Christopher A.Pissarides ( متولّد 1948)
زندگي علمي کريستوفر پيسارايدز
پيسارايدز در سال 2010 باتفاق پيتر دايموند و ديل مورتنسن جايزه نوبل اقتصاد را به خاطر " تجزيه و تحليل بازارها بر اساس جستجو و سايش در بازار اشتغال " دريافت داشت. وي متولد روستاي آگروس از کشور قبرس است،
نويسنده: محمود قنّادان
Christopher A.Pissarides ( متولّد 1948)
پيسارايدز در سال 2010 باتفاق پيتر دايموند و ديل مورتنسن جايزه نوبل اقتصاد را به خاطر " تجزيه و تحليل بازارها بر اساس جستجو و سايش در بازار اشتغال " دريافت داشت. وي متولد روستاي آگروس از کشور قبرس است، زبانهاي انگليسي و يوناني را مسلط است و سليس صحبت مي کند. اقتصادداني است متخصص در تئوري و سياست هاي بازار کار و صاحب کرسي استادي دانشگاه لندن. ليسانس و فوق ليسانس خود را به ترتيب در سال هاي 1970 و 1971 از دانشگاه اسکس (1) و دکتراي خويش را در سال 1973 از مدرسه اقتصاد- دانشگاه لندن و زير نظر رياضي دان و اقتصاددان برجسته ميکيو موريشيما (2) دريافت داشته است.تحقيقات او بر چندين موضوع اقتصاد کلان خصوصاً نيروي انساني، رشد اقتصادي و سياست اقتصادي انطباق دارد. او اخيراً کرسي علمي نورمن ساسنو (3) را اختيار گرفته و مدير برنامه هاي تحقيق در اقتصاد کلان آن دانشگاه نيز مي باشد. (4)
از جمله مهمترين مقالات وي مي توان به مقاله " فرصت هاي شغلي و تخريب شغلي در تئوري بيکاري " که در سال 1994 باتفاق مورتنسن در مجلّه مطالعات اقتصادي نشر داده است اشاره کرد. اين مقاله في الواقع توسعه مطالعات فردي ايشان و مورتنسن است که در طي دو دهه منتهاي به انتشار آن در جريان بوده است.
مدل اقتصادي مورتنسن- پيسارايدز که اقتصاد کلان کلان جديد را بطرز بي سابقه اي تحت الشعاع قرار داده، حاصل همين مقاله است کتاب " تئوري موازنه بيکاري " وي که در سال 2000 منتشر شده است نيز يک منبع مهمّ در زمينه اقتصاد کلان و بيکاري است. چاپ دوّم اين کتاب با همکاري مورتنسن بعد از 1910 در جريان بوده حاوي تجزيه و تحليل عوامل درون تباري و خلق شغل و تخريب شغلي است.
پيسارايدز از سال 2002 عضو آکادمي بريتانياست و جايزه IZA در اقتصاد کار را در سال 2005 باتفاق مورتنسن بدست آورده. قبلاً معاون انجمن اقتصاددانان اروپا بوده و در سال 2011 به رياست انجمن انتخاب شده است. مقاله 1994 وي و مورتنسن و همکاري با دايموند منجر به مدلي شده که امروزه از شهرت بالائي برخوردار است و عنوان آن برگرفته از حروف اول نام هر سه نفر يعني DMP مي باشد. اين مقاله امروزه در رديف مهمترين بخش از برنامه هاي درسي اقتصاد فارغ التحصيلان دانشگاه هاي کشور پيشرفته به حساب مي آيد. (5) اين مقاله مشخص مي کند که چگونه بيکاري، بازشدن مشاغل جديد و دستمزدها از سياست هاي اقتصادي متأثر مي شود.
پيسارايدز در موضوع جستجو و انطباق تئوري هاي مختلف تعامل بين بازارکار و اشتغال و نيز توسعه مفهوم تابع تطابق ( توضيح روند بيکاري به اشتغال در مقطعي از زمان ) را به دقت مطالعه کرده و از جمله پيشگامان کار تجربي در اين زمينه مي باشد. وي معتقد است که " اگر بيش از يکسال از ترک شغل بگذرد، واقعاً بايستي آن را فاجعه دانست چون انگيزه بازگشت به کار از بين مي رود ". (6)
پيسارايدز مدت 25 سال موضوع اشتغال در رابطه با سياست هاي اقتصادي دولت، اثر مقررات شغلي با توجه به تحليل وضعيّت کساني که در جستجوي شغل هستند و موانع اشتغال و هم چنين حقوق بيکاري، رشد اقتصادي، تحقيقات تجربي درباره برآورد بازار کار و امثالهم را همواره در دست مطالعه داشته است. وي باتفاق دو برنده ديگر توانستند شرايط حاکم بر بازار و خصوصاً بازار اشتغال را تحليل کرده و تعاملات خريدار، فروشنده و بازار را به زبان رياضي بيان کنند. آنها با شناخت ويژگي هاي بازار کار پاسخ هاي جديدي را براي بسياري از مسائل حل نشده ارائه دادند و نيز توانستند لايه هاي جديدي به موضوع پيچيده بازارهاي اشتغال و بيکاري منتظم کنند.
از جمله مهمترين عوامل در شناخت بازارهاي اشتغال و موضوع بيکاري سايش در جستجوي بازار کار است. مثال ساده از اين جستجو اين است که اگر فرد بيکاري روش جستجوي خود را ارتقاء و مدت جستجوي خود را افزايش دهد حتماً جستجوي کار براي ديگر جويندگان کار سخت خواهد شد. برعکس در شرايطي که جويندگان متعددي در جستجوي کار هستند پرکردن فرصت هاي شغلي براي شرکت ها و مؤسساتي که به دنبال نيروي کار هستند آسان تر خواهد بود. در دنيائي که هزينه هاي جستجو در حال افزايش است و خروجي هاي متعددي براي بازار کار در انتظار است تنها برخي خروجي ها مي توانند در زمره بهترين موارد ممکن باشند و به همين علت يکي از وظايف مهمّ دولت ها، شناخت و حرکت به سوي اين بهترين ها خواهد بود.
بر اساس مدل DMP جايگاه اقتصاد را مي توان در منحني بوريج بطرز روشنتري تشريح کرد. اگر بيکاري و بازشدن موقعيت هاي شغلي در جهت مخالف هم حرکت کنند تغييرات بازتاب دهنده بازار کار خواهد بود و اگر بيکاري و ايجاد فرصت هاي شغلي هم زمان اتفاق بيفتد توصيف تغييرات عملکرد بازار کار به شناخت بيشتر موضوع کمک خواهد کرد. مدل DMP منحني بوريج را به يک ابزار عيب يابي پرکاربرد براي تحليل تجربي بازار کار تبديل کرد و کاربردهاي جديدي براي نظريه جستجو و تطابق در جهت تخصيص اعتبارات و کمک بانک ها و سياست دولت ها تعريف شد.
نظريه جديد تصريح کرد که تأمين اجتماعي بيشتر به بيکاري بيشتر و زمان جستجوي بيشتر براي افراد بيکار منجر مي شود. اين نظريه که امروزه از پايه تجربي برخوردار شده براي تحليل خدمات اجتماعي بعنوان جايگزين بيمه بيکاري به طور گسترده به کار مي رود. نظريه جستجو و انطباق هم اکنون مدل غالب براي مدنظر گرفتن تأثيرات اندازه گيري سياست هاي اقتصادي بر روي بازار کار است.
کتاب " تعادل رقابتي توأم با سايش جستجوها در بازار کار " که در سال 2010 انتشار يافت نظرات کنث آرو و ژرار دوبرو را در مقابله با نظرات دايموند، مورتنسن و پيسارايدز نشان مي دهد. برداشت خلاصه اي از اين کتاب نشان مي دهد که وقتي جريان مبادلات با سايش جستجوها تلفيق مي شود معامله کنندگان خود را در مقابله نوعي سهميه بندي مي بينند که بر اساس آن استناد مي کنند که نياز بازار مشخص نيست. نويسندگان کتاب معتقدند که اين سهميه بندي نيز جزئي از تعادل است و اگر حتي خارج از بازار باشد باز هم تفسير درستي است. آنها معتقدند:
زماني که مدل تعادل عمومي ارائه مي شود، وقتي عدم قطعيت از جيره بندي برخاسته در درون يک محصول جاي بگيرد؛ در فضاي تئوري آرو- دوبرو قرار مي گيريم. سپس قيمت کالاها نه تنها بر اساس مشخصات فيزيکي آنها بلکه بر احتمال منطقي بودن قيمت هاي آنها دچار وسواس سهميه بندي مي شود. در اين شرايط وجه مشخّصه استاندارد يک تعادل رقابتي در جانشيني بازار ديد روشن به شرايط انطباق توسعه و تسرّي مي يابد.
شرايط معامله کنندگان و احتمالات سهميه بندي بر اساس اندازه گيري خريداران- فروشندگان بازار و متأثر در تابع انطباق و خارج از توانمندي هاي ژنتيک آنها تعيين مي شود. همانطوري که در مدل جستجوي دايموند ( 1982 a و b )، مورتنسن ( 1982 a و b ) و پيسارايدز ( 1984 و 1985 ) وقتي سايش جستجوها صيقل و جلا مي خورد ( بنابراين انطباق بدون سايش است ) مدل، برابر مدل جايگزيني - رقابتي گرتسکي (7)، استروي (8) و زَيم (9) ( 1999-1992 ) قرار مي گيرد. اين نويسندگان مدل اوليه و فرمولهائي از بازي تخصيص شيپلي (10) و شوبيک (11) (1972 ) را متناسب با حجم و اندازه اقتصاد توسعه دادند. ضمناً مي بايست پذيرفت که مدل برنامه خطي آنها از رفاه و تئوري هاي حياتي در محيط زندگي ما نيز اشتقاق يافته است. بايد يادآور شد که استفاده از اين روش براي مطالعه سطح رفاه و تئوري هاي مبتني بر حيات اقتصادي در محيط زندگي تا قبل از اين بر اساس سايش مورد توجه قرار نگرفته بود.
ذيلاً منحني هاي مربوط به انسجام بازار که نتيجه تعادل رقابتي مورد بحث مي باشد و البتّه ابتدا توسط آرو- دوبرو مطرح، سپس توسط دايموند، مورتنسن و پيسارايدز تکميل شده است ارائه مي گردد.
شکل 1- تعادل در رقابت با کارگران و شرکت هاي مشابه
شکل 2- تعادل والراس با کارگران و شرکت هاي مشابه
براي استفاده بيشتر از افکار و انديشه هاي پيسارايدز مي توان به برخي از کتاب ها و مقالات وي به شرح زير مراجعه نمود:
A.Book:
1. Job Matching, wage Dispersion, and Unemployment (IZA Prize in Labor Economics) by Dale T. Mortensen, Christopher A. Pissarides, Konstantions Tatsiramos and Klaus F. Zzimmermann (2011).2. The Minimum Wage and Labor Market Outcomes by Christopher J. Flinn (2011).
3. After The Crisis: The Way Ahead by jean-Paul Fitoussi, Edmund S. Phelps and Christopher Pissarides (Oct 21, 2010).
4. NBER International Seminar on Macroeconomics 2008, Volume 5 (National Bureau of Economic Research International Seminar on Macroeconomics) by Jeffrey A. Frankel and Christopher Pissarides (2009).
5. ECONOMICA - VOLUME 49, 1982 (Numbers 193-196) by EDS,. Frank Vcowellk James Davidson& Christopher Pissarides.
A. Articles:
1. Pissarides, Christopher A. (2010) Why Do Firms Ofer "Employment Protection"?. Economica, 77, October 2010, p.613-636.2. Pissarides, Christopher A. (2009) The Unemployment Volatility Puzzle: Is Wage Stickiness the Answer?. Econometrica, September 2009, v.77, iss.5, pp. 1339-69
3. Pissarides, Christopher A. (2008) Employment Outocomes in the Welfare State. Revue Economique, May 2008, v. 59, iss. 3, pp.413-36
4. Pissarides, Christopher A. (2008). The Ins and Outs of European Unemployment. American Economic Review, May 2008, v. 98, iss. 2, pp. 256-62
پينوشتها:
1. Essex
2. Michio morishima
3. Norman Sosnow
4. او پس از آنکه جوايز نوبل اقتصاد در 12 مورد متوالي فقط به آمريکائي ها تعلق گرفت بار ديگر انگلستان را در اين جوايز سهيم داشت.
5. خلاصه شرح مدل در شرح حال علمي مورتنسن درج شده است.
6. به نقل از منبع پيشين
7. Gretsky
8. Ostroy
9. Zame
10. Shapley
11. Shubik
قنادان، محمود؛ (1391)، جوايز نوبل اقتصاد، تهران: مؤسسه انتشارات دانشگاه تهران، چاپ اول
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}