روایات اسلامی درباره فرق امید واهی با امید واقعی چه بیانی دارند؟
حسینی ( تحصیلات : فوق دیپلم ، 21 ساله )
با سلام آیا روایات ما راجع به امید و آرزو مذمت می کنند؟ چون شیطان از راه امید واهی انسان را فریب میدهد؟ فرق امید واهی با امید واقعی چیست؟
مشاور (محمد علی رضایی)
با سلام و احترام
پرسشگر گرامی: درپاسخ حضرت عالی باید گفت؛ در روایات اسلامی اصل امید و آرزو نه تنها مذموم و نکوهیده نیست، بلکه نقش بسیار سازنده ای در زندگی و پیشرفت انسان در جنبههای مادی و معنوی برایش در نظر گرفته شده است. پیامبر اسلام(ص) میفرماید: «الْأَمَلُ رَحْمَةٌ لِأُمَّتِی، وَ لَوْ لَا الْأَمَلُ مَا أَرْضَعَتْ أُمٌّ وَلَداً وَ لَا غَرَسَ غَارِسٌ شَجَراً[تنبیه الخاطر، ص 21] امید و آرزو برای امت من رحمت است و اگر امید و آرزو نبود، هیچ مادری به فرزندش شیر نمیداد و هیچ باغبانی نهالی نمیکاشت.»
لذا اگر آرزوها متوجه ارزشهای والای انسانی باشند و یا جنبه مردمی و اجتماعی پیدا کنند و در مسیر تکامل و پیشرفت واقعی انسانها و درجات کمال قرار گیرند، انسان را به تلاش و کوشش بیشتر در این راهها وا می دارند و اصولاً همت انسان به اندازه آرزوهای مثبت او است، هر قدر دامنه آنها گستردهتر باشد همت او والاتر است. این همان امید واقعی، مثبت و سازنده است که مانند آب حیات، وجود آدمی را سیراب و پرثمر ساخته و نشاط و معنویت انسان را بیشتر میکند.
این امید اگر در مسیر اهداف الهی باشد؛ یعنی تلاش در جهت کسب سعادت و خیر دنیا و آخرت قرار گیرد، و از محدوده تنگ دنیای مادی خارج گردد، امید واقعی است که در احادیث و روایات و علم اخلاق از آن به «رجاء» تعبیر میشود.
امام علی(ع) در اینباره میفرماید: «مَنْ یَکُنِ اللهُ أَمَلَهُ یُدْرِکُ غَایَةَ الْأَمَلِ وَ الرَّجَاءِ [عیون الحکم و المواعظ،، ص 436] هرکس خداوند آرزویش باشد، به نهایت آرزو و امید رسیده است.»
اما امید واهی، همان وعدههای دروغینی است که شیطان با وسوسه در دل انسان ایجاد میکند. قرآن کریم در این زمینه میفرماید:
«یَعِدُهُمْ وَ یُمَنِّیهِمْ وَ ما یَعِدُهُمُ الشَّیْطانُ إِلاَّ غُرُورا [نساء، آیه 120] شیطان به آنها وعدهها(ى دروغین) میدهد و به آرزوها، سرگرم میسازد، در حالیکه جز فریب و نیرنگ، به آنها وعده نمیدهد.»
«وَ عِدْهُمْ وَ ما یَعِدُهُمُ الشَّیْطانُ إِلاَّ غُرُورا»؛[اسراء، آیه 64] و آنان را با وعدهها سرگرم کن! ولى شیطان، جز فریب و دروغ، وعدهاى به آنها نمیدهد.»
به عنوان نمونه، شیطان در وعدههای فریبنده به انسان میگوید: اگر این کار خلاف را انجام دهی فردا یا پس فردا فلان سرمایه را به دست میآوری، یا به فلان موقعیت اجتماعی و شغلی میرسی و...؛ هنگامی که فردا و پس فردا رسید، به فرداهاى دیگر وعده میدهد، تا عمر انسان به پایان میرسد، در حالیکه هیچگاه او نتوانسته با خدای خود ارتباط برقرار کرده و به آرامش برسد.
یکی از مصادیق وعدههای واهی و پوچ شیطان، آرزوهاى دراز است[5] که از مهمترین رذایل اخلاقی بوده، و انسان را از خدا دور ساخته و به انواع گناهان آلوده میکند. امام علی(ع) در آفات آرزوهای دراز میفرماید: «...من از دو چیز بر شما بیم دارم؛ پیروی از هوای نفس و آرزوهای دراز؛ پیروی از هوای نفس شما را از حق دور میدارد و آرزوهای دراز باعث فراموشی از آخرت میشود».[خصال صدوق، ج 1، ص 51]
بنابراین، امید واهی همان وعدههای شیطان است که جز مژدههاى بیپایه و نویدهاى فریبنده چیزی دیگری نیست که انسان را سرگرم و با خیالات لذتبخش مغرور میکند تا بدین منوال عمر گرانمایه انسان به هدر رود، و این همان خسران آشکاری است که قرآن کریم میفرماید: «... أَلا ذلِکَ هُوَ الْخُسْرانُ الْمُبینُ».[زمر، آیه 15]
موفق و پیروز باشید.
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}