پرسش :

اگر دختري خواستگار نداشته باشد و يا خواستگارش مناسب نباشد و يا پدر و مادر به اميد خواستگار بهتر او را رد كنند و براي هميشه مجرد بماند آيا شامل اين سخن پيامبر ـ صلي الله عليه و آله ـ كه مي‌فرمايد: النكاح سنتي ... مي‌شود يا خير؟ حال آنكه با گذشت چند سال ديگر ممكن است براي هميشه زندگي مجرّدي را بر زندگي مشترك ترجيح دهد؟


پاسخ :
ازدواج يكي از مهمترين مسائل زندگي هر شخصي مي باشد كه اگر به درستي صورت گيرد مي تواند خوشبختي دنيا و آخرت شخص را به دنبال داشته باشد در ازدواج بايد واقع نگري نه سوء ظن و نه ايده آل نگري وسواس گونه سرلوحة كار قرار گيرد با توجه به نامة شما نكاتي ارائه مي گردد و اميدوارم مفيد واقع شود.
1. در صورتي كه واقعاً شخص خواستگار شما، از معيارهاي لازم براي ازدواج برخوردار است، و پدر و مادر شما هم بي‌جهت بر شما سخت‌گيري مي‌كنند؛ مي‌توانيد با بعضي از افراد خانواده مثل: برادر، خواهر بزرگتر، عمه، خاله و ... افرادي كه عاقل و رازدار هستند صحبت كنيد و آنها را واسطه قرار دهيد تا مشكل شما رفع گرديده و وصلت شما صورت گيرد.
2. در مورد خواستگاراني كه براي شما مي‌آيند، اگر آنها داراي شرايط لازم ازدواج از قبيل: ايمان و دينداري، اخلاق نيكو، اصالت خانوادگي و ... هستند ولي از بعضي كمالات ديگر مثل: امكانات و ... بي‌نصيب هستند و خانوادة شما هم موافق با ازدواج شما با اينگونه از افراد هستند، ازدواجتان را هرگز به تأخير ميندازيد.
3. در امر ازدواج توكّل به خداوند متعال و توسّل به ائمة اطهار ـ عليهم السّلام ـ حتماً رهگشاي جوانان خواهد بود. شما هم از توكل و توسل بي‌نصيب نباشيد.
4. به خاطر ترس از اينكه در آينده مجرد بمانيد به هر ازدواجي تن ندهيد و حتماً در رابطه با معيارهاي لازم براي يك همسر خوب پافشاري كنيد.
5. در مورد اينكه با شرائط شما آيا مشمول روايت النكاح ... مي‌شويد يا نه؟ بايد در جواب بگويم: اين حديث شريف مي‌خواهد بفرمايد: در صورتي كه شرايط ازدواج براي يك شخص مهيّا بوده و او تن به ازدواج ندهد و يا اينكه اصلاً اصل ازدواج را قبول نداشته باشد از ما (فليس مني) نيست. ولي در رابطه با افرادي كه هنوز شوهر مناسبي براي آنها پيدا نشده است و اصل و اساس ازدواج را هم قبول دارند، شامل اين روايت نمي‌گردند. در هر حال اولين فرصت مطلوب به دست آمده براي ازدواج را از دست ندهيد و با رعايت شرايط لازم براي يك ازدواج هر چه زودتر اقدام كنيد.

معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1.واسونی، جی پی، ده فرمان برای ازدواج موفق، مترجم، نغمه محرابی، تهران: محراب دانش، 1389.
2.حسینی، سیدمهدی، فنون همسریابی و همسرگزینی برای دختران، تهران: ساوالان،1390.
3.امینی، ابراهیم، انتخاب همسر، تهران: انجمن اولیاء و مربیان، 1387.

منبع: اندیشه قم