ناشناس ( تحصیلات : دیپلم ، 31 ساله )

پسر3سال و11ماهه دارم خیلی باهوشه. توی خونه شیطونه اما نه خیلی. ولی وقتی کسی میاد یا جایی میریم خیلی اذیت میکنه و بهانه میگیره غیر قابل تحمل میشه. دیر حرف زد الانم یه حرفهایی مثل خ ک گ ر رو نمیگه دکترم بردم گفت مشکلی نداره. خیلی عصبی و لجبازشده وقتی خودش غذا میخوره خیلی ایراد میگیره که اینو دوست ندارم. همش میگه تو بهم بده وقتی من غذا میدم کامل میخوره. توی خونه تنهاست کمکم کنید. نگرانم واقعا کم اوردم. ممنون


مشاور (خانم ضیایی)

سلام و احترام خدمت شما مادر محترم. بیان کردین "کودک 3 ساله ای دارید که عصبی و لجباز شده" پیشنهاداتی درباره ی طرز رفتار صحیح با کودک خدمتتان عرض می کنم:
- کودک در این سن، دنبال استقلال و خودمختاری هست و دوست دارد بسیاری از کارها را خوش انجام دهد و وقتی با مانع والدین رو به رو می شود به اصطلاح لجبازی و پرخاشگری می کند. بنابراین برای هر رفتار نامناسبی که کودک انجام می دهد اگر در ابتدا علت آن را جستجو کنیم، برخورد مناسب تری می توانیم داشته باشیم. خیلی وقت ها با چند ترفند ساده می توان جلوی قشقرق و گریه و زاری کودکان را گرفت. مثلا محیط امنی را برای کودک فراهم کنیم که لازم نباشد دائم به او امر و نهی کنیم دست به چاقو نزن خطرناکه، فلان وسیله را بر ندار و...یا حواس کودک را به چیز دیگه ای پرت کنیم.
- بسیاری از رفتارهای نامطلوب کودکان، صرفا برای جلب توجه هست. برای اینکه کودک نخواهد از راه نامناسب، این کار را کند بهتر است حداقل نیم ساعت وقت با کیفیت به کودک خود اختصاص دهید و بازی یا فعالیت مورد علاقه ای باهاش داشته باشید البته بدون اینکه سرزنش، فریاد و یا نصیحتی کنید که کودک، اینقدر توجه از مادر کسب کند که نیازی نباشد از طریق پرخاشگری و لجبازی این را کسب کند. همچنین این کار باعث بهبود رابطه بین والد – کودک می شود و راهکار مناسبی برای حل بسیاری از مشکلات رفتاری کودک هست البته اگر هر روز و با زمان با کیفیت و به صورت شاد و کاملا تعاملی اجرا شود.
- درخواست غلط بچه را باید با محبت و با حالت مقتدرانه رد کنید. اقتدار یعنی رد کردن درخواست غلط کودک بدون آسیب به عزت‌نفس او. مثلا اگر بچه دائم سر غذا خوردن ایراد بگیرد و بهانه بگیرد و ما به حرفش گوش دهیم از این روش برای کنترل مادر استفاده می کند. البته بهتر هست برای کودکان، از تزئینات و رنگ های طبیعی به کار برد تا برای غذا خوردن ترغیب شوند. یا اینکه در تهیه ی غذا، کودک را هم مشارکت دهید. بچه ها نسبت به غذایی که خودشان هم مشارکت داشتند تمایل بیشتری نشان می دهند. و اینکه کودک خواستار این هست که شما به او غذا دهید شاید به خاطر همان جلب توجه باشد، یا اینکه شاید وقتی خودش غذا می خورد مورد امر و نهی و مواخذه به خاطر ریخت و پاش قرار می گیرد و.... که نیاز به بررسی هست.
- گاهی اوقات بدون اینکه رفتار صحیح را به کودک آموزش دهیم از او انتظار داریم. لازم است به جای استفاده از امر و نهی پیاپی, تهدید, تنبیه و... با شیوه های غیر مستقیم و خلاقانه رفتار صحیح را به او بیاموزیم. به طور مثال از قصه گویی استفاده کنیم و آن رفتار مورد نظر را در قالب شخصیت های داستانی به کودک ارائه دهیم یا در هنگام بازی مطلب را به او آموزش دهیم.
- آداب مهمانی را هم می توانید با مهمان بازی به کودک یاد دهید. یک بار شما مهمان خانه ی فرضی او شوید و بار دیگر او مهمان خانه ی شما. هر بار نقش دو کودک "یک بار نقش کودک بی ادب، بار دیگر نقش کودک با ادب" را بازی کنید و هر بار از آدم های خیالی که نقش عمو، خاله، دایی، عمه و... را بازی می کنند نظر خواهی کنید و نظر شان را راجع به هر دو کودک بپرسید. و در نهایت، با آگاهی از مراحل رشدی کودک و نحوه ی برخورد صحیح با آن، و سبک فرزند پروری مناسب، بسیاری از مشکلات رفتاری کودکان کاهش می یابد.
موفق و پیروز باشید.