مشاوره تربیت فرزند: دخترم خیلی خیال پردازه؛ باید چیکار کنم؟
ناشناس ( تحصیلات : دیپلم ، 34 ساله )
سلام خسته نباشید
دخترم تازه وارد 7 سال شدن و بتازگی تو خیالش میگه دوست دارم مامان و بابام یکی دیگه باشن و پشت سر همین حرفش میگه هیچکس مامان بابای خودم نمیشه
و در خیالش بهمن فحش میده و باید بهم بگه که تو فکرم بهت فحش دادم هرچی میگم چرا فحش میدی میگه نمیدونم شیطان بهم میگه میگه شیطان وجود نداره میگه یکی بهم میگه مامانتو فحش بده
من باردار هستم و منو پدرش از هیچ محبت عاطفی و در حد توان مالی کمش نذاشتیم
واقعا دارم از دستش دیوونه میشم ترو خدا کمکم کنید هر کاری کردم اخلاقش درست نشده کادو براش گرفتم تنبیهش کردم قهر کردم هیجکدوم چاره ساز نبود حتی بی اعتنا هم شدم بدتر شده
ترو خدا بگین چکار کنم دیگه بریدم
مشاور (خانم ضیایی)
با سلام و احترام خدمت شما مادر گرامی. از اینکه سوال خود را با ما در میان گذاشتید سپاسگزارم. امیدوارم صحبت هایم راه گشا باشد. بیان کردین "دخترتان به تازگی خیال پردازی می کند و در خیالاتش به شما ناسزا می گوید" راستش خیال پردازی یکی از مراحل رشد کودک است و در این سنین، چنان خیال بافی می کند که گویا تصوراتش واقعی است. رفته رفته توقع داریم خیال پردازی کودک با رشدش کمتر شود، به این صورت که کودک در سن مدرسه و با منطقی تر شدن افکارش، خیال پردازی هایش نیز کاهش یابد. نکاتی را خدمت شما بزگوار عرض می کنم:
- تخیل کودکان فقط شامل، فرشته، پری، رنگین کمان، خانه شکلاتی و..... نیست، این خیال گستره ی وسیعی دارد، گاهی غم انگیز، ترسناک و بد هست. بنابراین در عالم خیال، حالات متفاوتی را تجربه می کنند. مثلا گاهی با خود می گویند، می خندند، حرف می زنند و یا در عالم خیال به دیگران پرخاش کرده و یا در ذهن خود کسی را تنبیه می کنند و در حال انتقام گرفتن از او هستند.
- بهتر است علت این گونه خیال بافی ها را شناسایی کرد: چه عواملی باعث شده که کودک به تازگی دست به این خیال بافی ها بزند؟ آیا خشمی نهفته دارد؟ آیا کودکی که در راه دارید، دخترتان را بی تاب کرده است؟ آیا کودک مدت زمان زیادی را در تنهایی سپری می کند؟ آیا کارتون خاصی کودک تماشا کرده؟
- انواع فیلم ها، کارتون ها و انیمیشن ها و به طور کلی فناوری، بر روی کودک تاثیر فراوانی دارد. لذا باید برنامه هایی را که کودک در فضای مجازی دنبال می کند را نظارت کرد تا روح و روان پاکش با دیدن صحنه های غیرتربیتی، خدشه دار نشود.
- احتمال دارد کودک صرفا به خاطر جلب توجه مادر، همچین خیال پردازی هایی را مطرح می کند و حتی تنبیه، بگو ومگو، یا هر گونه توجه دیگر به کودک، حکم پاداش را برایش دارد. بنابراین بهتر است خیلی قاطعانه که از چهره ی شما هم مشخص باشد فقط به او بگویید فحش دادن اصلا رفتار مناسبی نیست و به او بی اعتنا باشید و به فعالیت خود بپردازید. برای کودک لذت بخش هست برای لحظاتی مادر را درگیر بحث و جدال دنیای کودکانه ی خود کند و از اینکه موفق شده برای مدت زمانی، مادر را در اختیار داشته باشد، خشنود می شود و این رفتار تقویت می شود و هر روز به بهانه ای می خواهد شما را در تله ی این خیال پردازی ها بیندازد.
بنابراین در پی گرفتن یک واکنش قاطع، به کودک می فهماند هر وقت در خیالاتت به مامان ناسزا گفتی، دیگر به تو توجه نمی کند و به مرور زمان این رفتار خاموش می شود.
- امروزه مهم ترین امر در تربیت کودک، تقویت رابطه والد- فرزند هست. حداقل نیم ساعت زمان با کیفیت برای فرزندتان بگذارید و هر بازی که دوست داشت با او انجام دهید و در این مدت تمام توجه تان باید به کودک باشد و سرزنش، تنبیه... نداریم بلکه با هم یک فعالیت مشترک انجام دهید. در اینجا کودک توجه مثبت می گیرد و دیگر، لزومی به جلب توجه از طرق دیگر ندارد.
- گاهی اوقات کودکان برای رهایی از تنهایی، به عالم خیال پناه می برند. برای اینکه کودک دچار انزوا و گوشه گیری نشود، لازم هست روابط با همسالان را در کودک، تقویت کنید. مثلا شرایطی را مهیا کنید که بیشتر کودک با همسن و سالانش تعامل داشته باشد تا زمان زیادی را در دنیای واقعی سیر کند.
- به کودک خود فعالیت های عملی و مسئولیت دهید. مثلا قدری خوراکی در اختیارش بگذارید تا آن ها را بسته بندی کند یا در تهیه ی سالاد و دسر به شما کمک کنند. هر چه کودک بیشتر درگیر باشد، واقعیت ها را بهتر حس می کند و به تدریج از عالم خیال فاصله می گیرد. و در نهایت، برای اینکه خیالتان آسوده شود، بهتر است برای بررسی بیشتر و علت یابی، به یک روانشناس کودک مراجعه کنید .
با آرزوی موفقیت برای شما مادر گرامی
بیشتر بخوانید:
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}