شرح نامه ي 53 نهج البلاغه
ويژه خواري ممنوع!
خودگزيني و امتيازجويي از آفت هاي بزرگ مديريت است، که از عوامل مهم آسيب زننده به سرمايه ي اجتماعي و اعتماد عمومي و سازماني است، و بايد از آن - هر گونه که باشد - سخت پرهيز نمود، چنان که امام علي (ع) به مالک اشتر
نويسنده: مصطفي دلشاد تهراني
شرح نامه ي 53 نهج البلاغه
« إِيِّاکَ وَ الاِستِئثَارَ بِمَا النَّاسُ فِيهِ أسوَةٌ. »بپرهيز از برتري طلبي و امتيازجويي در چيزي که مردم در آن حقّي يکسان دارند.
خودگزيني و امتيازجويي از آفت هاي بزرگ مديريت است، که از عوامل مهم آسيب زننده به سرمايه ي اجتماعي و اعتماد عمومي و سازماني است، و بايد از آن - هر گونه که باشد - سخت پرهيز نمود، چنان که امام علي (ع) به مالک اشتر فرموده است: « إِيِّاکَ وَ الاِستِئثَارَ بِمَا النَّاسُ فِيهِ أسوَةٌ. » ( بپرهيز از خودگزيني وامتيازجويي در چيزي که مردم در آن حقّي يکسان دارند ).
در حقوق و بهره مندي هاي عمومي - از هر سنخ که باشد - و در قوانين عمومي، هيچ کس حقّ خودگزيني و امتيازجويي ندارد، و آنان که چنين تمايلاتي دارند، نبايد در جايگاه مديريت قرار گيرند.
اميرمؤمنان علي (ع) در فرمان هاي حکومتي خود پيوسته بر پرهيز از خودگزيني و امتيازجويي تأکيد مي کرد و سازوکار مديريتي خود را چنان سامان داده بود و چنان عمل مي کرد که اين راه گشوده نشود، و در صورت بروز مواردي از اين دست، با سرعت و به شدّت آن را مي زدود. آن حضرت در عهدنامه ي محمدبن ابي بکر، به وي چنين سفارش کرده است:
« وَ آسِ بَينَهُم فِي اللَّحظَةِ وَ النَّظرَةِ، حَتَّي لَا يَطمَعَ العُظَمَاءُ فِي حَيفِکَ لَهُم، وَ لَا يَيأسَ الضُّعَفَاءُ مِن عَدلِکَ عَلَيهِم. » (1)
و به يک چشم بنگر به همگان، خواه به گوشه ي چشم نِگرَي و خواه خيره شوي به آنان، تا بزرگان در تو طمع ستم بر ناتوان بنندند، و ناتوانان از عدالتت مأيوس نگردند.
هر گونه خودگزيني و امتيازجويي، روابط لطيف مديريتي را سخت مي سازد، و مناسبات انساني را از ماهيت خود بيرون مي برد، و جامعه و سازمان را به اختلال اساسي مي کشاند. امام علي (ع) در تحليل ماجراي شورش بر خليفه ي سوم، عثمان بن عفّان، چنين سخن رانده است:
« وَ أنَا جَامِعٌ لَکُم أمرَهُ، اِستَأثَرَ فَأسَاءَ الأثَرَةَ، وَ جَزِعتُم فَأسَأتُمُ الجَزَعَ. » (2)
من پيشامد عثمان را با تعريفي جامع براي شما مي گويم: عثمان خودگزيني و امتيازجويي و تمامت خواهي پيش گرفت تا آن جا که اين خوي در او قوي شد و از حدّ تجاوز کرد؛ شما هم به هراس آمده بيتابي کرديد و کارتان از حدّ تجاوز کرد.
پيدايش خودگزيني و امتيازجويي در مديريت، و ظهور احساس آن، چنان مخّرب است که روابط متقابل مديران و اداره شوندگان را از رابطه ي متقابل و مبتني بر دوستي، تفاهم، اعتماد و مشارکت، به رابطه اي يک سويه و عاري از دوستي، تفاهم، اعتماد و مشارکت تبديل مي سازد، و اين پديده اي است خطرناک که مديريت را ناتوان مي گرداند و به سوي نابودي سوق مي دهد.
پي نوشت ها :
1- نهج البلاغه، نامه ي 27.
2- همان، کلام 30.
دلشاد تهراني، مصطفي؛ (1390)، رايت درايت: اخلاق مديريتي در عهدنامه ي مالک اشتر، تهران: انتشارات دريا، چاپ اول
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}