ناشناس ( تحصیلات : فوق لیسانس ، 39 ساله )

با سلام و خسته نباشید دختر 11 ساله ی دارم که از اعتماد بنفس پایینی برخوردار است و اخیرا در مورد اینکه چهره زشتی دارم و چرا من اینجوری هستم زیاد صحبت می کند ضمنا لکه های شیر قهوه ی زیادی روی بدون و حتی صورت دارد که در سن بالاتر قطعا بیشتر توجه خواهد کرد و با وجود اعتماد بنفس پایین قطعا مشکلاتی بیشتری بهمراه دارد لطفا در خصوص راهکارهای بالا بردن اعتماد بنفس راهنمایی فرمائید ضمنا تمرکز پایینی نیز دارد و به درس زیاد علاقه ی نشان نمید هد به گونه ی که فقط یکبار از روی درسها مطالعه میکند و می گوید دیگر حوصله ندارم و علی رغم کارهای زیادی که انجام داده یم ولی اثر بخش نبوده است ضمنا زیاد بازی می کند که اکثرا با رویا پردازی همراه است ومدت زمان زیادی به تماشایی تلویزیونمی نشیند ، زیادی هم احساساتی می باشد لطفا راهنمایی بفرمائید با تشکر


مشاور (احسان فدایی)

با عرض سلام و تقدیم احترام خدمت شما پرسشگر محترم! ارتباط شما با ما گویای این است که در صدد انتخاب مسیر صحیح هستید و امیدواریم ما نیز راهنمای خوبی برایتان باشیم.
پدر گرامی! آنچه در این وضعیت می توان از آن به عنوان شاه کلید حل مشکلات یاد کرد توجه و محبت زیاد به دخترتان است که دقیقا در وهله ی ورود به نوجوانی است. حالاتی که از آن نام بردید و اشاره کردید هر کدام به نوعی اشاره به دوران نوجوانی دارد. مثلا در مورد لکه های قهوه ای باید دید منشأ این مشکل چیست؟ آیا مادرزادی است یا به دلیل دوان نوجوانی این حالت برای او رخ داده است؟ آیا دوستان او حرفی در این رابطه به او زده اند؟
به هر حال به نظر می رسد تعدادی از مشکلات فرزندتان با پیگیری شما قابل حل است. احساساتی بودن و بازی هایی با محتوای رویا پردازی در این سنین نیز طبیعی است ولی تماشای تلویزیون اگر افراطی است باید با آن مقابله نمایید. در مورد نداشتن اعتماد به نفس نیز بدانید، «خودباوری و اعتماد به نفس» یک نوع مهارت است که مثل همه مهارت‌های زندگی نیاز به یادگیری، تمرین و تکرار دارد تا به تدریج در وجود فرد نهادینه شود و فرد اعتماد به نفس مطلوبی پیدا کند و بتواند در سایه آن به کارهای مهم زندگی خویش برسد. برای این که اعتماد به نفس فرزندتان را افزایش دهید و باعث ارتقای آن گردید، ابتدا باید شناختی درستی از اعتماد به نفس داشته باشید و راهکارهای تقویت آن را به خوبی فرا بگیرد و در اختیار وی قرار دهید و او را در رسیدن به اعتماد به نفس مطلوب یاری کنید. در اینجا به روش هایی برای کمک به تقویت اعتماد به نفس فرزندتان اشاره می کنیم:
1 ) در برخورد با کودکان ونوجوانان ملایم و منطقی باشید.
2) اجازه ابراز وجود را به فرزند خویش بدهید به نظریات او احترام بگذارید.
3) از مقایسه کردن فرزندانتان با هم یا با دیگران جدِا بپرهیزید.
4) هیچ گاه نظریات خویش را به فرزند خود تحمیل نکنید.
5) به فرزند خود در حد تواناییهایشان مسئولیت دهید.
6) تجارب موفقیت آمیز نوجوان راافزایش دهید تا ازاین طریق عزت نفس بالایی در او شکل گیرد
7) با فرزند خود در امور منزل مشورت کنید.
8) مهارتهای اجتماعی نوجوان کمرو و دارای اعتماد به نفس پایین را تقویت کنید.
9)همیشه در برخورد با او حالت پذیرندگی و نه طرد کنندگی داشته باشید.
10) با همسر خویش جبهۀ متحد تشکیل دهید هرگز با فرزند خود علیه همسرتان متحد نشوید این عمل ممکن است در فرزندتان و نیز در خود شما کشمکشهای عاطفی ایجاد کند چنین عملی موجب برانگیختگی احساسات مخرب چون : گناه، حقارت ، شرمندگی و ناامنی خواهد شد.
11) از بیش از حد وابسته کردن او به خودتان بپرهیزید
12)نوجوان خود را با الگوهای رفتاری مطلوب آشنا کنید
13)فرزند خویش را هیچ گاه با موضوعات خرافی ( دیو – پری – غول و....) نترسانید
14) توجه داشته باشید که محبت به یک کودک موجب بی توجهی به کودک دیگر نشود
15) نسبت به احساسات و عواطف نوجوان خود بی تفاوت نباشید او را به گرمی بپذیرید و تا حد امکان او را یاری کنید.
16) تحمل نوجوان را برای مواجه شدن با ناکامیهای احتمالی افزایش دهید
17) با فرزند خود مثل یک دوست صمیمی برخورد کنید
18) توجه داشته باشید که مشاجرات لفظی در خانه ( میان پدر و مادر) در روحیه یا رفتار کودک یا نوجوان منعکس می شود.
19) به سرگرمیها و تفریحات مناسب در زندگی فرزندتان اهمیت دهید و نسبت به آن بی تفاوت نباشید.
20) محبت شما نسبت به فرزندتان به صورت تظاهرات سطحی ابراز نشود
21) توقعات فرزند را در حد معقول و درست برآورده سازید.
22) هیچ گاه فرزند خویش را با القاب نامناسب صدا نزنید و از مسخره کردن او جدا بپرهیزید
23) در پرورش استعدادهای بالقوه فرزندتان جدّیت به خرج دهید.
24) مرتب او را تشویق کنید.
همچنین مطالعه کتاب‏هاى زیر در زمینه ‏هاى فوق سودمند است: 1. اسلامی، سید حسن، اعتماد به نفس، تهران: عروج، 1382 2. بیابانگرد، اسماعیل، روش های افزایش عزت نفس در کودکان و نوجوانان، تهران: انجمن اولیاء و مربیان، 1387.
*** در مورد بی انگیزه بودن فرزندتان در درس گفتنی است؛ بی انگیزگی در سنین مختلف به شکل های گوناگون رخ می دهد. یکی از شایع ترین بی انگیزگی ها در فرزندان بی انگیزگی نسبت به انجام تکالیف درسی شان است. برخی نیز نسبت به ورزش و تحرک های بدنی بی انگیزه اند. این بی انگیزگی از دوران نوجوانی بسیار بیشتر می شود و عامل آن تغییرات هورمونی است. به هر حال باید با روش هایی از جمله تشویق و کمک در درس او را به سمت درس خواندن جذب نمایید. البته شاید مشکل از معلم و مدرسه باشد که این موارد را هم باید بررسی نمایید.
موفق باشید.

بیشتر بخوانید:

شخصیت بخشی و اعتماد به نفس کودک