ناشناس ( تحصیلات : راهنمایی ، 15 ساله )

سلام خسته نباشید. من یه مشکل دارم که خیلی ازش رنج میبرم اینکه وسواس شدید دارم روزی صد بار اتاقم رو مامانم باید برام تمیز کنه یا وقتی توی مدرسه هستم اگه یه دانش آموزی یه کاری انجام بده دستش کثیف بشه حالم بد میشه حتما مجبورش میکنم دستهاش رو بشوره. شاید بعضی روزها برسه که سه بار میرم حموم یا وقتی برنامه درسی رو برای روز بعد اماده میکنم کیفم رو همه ش نگاه میندازم که چیزی جا نگذاشته باشم. با هیچ کدوم از همکلاسیهام نمیتونم صمیمی بشم. چکار کنم؟ لطفا کمکم کنین.


مشاور (احسان فدایی)

با عرض سلام و تقدیم احترام خدمت شما پرسشگر محترم! ارتباط شما با ما گویای این است که در صدد انتخاب مسیر صحیح هستید و امیدواریم ما نیز راهنمای خوبی برایتان باشیم.

پرسشگر محترم! می دانیم که این مشکل تا چه حد شما را آزار می دهد زیرا شما دچار مسئله وسواس در تمیزی و نظم شده اید. وسواس اختلالی است که اضطراب زیادی برای فرد به بار می آورد. ولکن اگر به توصیه ها با جدیت عمل کنید قابل درمان است. البته اگر بصورت حضوری در جلسه مشاوره شرکت کنید سریع تر و بهتر می توانید بر این مشکل فایق آیید. یکی از تکنیک های درمانی این است که شستن را به تاخیر بیندازید. این خود یک موفقیت است. فرد وسواسی تصور می کند وقتی چیزی نجس شود امور از دست او خارج خواهد شد و بحران بوجود خواهد آمد وقتی او 4 ساعت مثلا بدون شستن زندگی کند و آرامش خود را حفظ کند می بیند که بحرانی که تصور می کرد اتفاق نیفتاد و این خود پایه درمان است.

وسواس یک بیمارى عصبى و روانى است و روانشناسان و روانپزشکان امروزى آن را فکر و اندیشه مداوم و مکررى مى‏دانند که فرد مبتلا به آن على‏رغم کوشش فراوان خود قادر نیست آن را از ذهن خویش خارج سازد این افکار مزاحم که بدون اختیار فرد به سراغ وى مى‏روند گاهى او را به تکرار برخى کارها و اعمال بى‏فائده وا مى‏دارد. یکی از الگوهای مهم وسواس عملی وسواس آلودگى و متعاقب آن اقدام به شست‏وشوى مکرر براى رفع آلودگى و یا کسب طهارت است. بنابراین عمل وسواس به شکل شستن یا تمیز کردن نمایان می شود. در ادامه به روش های درمانی وسواس اشاره می کنیم:

1- عدم پاسخ دهی: مهمترین و کلی ترین راه درمان وسواس، بی توجهی به پیام های آن و عدم پاسخ دهی عملی به آن است . این بیماری در صورتی ادامه می یابد و تشدید می شود که به نداهای درونی آن که مبتنی بر تکرار عمل ، یا دقت بی مورد و یا قضاوت غیر منطقی و افراطی نسبت به امور است، پاسخ دهی عملی شود. برای مقابله با این حالت بهترین راه بی اعتنایی به این پیام ها و ترتیب اثر ندادن به آنها است. اگر مدتی این روش عملی شود ، به طور قطع از شدت ابتلا به آن کاسته خواهد شد.

2- تقابل به ضد: برای کسانی که از آلودگی و نجاست هراس دارند و این هراس منشا اضطراب و وسواس در آنها شده است، آلوده سازی عمدی شخص توسط خود او یا دیگران، از راه های درمان و رفع حساسیت به این امر است. اگر این روش با تکرار تحمل شود به طور قطع موثر خواهد بود.

3- فرمان ایست: در منابع علمی جدید، برای متوقف کردن افکار وسواسی، علاوه بر درمان های دارویی و قبل از آن درمان ها ، از روش های خاصی استفاده می شود که مهمترین آنها روش توقف فکر نام دارد، بدین ترتیب است که از بیمار خواسته می شود که به طور عمد افکار وسواسی خود را آزاد بگذارد و در این بین ناگهان درمانگر با صدای بلند و بیزار کننده ، فریاد می زند: ایست !؟! به نظر می رسد این عمل جریان فکر وسواسی را متوقف می کند.

4. درمان دارویی: بیماری وسواس چون دارای ریشه های هورمونی است و با فعالیت های هورمونی بدن نیز در ارتباط است ، روان پزشکان با تجویز داروهایی سعی می نمایند فعالیت های هورمونی بدن را متعادل سازند و از این طریق کمک می کنند تا فرد بتواند راحت تر با این مشکل طرف شود و آن را از خویش براند. در پایان توصیه می کنیم اگر حال شما بهبود نیافت، حتما همراه با یکی از والدینتان به مشاور و روان درمانگر مراجعه نموده و خود را تحت کنترل قرار دهید تا مشکل شما مزمن نشود.

موفق باشید.