پرسش :

چرا روز غدیر روز عبادت است و برخى از اعمال عبادى آن روز چیست؟


پاسخ :
پاسخ اجمالی:
روز غدیر روز عبادت است چون خداوند در آن روز دین را تکمیل و نعمت را بر بندگانش تمام کرده است و پس از روز مبعثِ پیامبر روزى بزرگ تر از روز غدیر یافت نمی شود. از این رو در روایات اعمالى براى روز غدیر وارد شده است؛ از جملۀ آن اعمال، نماز و روزه (روزه ای معادل 60 ماه روزه گرفتن طبق مفاد حدیث نبوی صحیح) است.

پاسخ تفصیلی:
روز غدیر روز عبادت است چون خداوند در آن روز دین را تکمیل و نعمت را بر بندگانش تمام کرده است ـ چرا که امیرمؤمنان علی(علیه السلام) را به امامت امّت انتخاب، و به عنوان پرچم هدایت منصوب کرد تا آنان را از سقوط در درّه هلاکت و پرتگاه ضلالت، حفظ کندـ از این رو پس از روز مبعثِ پیامبر(صلى الله علیه وآله) که نعمت هاى ظاهرى و باطنى کامل و رحمت واسعه الهى فراگیر شد، روزى بزرگ تر از روز غدیر که فرع آن اساسِ مقدّس بوده، و ثمره آن، تحکیم بخشیدنِ پایه هاى آن دعوت قدسى است، یافت نمی شود. و بر هر فردى از افراد جامعه دینى واجب است که نسبت به سپاسگزارى این نعمت به هر شکلى، و نسبت به تقرّب جستن به سوى خداى سبحان با هر وسیله شرعى از قبیل نماز و روزه و احسان و صله رحم و سور دادن و برگزارى جشن هاى مناسب در آن روز، اقدام نماید.
در روایات اعمالى براى روز غدیر وارد شده است؛ از جملۀ آن اعمال نماز و روزه است؛

روایت روزه روز غدیر:
حافظ ابوبکر خطیب بغدادى، متوفّاى (463)، در کتاب «تاریخ» خود(1) به سندش از ابوهریره نقل کرده است: هر کس روز هیجدهم ذى الحجّه روزه بگیرد، براى او روزه شصت ماه نوشته مى شود و آن، روز غدیر خم است، روزى که پیامبر دست على بن ابى طالب را بالا برد و فرمود: «ألستُ ولیّ المؤمنین؟»؛ (آیا من ولىّ مؤمنان نیستم).
همه گفتند: چرا اى پیامبر خدا! فرمود: «مَنْ کنتُ مولاه فعلیٌّ مولاه»؛ (هرکس که من مولاى اویم على مولاى اوست). در این لحظه عمر گفت: «بخّ بخّ لک یابن أبی طالب أصبحتَ مولای و مولى کلّ مسلم»؛ (زهى و آفرین بر تو اى فرزند ابوطالب، از امروز مولاى من و همه مسلمانان شدى). و در پى آن خداى تعالى آیه «اَلْیَوْم أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینکُم» را نازل فرمود.
و بدان: راویان این حدیث، همه ثقه هستند، و ثقه بودن آنان به اندازه اى روشن است که جاى هیچ گونه خدشه و اشکالى باقى نمى ماند؛ زیرا در کتب رجال به بهترین وجه توصیف شده اند.
براى روز غدیر نمازى در روایات وارد شده است که ابونصر عیّاشى، و صابونى مصرى، در خصوص آن کتابى نگاشته اند. براى آشنایى با خصوصیّات این نماز و دعاهاى رسیده در روز غدیر به کتاب هاى مربوطه مراجعه کنید.(2)

پی نوشت:
(1). تاریخ بغداد 8: 290.
(2). مراجعه شود: بحار الانوار، ج 95، ص 298، باب أعمال یوم الغدیر و لیلته و أدعیتهما؛ و ج 97، ص 359.

منبع: گزیده ای جامع از الغدیر، علامه شیخ عبدالحسین امینی، ترجمه محمد حسین شفیعی شاهرودی، موسسه میراث نبوت، چاپ سوم، ص 127.

مطالب مرتبط: