ترس از مرگ مرا اذیت می کند، چکار کنم؟
ناشناس ( تحصیلات : لیسانس ، 29 ساله )
سلام علیکم
1. در دین ما یاد مرگ سفارش شده آیا کیفیت این چطور باید باشد؟ من می خواهم به این سفارش رعایت کنم ولی وقتی مرگ را فکر می کنم اضطراب شدیدی می گیرم خیلی ترس بزرگی در دلم ایجاد میشه. حالی ندارم که کاری انجام بدم. به خاطر این دیگر نمی تونم مرگ را یاد کنم.
2. آیا هر چقدر آدم صالح هم باشیم باز هم عذاب خیلی ترسناک قبر را می بینیم؟
اینجوری داستان شنیدم که در سخنرانی ها می گفتند یک آیت االله بزرگی بوده یک کتاب از کسی گرفته بود که به صاحبش نداده و با این حال فوت کرده و در قبر ازش این سوال شده در قبر خیلی سختی کشیده، لطفا به من راهنمایی کنید.
من از کوچکی نماز می خونم واجبات را انجام میدم تلاش میکنم که از محرمات دور باشم، تلاش میکنم زیاد توبه کنم ولی این ترس شدید از مرگ از درونم نمیره.
3. آیا فبل از اینکه بهشت بریم حتما عذاب می بینیم. بالاخره هر چه زندگی کنیم گناه می کنیم هر چه تلاش کنیم باز هم گناه می کنیم.
4. هر چه آدم خوبی باشیم باز هم وقتی می میریم خیلی سختی و اضطراب می بینیم؟
خیلی ممنون
مشاور (قربان منتظمی)
سلام. با تشکر از مراجعه شما به سایت راسخون و عذرخواهی بابت تاخیر در پاسخگویی به دلیل وجود مشکلات فنی؛
پاسخ سوال اول:
درست است که یاد مرگ میتواند به انسان کمک کند تا از گناه دوری کند و به خداوند نزدیکتر شود. اما باید توجه داشت که زیاد به یاد مرگ بودن میتواند منجر به افسردگی و ناامیدی شود.
به جای ترس از مرگ، میتوانیم با نگاهی مثبت به آن بنگریم. در بسیاری از روایات اسلامی، مرگ به عنوان آغاز زندگی جاودان توصیف شده است. با تمرکز بر جنبههای مثبت مرگ و وعدههای الهی، میتوانیم ترس از آن را کاهش دهیم.
برای مقابله با این ترس، میتوانیم اقداماتی مانند افزایش آگاهی درباره مرگ، تقویت ایمان، توجه به زندگی حال، کمک گرفتن از دیگران و ورزش را انجام دهیم.
ترس از عقاب الهی میتواند انسان را از گناه بازدارد و به او انگیزه دهد تا اعمال نیک انجام دهد. اما این ترس نباید به حدی باشد که فرد را از رحمت خداوند مأیوس کند. در واقع، ایمان به رحمت خداوند و امید به آمرزش او میتواند به انسان آرامش و اطمینان خاطر بدهد. بنابراین، داشتن تعادل بین ترس و امید، برای داشتن زندگی سالم و معنوی ضروری است.
حضرت علی علیه السلام فرمودند: هرکس مرگ را میان دو چشمش تصور کند، امر دنیا بر او سبک میگردد و دنیا را هیچ میانگارد» .
پاسخ سوال دوم، سوم و چهارم:
عذاب قبر برای همه نیست و اینکه هر کاری بکنیم عذاب قبر وجود دارد از خیالات بی اساس شما سرچشمه می گیرد، کسی که حلال و حرام خدا را رعایت کند بهشتی است. شما بدون هیچ وهم و خیالی واجبات خود را انجام دهید و هیچ ترسی از عذاب نداشته باشید. بنده خداوند همیشه امیدوار است و خداوند توبه کنندگان را دوست دارد. در کل، انجام کارهای خوب و پرهیز از گناه باعث میشود که انسان در آخرت آرامش داشته باشد و از عذاب قبر در امان بماند.
عوامل جلوگیری کننده از فشار قبر
در روایات به برخی عوامل جلوگیری کننده از فشار قبر اشاره شده که عبارت اند از:
1ـ اعمال صالح؛ امام صادق (علیه السلام) می فرمایند: «چون مؤمن وارد قبرش شود، نماز در جانب راست و زکات در طرف چپ او قرار می گیرد و نیکی بر او سایه می افکند و صبر در گوشه ای قرار گیرد. هنگامی که دو فرشته برای پرسش بر او داخل شوند، صبر به نماز و زکات و نیکی گوید: مواظب صاحب خود باشید و اگر شما عاجز از مواظبت او هستید، من از او مواظبت می کنم». (بحارالانوار، ج 6، ص 230)
2ـ اتمام رکوع؛ امام باقر (علیه السلام) می فرمایند: «کسی که رکوعش را تمام و کمال به جا آورد، وحشت قبر او را نمی گیرد».(همان، ج 85، ص 107)
3ـ کمک به همنوعان؛ امام صادق (علیه السلام) می فرمایند: «کسی که غم و اندوه مؤمنی را بر طرف کند، خداوند غم و غصه آخرت او را بر طرف می کند و از قبرش در حالی که دلی شاد دارد، خارج می شود». (همان، ج 74، ص 386)
4ـ چهار بار به حج رفتن؛ امام صادق (علیه السلام) می فرمایند: «کسی که چهار حج به جا آورد، هیچ گاه او را فشار قبر نمی گیرد». (سفینة البحار، ج 2، ص 397)
5ـ مرگ هنگام نزول رحمت؛ امام صادق (علیه السلام) فرمودند: «کسی که بین زوال شمس روز پنج شنبه تا ظهر روز جمعه بمیرد، خداوند او را از فشار قبر محافظت می کند». (سفینة البحار، ج 2، ص 397)
6ـ خیرات بازماندگان؛ امام صادق (علیه السلام) می فرمایند: «میت در فشار به سر می برد اما به خاطر نماز برادرش خداوند قبر او را وسعت می دهد». (وسائل الشیعه، ج 1، ص 655)
7ـ نماز و استغفار و صدقه بازماندگان؛ پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلّم) می فرمایند: «سخت ترین شب ها اوّل قبر است که می توانید با پرداخت صدقه به مردگان خود ترحم کنید. اگر مالی برای صدقه نداشتید، لااقل دو رکعت نماز بخوانید و به روح او هدیه کنید که خداوند از آن لحظه هزار فرشته به سوی قبرش می فرستد که با هر فرشته ای لباسی است و قبر او را از تنگی و فشار رهانیده و وسعت می بخشد». (سفینه البحار، ج 2، ص 47)
8ـ زیارت امام حسین (علیه السلام)؛ در روایت است که یکی از پاداش هایی که خداوند به زائر قبر امام حسین (علیه السلام) می دهد آن است که از عذاب و فشار قبر او را نجات میدهد. (کامل الزیارات، ص 143)
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}