نويسنده: دبورا تکاک
مترجم: مينا اسماعيلي



 

10روش غلبه بر آروغ زدن

آروغ، معمولاً در نتيجه ي بلع هوا عارض مي شود. به طور معمول همواره مقداري هوا و ساير گازها در دستگاه گوارش هر فرد وجود دارد که به طور متوسط بايد اندکي کمتر از يک فنجان باشد. با اين حال بدن دايماً در حال دريافت هوا و گازهاي ديگر در طول روز است. بخش ديگر گاز در خود دستگاه گوارش توليد مي گردد. طي 24ساعت معادل 10فنجان گاز در روده و معده توليد مي شود. يعني 9 فنجان بيش از حد مجاز. بدن دايماً در جستجوي يافتن راه هايي براي خارج کردن هوا و گاز اضافي است. يکي از اين راه ها آروغ زدن است. نوشابه هاي غيرالکلي و آبجو قطعاً موجب بروز اين مشکل مي شوند. بزاق نيز حاوي حباب هاي کوچک هواست و با هر بار فرو دادن آن، مقداري هوا وارد معده مي شود. افرادي که عادت به بلع هوا توأم با غذا دارند با اين مشکل مواجه خواهند شد. ظاهراً آروغ زدن از جمله مشکلاتي است که کاملاً در منزل قابل درمان است. اغلب ما قادريم با تمرين، مقدار هوايي را که هنگام خوردن مي بلعيم کنترل کرده و کاهش دهيم و از پزشک در مورد مشکلات جدي تر و مهم تر کمک بگيريم.

نسبت به وجود هوا و راه هاي ورود آن آگاه باشيد

بنا به گفته ي يکي از متخصصان گوارش هر فرد قادر است حدود 142گرم هوا را هنگام قورت دادن ببلعد. افراد عصبي مرتباً اين عمل را تکرار مي کنند. وي در ادامه مي افزايد: «گروهي از افراد به طور اجباري اين عمل را انجام مي دهند و مشکل آن ها تنها در نتيجه ي بلع زياد بزاق ايجاد مي شود.
اين وضعيت را مي توان با آموختن چگونگي کنترل واکنش غيرارادي بلع، بهبود بخشيد. بهترين راه براي کنترل اين واکنش، آگاه بودن نسبت به آن است. از دوستان يا نزديکان خود بپرسيد که آيا زياد عمل بلع را انجام مي دهند يا خير؟ زيرا به احتمال زياد اگر از ديگران کمک نگيريد خودتان متوجه اين مسأله نخواهيد شد. به محض وقوف يافتن به عادت زياد انجام دادن عمل بلع، درصدد کنترل آن برخواهيد آمد. به علاوه عادات فردي ديگري نيز وجود دارند که با تغيير آن ها مي توان از وارد شدن هواي اضافي به دستگاه گوارش جلوگيري نمود.
0 از نوشيدن نوشابه هاي گازدار بپرهيزيد.
0 آرام غذا بخوريد و قبل از بلعيدن غذا آن را خوب بجويد.
0 هميشه با دهان بسته غذا را بجويد.
0 آدامس نجويد.
0 نوشابه را با بطري يا قوطي ننوشيد. از ني استفاده نکنيد.
0 غذاهايي که درصد زيادي هوا در آن ها وجود دارد نخوريد. مانند بستي، آبجو، خامه ي زده شده، انواع سوفله ها و املت ها.

پرهيز از زدن آروغ هاي عصبي به صورت عادت

گفته مي شود افرادي که به طور مزمن به بلعيدن هوا عادت کرده اند. ممکن است براي هميشه آروغ بزنند. زيرا آروغ باعث آروغ بيشتر مي شود. به هر حال راه هايي براي کمک به اين افراد وجود دارد. يکي از متخصصان گوارش به نام دکتر «ماروين شاستر» گاهي يک عدد مداد را براي آن دسته از افرادي که عادت به بلع هوا دارند و حين مواجهه با موقعيت هاي تنش زا، هواي زيادي را وارد دستگاه گوارش خود مي کنند تجويز مي کند. نگه داشتن يک مداد، چوب پنبه يا انگشت بين دندان ها باعث باز ماندن دهان و دشوار شدن عمل بلع مي شود.

با غذاهاي مولد گاز وداع کنيد

همه ي ما تا حدودي بيش از مقدار لازم و کمي تندتر از حد مناسب غذا مي خوريم و در نتيجه آروغ مي زنيم. اما مسأله ما با افرادي که هر ساعت و هر روز آروغ مي زنند تفاوت دارد. اين نوع آروغ زدن، آروغ زدن مزمن است. شايد براي اين افراد کاهش مقدار غذاهايي که موجب توليد گاز در قسمت هاي فوقاني دستگاه گوارش مي شود، مؤثر باشد. اين نوع غذاها عبارتند از: چربي ها و روغن ها مانند روغن سالاد، مارگارين و خامه ي ترش.

شکستن حباب هاي هوا به وسيله سايمتيکون

متخصصان امر به منظور مرتفع کردن اين مشکل گاهي استفاده از داروهاي ضد اسيد مجاز بدون نسخه از قبيل Maalox plus, Mylanta II, Mylanta يا Di - Gel را که حاوي سايمتيکون مي باشند پيشنهاد مي کنند(1). سايمتيکون در معده حباب هاي بزرگ هوا را به حباب هاي کوچک مي شکند و به اين ترتيب تا حدودي آروغ زدن را کاهش مي دهد. ولي از حجم گاز موجود در معده و روده نمي کاهد.

گاهي اوقات بهتر است آروغ بزنيد

بعضي از پزشکان نيازي به فرونشاندن آروغ نمي بينند. زيرا به آن به عنوان عملکرد طبيعي بدن نگاه مي کنند. بعضي از جوامع باور دارند که آروغ زدن براي افراد خوب است. در بعضي نقاط نظر خوشايند و مساعدي نسبت به آروغ زدن وجود دارد. بسياري از مردمان هند يا ساير کشورهاي شرقي آروغ زدن در جمع را امري عادي تلقي مي کنند. البته اينجا کلکلته نيست و شما هم هندي نيستيد. با توجه به اين مسأله، ممکن است متخصصان به خاطر سپردن اين مثل قديمي را توصيه کنند: «آروغ زدن و تحمل شرمندگي آن بهتر از غلبه بر آن و تحمل درد است».

پي نوشت :

1. در ايران، دايمتيکون، آلومينيوم - ام.جي.اس. «ويراستار پزشکي»

منبع مقاله :
تکاک، دبورا، (1388) درمان هاي خانگي، مترجم: مينا اسماعيلي، ويراستار پزشکي: نويد محمدي، تهران: گلبرگ، چاپ پنجم