پرسش :

1.‌ آیا ولی قهری به محض رشید شدن مولی‌ علیه از سمت خود منعزل می‌شود یا اختیار او تا اطلاع از رشد مولی‌‌ علیه باقی است؟ 2.‌ چنانچه پدر بدون اطلاع از حکم رشد فرزند با اموال وی معامله نموده باشد معامله او...


پاسخ :
آیت الله العظمی جعفر سبحانی
«1. اگر مقصود از ولی قهری کسی که حاکم شرع معین کرده است یا عدول مؤمنین بر عهده گرفته‌‌اند مادامی که رشد مالی ندارد ولایت این‌‌ها باقی است و هر موقع پس از یک رشته آزمایش‌‌ها رشد طرف ثابت شد ولایت نیز منتفی می‌‌شود.
2. معاملات فضولی است با اجازه طرف نافذ می‌‌شود. 1390/04/18»
 
آیت الله العظمی سید علی سیستانی
«تا رشد احراز نشود نمی‌‌توانند اموال را به او بدهند و اگر مشتبه شود باید او را اختبار کنند والله العالم. 8 شعبان المعظم 1432 ه.ق »
 
آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی
«1. بعد از رشد ولایت او منتفی است.
2. در فرض رشد فرزند معاملات او بدون اجازه فرزند باطل است. 1390/04/23»
 
آیت الله العظمی سید عبدالکریم موسوی اردبیلی
«1 و 2. در امور مالی، اختیارات ولی قهری در واقع تا زمان رشد مولی‌‌ علیه است اما تا رشد را احراز نکرده، نمی‌‌تواند اموال را تحویل دهد و اختیارات او باقی است، در زمان شکّ در رشد، لازم است نسبت به رشد مولی‌‌‌ علیه، تتبع و اختیار کند و اگر بدون تتبع از رشد در زمان شک تصرفی داشته باشد و بعد معلوم شود که فرزند در واقع در زمان تصرف رشد داشته، صحت تصرف، منوط به اذن رشد یافته است. 1390/10/19»
 
آیت الله العظمی حسین نوری همدانی
«1 و 2. به محض آن‌‌که فرزند، بالغ و رشید شد در رابطه با خرید و فروش اموالش اختیار با خود او است و اگر ولیّ از بلوغ و رشد فرزندش خبر نداشت و با اموال وی معامله نمود نیاز به اجازه فرزند دارد. 1390/04/21»
 
منبع: مرکز تحقیقات فقهی حقوقی قوه قضاییه