پرسش :

درباره اقرار به نسب بفرمایید: الف. در صورتی که هر وارثی اقرار به اقرب از خود نماید، آیا باید تمام آنچه در ید وارث می‌‏شود به مقرّبه دفع کند؟ (مثلاً دو برادر، اقرار به یک خواهر کنند). ب. اگر اقرار کند برادر به دو وارث اولی از خود در یک دفعه و به یک کلام، اما هرکدام را تصدیق از ناحیه خودش و نه از ناحیه هر دو نمود، آیا نسب ثابت می‌‏شود؟ توریث چه؟ ج. در فرض «ب» در صورتی که از ناحیه هر دو تصادق محقق شود و هریک دیگری را وارث در مرتبه اولی از ارث مقر دانست، تکلیف نسب و توریث چیست؟


پاسخ :
آیت الله العظمی محمد تقی بهجت (ره)
«الف. بلی ولی مثال مذکور در یک طبقه هستند نه اقرب پس هر برادر خمس حقّ خودشان را به خواهر می‌دهند. [جامع المسایل ج 4 ص 177]
ب. نسب ثابت نمی‌شود به خلاف توریث. [جامع المسایل ج4  ص 180] »
 
ج. اگر هرکدام با مقرّ عادل بودند پس دو عامل شهادت به ارث و مرتبه آن داده‌اند و همچنین تصدیق اقرار از هرکدام نسبت به هر دو و داخل در اثبات نسبت غیر بنوّت با اقرار و تصدیق مقرّبه می‌شود. 1382/12/21»
 
آیت الله العظمی سید عبدالکریم موسوی اردبیلی
«امروزه برای اثبات نسب یا نفی نسب کسی راه‏های گوناگونی هست در دادگاه‏ها به استناد آن راه‏ها حکم به نسب نفی میکنند اقرار اگر دارای شرایط باشد فقط برای شخص مقر به مقداری که اقرار کرده موثر است و الا برای اثبات نسب شخصی یا نفی آن برای مستندات دیگری داشته باشند جواب هر سه سوال از این شخص روشن می‌‏شود. 1382/08/21»
 
منبع: مرکز تحقیقات فقهی حقوقی قوه قضاییه