مشکل دفع در کودکان به چه علت است؟
ناشناس ( تحصیلات : فوق لیسانس ، 38 ساله )
سلام و خسته نباشید. من یک پسر 8 ساله دارم. زمانی که پسرم دو ساله بود بردمش دستشویی که برای اولین بار یادش بدم که توی دستشویی مدفوع کنه ولی پسرم چون هنوز آمادگی این کار رو نداشت خیلی گریه می کرد و در برابر دفع مقاومت می کرد اما من که تجربه ای نداشتم توی دستشویی براش شعر می خوندم و قصه تعریف می کردم و آب بازی می کردم که دستشویی کنه و وقتی که دستشویی کرد. به شدت از مدفوع خودش ترسید و حالت وحشت زدگی بهش دست داد و از اون روز تا الان که 8 سالش هست همیشه در برابر عمل دفع از خودش مقاومت نشون میده. هر چند که اوایل تا ده روز هم اتفاق می افتاد که دستشویی نمی کرد و خدا میدونه که من چه عذابی می کشیدم الان بهتر شده و هر روز دستشویی می کنه اما باز هم چند دقیقه تا چند ساعت دفع رو به تاخیر می ندازه و مساله دیگه اینکه تا الان که 8 سالش هست همیشه خودم باید توی دستشویی بشورمش و اگه ازش بخوام خودش رو بشوره دیگه به هیچ وجه حاضر نیست دستشویی بکنه و مساله بعد اینکه فقط توی دستشویی خونه خودمون حاضره دستشویی بکنه اگه جایی ببرمش تا برنگردیم خونه حاضر نیست دستشویی بکنه نه توی مدرسه نه مسافرت نه خونه کسی و این خیلی من رو عذاب میده. نکته اینکه فقط در مورد دفع مدفوع این مشکلات هست در مورد ادرار کردن هیچ مشکلی نداره. با تشکر.
مشاور (خانم ضیایی)
سلام و احترام خدمت شما پرسشگر گرامی. بیان کردین "پسر 8 ساله ای دارید که هنوز در برابر عمل دفع مقاومت می کند و همیشه شما باید او را بشویید": نگه داشتن و ترس از مدفوع در کودکان اغلب رایج هست و در همان سن، راحت میتوان با چند تکنیک ساده آن را حل کرد ولی پشت گوش انداختن چنین موضوع مهمی، بعد از گذشت چند سال، سبب شدت ترس کودک و اختلال در زندگی روزمره اش شده است.
- نگه داشتن مدفوع و به تاخیر انداختن آن، خود سبب مشکلات گوارشی از جمله یبوست می شود. وقتی کودک دچار یبوست شود، و درد هنگام مدفوع کردن را تجربه کند، بیشتر سعی به مقاومت و نگه داشتن مدفوع خود دارد.
- کودک شما در تمام این سال ها، یک نوع توجه منفی کسب کرده است. یعنی یه مساله ای داشته که شما به خاطرش مجبور بودید، ساعاتی از روز را به او اختصاص دهید و او هم ناخواسته از اینکه مادر اینگونه درگیر دستشویی رفتنش می شود، لذت می برده است. به همین خاطر میل به تلاش برای مستقل شدن نداشته است.
- فوبیا، ترسی شدید، غیر معقول و پایدار از یک جسم، شخص، حیوان یا موقعیت است که باعث اجتناب در کودک می شود و زندگی اش را مختل می کند. در واقع ترس از رو به رو شدن با مدفوع و اجتناب و دوری کردن از آن، باعث شده به سایر زندگی پسرتان بسط پیدا کند. مثل اینکه خارج از منزل هیچ دستشویی نمی رود.
- بر خلاف بزرگسالان، کودکان معمولا تشخیص نمی دهند که ترس هایشان غیر واقعی است. کودکان مبتلا به فوبی، ممکن است آنقدر به این نگرانی ها و آسیب های ناشی از آن اشتغال ذهنی داشته باشند که نتوانند از فعالیت های روزمره شان لذت ببرند.
- این اختلال موجب محدود شدن فعالیت های کودک شده و در برخی سبب گوشه گیری و منزوی شدن می شود. چون فرزندتان برای دستشویی رفتن به شما وابسته هست، وقتی خودش را با همسن و سال هایش مقایسه میکند ، از درون حس حقارت می کند و این سبب کاهش اعتماد به نفس او می شود و نمی تواند در اجتماع ابراز وجود مناسبی داشته باشد. و در نهایت، ترس کودک شما از مدفوع همانند فوبی های دیگر قابل درمان است. بهترین شیوه برای از بین بردن ترس کودک، مواجهه کردن تدریجی او با عامل ترس است که باید زیر نظر متخصص صورت بگیرد. بنابراین لازم است هر چه سریعتر به روانشناس مراجعه کنید.
موفق و پیروز باشید.
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}