پرسش :

آیا اشتباه خبرگان در انتخاب خبرگان قائم مقام رهبری در زمان حضرت امام خمینی رحمه الله، گویای ضعف سیستم و ساختار آن نیست؟


پاسخ :
اولا، هیچ‌گاه در علوم انسانی نمی‌توان درصد اشتباه را به صفر رساند. حتی ائمه علیهم‌السلام و پیامبر نیز در جایی که موظف به عمل کردن بر طبق علم مادی و ظاهری بودند، افراد ظاهرالصلاح و در عین حال منافقی را گاهی به عنوان استاندار و اطرافیان خود، تعیین می‌کردند. اینکه پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله ‌در قضاوت خود می‌فرمود: «انما اقضی بینکم بالایمان و البینات» به همین دلیل بود.
ثانیاً، در سیستم‌های حکومتی دنیا، تنها عامل بازدارنده، نظارت بیرونی است، اما در سیستم اسلامی علاوه بر دستگاه‌های نظارتی متعدد، عامل بازدارنده درونی که تقوا و عدالت باشد، نقش مهمی دارد. این عامل از رأس هرم، یعنی رهبری تا شورای نگهبان، مجلس خبرگان و... کنترل را به عهده دارد و قوه‌ای بازدارنده در برابر خطاهای عمومی است.
ثالثاً، اینکه انتخاب در آن شرایط و زمان، یک اشتباه عمدی مکشوف باشد، اول کلام است.
رابعاً، عزل دوم شخص کشور در نظام‌های دنیا، معمولا به کودتا، براندازی حکومت و هزاران مشکل داخلی و خارجی منجر می‌شود، اما کشف، شناسایی و عزل، بدون کوچک‌ترین تغییر در نظام ارزشی و.. ، نشانه سلامت این سیستم و استحکام آن است.

منبع: خبرگان و پرسش‌های مبنایی، علی نهاوندی‏‫، قم، نشر مرکز پژوهش و سنجش افکار صدا و سیما، اداره کل پژوهش‌های اسلامی رسانه، 1394.