تألیف: حمید وثیق زاده انصاری
منبع:راسخون




 
دستگاه الکترو مغناطیسی سختی گیر آب به نام تهویه‌ی الکترو مغناطیسی آب نیز شناخته شده و رسوب‌های ناشی از سختی آب را کاهش می‌دهد. این دستگاه با تولید میدان‌های الکترو مغناطیسی، ساختار مواد معدنی محلول در آب سخت را تغییر می‌دهد.
آب سخت برای استفاده‌ی روزانه و مصارف خانگی نا مطوب است. این نوع آب حاوی مواد معدنی محلول است که باعث سختی آن می‌شوند. هرچه میزان مواد معدنی محلول در آب بیش‌تر باشد، مقیاس سختی آن بالاتر خواهد بود. اگر آب سخت برای شستشو و تمیز کردن استفاده شود، پس از خشک شدن لکه‌ها و علائمی از خود به جا می‌گذارد. می‌توان با استفاده از روش‌های سنتی هم چون جوشاندن و اضافه کردن نمک، آب سخت را سختی گیری نمود اما این‌ها روش‌های موقت سختی گیری هستند. علاوه بر این، جوشاندن یا اضافه کردن مواد خارجی ممکن است باعث ایجاد طعم و بوی نا متعارف آب شود.

سختی گیری آب به روش مغناطیسی

سختی گیری آب به روش مغناطیسی آخرین تکنولوژی بهبود کیفیت آب برای موارد مختلف استفاده از آن است. با استفاده از این سیستم آب سخت بدون افزودن مواد خارجی، به آب سبک تبدیل می‌شود و در نتیجه مسأله‌ی سختی آب بدون ایجاد تغییر در طعم و بوی آن حل می‌شود. دو نوع سختی گیر مغناطیسی آب وجود دارد: سختی گیر الکترو مغناطیسی یا الکترونیکی (EM) و سختی گیر مغناطیسی آب (M). با این که هر دو نوع بر اساس خواص مغناطیسی عمل می‌کنند، نوع اول به جریان الکتریسیته نیاز دارد اما نوع دوم نیازی به این جریان ندارد. هزینه‌ی نصب نوع الکترونیکی در مقایسه با سختی گیر مغناطیسی کم‌تر است.

نحوه‌ی عمل کرد دستگاه سختی گیر الکترو مغناطیسی (الکترونیکی)

دستگاه سختی گیر الکترو مغناطیسی بر خلاف سایر دستگاه‌های سختی گیر آب، مواد محلول موجود در آب از قبیل کلسیم و منیزم را حذف نمی‌کند. این دستگاه تنها باعث تغییر ساختار این مواد شده و از این رو آن را نرم کنند‌ه‌ی آب (یا مطبوع کننده) نیز می‌نامند. عبور جریان برق از آهن رباهای نصب شده در این دستگاه باعث ایجاد میدان مغناطیسی می‌شود.
در بخشی از فرآیند سختی گیری آب، آب سخت ورودی از میدان‌های الکترو مغناطیسی عبور می‌کند و به این ترتیب نمک‌های معدنی موجود در آب سخت بار الکتریکی می‌گیرند. ساختار نمک‌های معدنی محلول در آب به گونه‌ای تغییر می‌کند که آن‌ها دیگر نمی‌توانند رسوب آهکی ایجاد کنند. بنا بر این سختی گیر الکترومغناطیسی رسوب آهکی یا لکه‌های به جا مانده ار مواد معدنی موجود در آب را کاهش می‌دهد.
به منظور داشتن عمل کرد بهتر لازم است که فاکتورهای خاص مربوط به کیفیت آب حفظ شوند. اثر بخشی کلی سختی گیری بسته به عواملی هم چون میزان سختی آب، میزان نا خالصی‌های موجود در آب، دمای آب سخت ورودی و سرعت جریان آب، متغیر است. تنها در صورتی که کیفیت آب ورودی با ملزومات دستگاه مطابقت کند، سختی گیر الکترو مغناطیسی عمل کرد قابل قبولی خواهد داشت.
با این که دستگاه‌های سختی گیر الکترو مغناطیسی آب در بازار برای استفاده‌ی خانگی موجود هستند، اثر بخشی این دستگاه‌ها هم چنان بحث برانگیز است. تولید کنندگان و ترویج دهندگان این دستگاه‌ها ادعا می‌کنند که این سختی گیرها به گونه‌ای مؤثر مشکلات ناشی از سختی آب را حل می‌کنند. به گفته‌ی آن‌ها آبی که با استفاده از این دستگاه‌ها تصفیه می‌شود برای آشامیدن مناسب است چرا که میدان‌های الکترو مغناطیسی ایجاد شده در دستگاه باعث از بین رفتن باکتری‌های مضر، جلبک‌ها و میکروب‌های بیماری زا می‌شود. با این حال قبل از نصب چنین دستگاه‌هایی باید آن‌ها را مورد آزمون و بررسی قرار داد.
توجه داشته باشید که به طور کلی ممکن است عمل کرد این دستگاه‌ها بسته به متغیرهای آب، از خانه‌ای به خانه‌ی دیگر متفاوت باشد. شایان ذکر است که خطوط جریان برق با ولتاژ بالا که در نزدیکی میدان الکترو مغناطیسی نصب شده‌اند به خودی خود بر اثر بخشی سختی گیری آب اثر منفی می‌گذارند. از این رو نصب آهن رباها و خطوط برق باید به درستی انجام شود. طبق گزارش‌های موجود، سختی گیرهای الکترو مغناطیسی در سیستم‌های بزرگ تصفیه‌ی آب موجود در مجتمع‌های تجاری و صنعتی نتایج مثبتی داشته‌اند؛ چرا که در این قبیل سیستم‌ها می‌توان کیفیت آب را بر اساس نیازهای دستگاه تحت کنترل قرار داد.