ناشناس ( تحصیلات : لیسانس ، 30 ساله )

سلام ،من نسبت جنسیت خودم دچار شک هستم از بچگی دوست داشتم پسر میبودم و همه دوران بچگیم رو پسرونه گذروندم اما از یه سنی به بعد به دلیل موقعیت اجتماعی و رعایت شرایط سعی کردم جنسیتم رو باور کنم و بپذیرم یک زن هستم،ولی راستش مدتیه حس میکنم نمیتونم هیجوره با جنسیتم کنار بیام ...میخام بدونم من ترنس هستم؟اگه بخام مطمئن بشم باید چجوری مطلع بشم؟آزمایش خاصی داره؟


مشاور (خانم فیض آبادی)

با سلام، سپاس از طرح سوالتان، امیدوارم پاسخ فعلی بتواند کمک کند تا از جایی که هستید، یک قدم به سمت حال خوب، حرکت کنید.
برای پاسخ به سوال شما لازم است چند اصطلاح را بررسی کنیم. طبق متون علمی روانشناسی، «هویت جنسی» به «احساس مذکر یا مونث بودن فرد اطلاق می شود که اغلب با جنسیت کالبدشناختی فرد، تناظر دارد». یعنی فرد، اندام جنسی مردانه دارد و از نظر روانی هم خودش را مرد می داند و گرایش های او نیز، متناسب با نقش های اجتماعی مردانه است. در مورد زنان هم، این شرایط، صدق می کند.
اصطلاح تراجنسیتی (ترنس) به کسانی اطلاق می شود که با جنسیت متفاوتی از جنسیت بدو تولد خود، همانندسازی می کنند. زمانی نارضایتی جنسیتی رخ می دهد که فرد تمایلی به جنسیت فعلی خود نداشته باشد. در حال حاضر، شما با نارضایتی جنسیتی (ملال جنسیتی) روبرو هستید که برای اطمینان از موضوع، می توانید به یک روانپزشک مراجعه کنید تا آزمایشات لازم را انجام دهید.
بررسی های هورمونی هم می تواند بخشی از فرآیند تشخیص و یا درمان باشد. ارجاع بالینی یک روانپزشک برای اینکه جلسات رواندرمانی را پیگیری کنید، می تواند به شما کمک کند تا مشکل تان را از ابعاد مختلف بررسی کنید. چون الزاما کسانی که فکر می کنند ترنس هستند، ممکن است ملاک های لازم برای تشخیص قطعی این مسئله را نداشته باشد و حتی این امکان وجود دارد که مشکل شما در فرآیند رواندرمانی، بهبود پیدا کند.
اما چه ملاک هایی (بر اساس متن تخصصی خلاصه روانپزشکی) برای تشخیص نارضایتی جنسیتی مطرح هستند:
ناهمخوانی قابل توجه بین جنسیت تعیین شده/ ابراز شده و جنسیت تعیین شده فرد، که حداقل 6 ماه دوام دارد و دست‌کم با دو مورد از موارد زیر، تظاهر پیدا می کند:
  1. ناهمخوانی قابل توجه میان جنسیت تجربه شده/ ابراز شده فرد و ویژگی های اولیه و یا ثانویه جنسی (یا در اوایل نوجوانی، ویژگی های ثانویه جنسی مورد انتظار)
  2. میل قوی برای رهایی از ویژگی های اولیه و یا ثانویه جنسی به دلیل ناهمخوانی چشمگیر با جنسیت تجربه شده یا ابراز شده فرد
  3. میل قوی برای داشتن جنسیت دیگر
  4. میل قوی برای اینکه با او مانند فرد متعلق به جنسیت دیگر رفتار شود.
  5. میل قوی برای ویژگی های جنسی اولیه و یا ثانویه جنس مقابل
  6. میل قوی برای اینکه فرد، احساسات و واکنش های معمول جنس مقابل را دارد.
زمانی که تظاهرات بالینی شما، کاملا با این ملاک ها همخوان نباشد و یا باعث ناراحتی های شدید بالینی شما نشده باشد، احتمالا جزو طبقه نارضایتی جنسیتی نامعین، قرار می گیرید.
نارضایتی جنسی می تواند همراه با اختلالات افسردگی و اختلالات اضطرابی باشد. زیرا فرد با این دغدغه ذهنی، درگیر است که آیا می توانم آن کسی باشم که دلم می خواهد؟ چطور می توانم از پسِ نقش های اجتماعی بربیایم و در عین حال، از آنچه هستم راضی باشم؟ این تناقض را چطور می شود حل کرد؟ پاسخ این سوال ها را در محیط امن رواندرمانی می توان پیدا کرد.
بنابراین، مهم ترین نکته ای که لازم است به خاطر داشته باشید این است که از مشورت با افراد غیر متخصص، پرهیز کنید. چون در حال حاضر، پس از گذشت سال ها نارضایتی جنسیتی، احتمالا فشار زیادی را تحمل کرده اید و هر گونه نظر غیر کارشناسانه می تواند فکر و هیجان شما را بیشتر درگیر کند. در حالی که شما به یک کمک تخصصی، فوری و همدلانه احتیاج دارید.
یادآوری مهم: این پرسش و پاسخ، جایگزین خدمات تخصصی روانشناختی نخواهد شد و در صورتی که مشکل فعلی‌تان باعث اختلال در زمینه های اجتماعی، تحصیلی و شغلی شما شده است، توصیه می‌کنم حتما به یک روانشناس مجرب، مراجعه بفرمایید.

بیشتر بخوانید:
همه چیز درباره ترانس سکسوال‌ها (دوجنسی‌ها)(1)