم. ممکن است پسر باشیم ولی بترسیم، دلتنگی یا گریه کنیم.
مسئله ی مهم دیگر این است که احساس کردن با اقدام کردن فرق می کند یعنی ما می توانیم عصبانی باشیم ولی حق نداریم فحش بدهیم.
ما می توانیم حسادت کنیم ولی نمی توانیم به خواهرمان آسیب برسانیم. وقتی نتوانیم احساسمان را بشناسیم، در مورد ابراز آن هم مهارتی کسب نخواهیم کرد. بسیاری از ما احساسات مثبت خود را ابراز نمی کنیم و می گوییم: « لازم نیست، خودش می دونه»، « از این لوس بازی ها خوشم نمی آد»، « کار بچه ننه هاست»، « تظاهر کردنه» و .... اما وقتی از دیگری دلخور می شویم به بدترین و مخرب ترین شکلی احساسات خود را بیان می کنیم: قهر می کنیم، فحش می دهیم، تحقیر می کنیم. برخورد فیزیکی می کنیم و می گوییم دست خودم نبود عصبانی شدم!
دوباره به اطراف خود نگاه کنید. عزیزانتان را ببینید. محبتی را که به آن ها دارید حس و ابراز کنید. خجالت نکشید عادت کنید که:
به چشم هم نگاه کنید.
دست هم را بگیرید.
همدیگر را در آغوش بگیرید.
و تا می توانید بگویید: « دوستت دارم!»
بعد از مدتی می بینید شادتر هستید، احساس امنیت بیشتری می کنید، توانایی بیشتری برای کار کردن دارید، و موفق تر هستید!
منبع مقاله: موسوی، شکوفه؛ (1386) موفقیت تحصیلی برای دانش آموزان و دانشجویان، تهران: نشر قطره