مصطفایی ( تحصیلات : فوق دیپلم ، 50 ساله )

باسلام، در شهر ما دفتر شرکت بادران افتتاح شده اوایل بعد از ثبت نام باید زیرگروه اعلام میکردیم مثل شرکت های حرمی و اوایل کالاهایی برای خریدوفروش داشتن اما جدیدا فقط عضوگیری هست و کالایی خریدوفروش نمیشه و درآمد و حقوق ثابت نداره و بیشتر مزایا دارد. آیاعضویت و کسب درامد در این شرکتها مجازاست؟ و اگر نیست چرا مجوز رسمی به آنها می دهند؟


مشاور (قربان منتظمی)

سلام. با تشکر از مراجعه شما به سایت راسخون و عذرخواهی بابت تاخیر در پاسخگویی به دلیل وجود مشکلات فنی؛
 

اکثر مراجع تقلید بجز آیات عظام خامنه‌ای و مکارم شیرازی، بازاریابی شبکه‌ای را مطلقا جایز ندانسته‌اند. حتی آیت الله خامنه‌ای و مکارم شیرازی نیز برای شرکت در چنین فعالیتی، شروط گوناگونی وضع کرده‌اند.
 

نظر آیت الله العظمی خامنه‌ای حفظه الله:

اگر آیین‌نامه گفته شده، از نظر شورای نگهبان تایید شود، فعالیت اقتصادی مطابق با آن اشکالی ندارد.
 

با توجه به این پرسش و پاسخ، آیت الله العظمی خامنه‌ای حرام یا حلال بودن این نوع فعالیت را به نظر شورای نگهبان ارجاع داده‌اند.

نظر شورای نگهبان درباره بازاریابی شبکه ای

«چنان که از بیانیه این شورا درباره بازاریابی شبکه‌ای استنباط می‌شود، در صورتی‌ که شرکت‌های بازاریابی شبکه‌ای فعالیت‌های خود را دقیقا مطابق با آیین‌نامه مصوب وزارت صنعت و معدن انجام دهند، فعالیت در این شرکت‌ها اشکالی ندارد. البته فراموش نکنید که تشخیص عمل کردن مطابق با آیین‌نامه به عهده شخصی است که قصد فعالیت در چنین شرکت‌هایی را دارد.»

نظر آیت الله العظمی مکارم شیرازی حفظه الله:

آیت الله العظمی مکارم شیرازی معتقد هستند که اگر بازاریابی بدون سیستم شبکه‌ای و زیرمجموعه‌ای انجام شود، اشکالی ندارد؛ یعنی اگر سود حاصل فقط به بازاریاب اول برسد و سرمجموعه‌ها پورسانتی بابت فروش زیرمجموعه‌ها دریافت نکنند، بازاریابی بی‌اشکال است. ایشان همچنین بیان می‌کنند با توجه به این که این شکل از بازاریابی (یعنی رسیدن سود به سرمجموعه‌ها) این روز‌ها فراگیر شده است، شرکت کردن در آن‌ها حرام است و نوعی “اکل مال به باطل” محسوب می‌شود.