پرسش :

اگر کسی عمره مفرده‌اش را در ماه رجب به جا آورد و در مکه قدیمی باقی ماند تا آن که ماه شعبان فرا رسید و وی مثلاً به «جبل النور» رفت که این محلّه قطعاً از مکه قدیمی خارج است و شاید از حدود و مرزهای جدید مکه هم خارج باشد در این رابطه این سؤالها مطرح می‌شود: الف: اگر بخواهد به محل سکونت خود که در مکه قدیمیست باز گردد، آیا جایز است که بدون احرام به آنجا وارد شود یا نه؟ ب: در صورتی که وارد شدن بدون احرام جایز نباشد، آیا مُحرم شدن از ادنی الحل (مانند مسجد تنعیم) کفایت می‌کند یا آنکه حتماً باید به یکی از میقاتها برود؟ ج: در صورتی که احرام بستن از ادنی الحل کافی باشد، اگر بعد از این عمره دوم از مکه خارج شده باشد، آیا بر او جایز است که بدون احرام وارد شهر مکه شود؟ یا آنکه مجوز ورود به شهر مکه بدون احرام، همان احرام بستن از میقات می‌باشد؟ د: اگر از مکه قدیم و جدید خارج شود در حالی که هنوز داخل در حرم است در این صورت چنانچه بخواهد به محل سکونت خود که مکه قدیم است برگردد، آیا باید با احرام داخل شود یا نه؟


پاسخ :
بسمه تعالی:
الف: برای وارد شدن به مکه احرام جدید لازم نیست هر چند احتیاط مستحب آن است که بدون احرام داخل نشود، والله العالم.
ب: آری احرام بستن از ادنی الحل کفایت می‌کند، والله العالم.
ج: آری بر او جایز است که چنین کاری را انجام دهد، والله العالم.
د: در این فرض اعاده کردن احرام احتیاط مستحب است، همان گونه که در صورت رفتن به سوی جبل النور نیز احرام برای وارد شده به مکه قدیم احتیاط مستحب است، والله العالم.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​منبع: استفتائات حج، مطابق با فتاوای آیت الله العظمی میرزا جواد تبریزی (ره)، قم: دارالصدیقه الشهید، ۱۳۸۴.