پرسش :

الف: حیاط مسکونى مورد معامله قرار گرفته و در ازاى مقدارى از ثمن پولى را که از طریق ربوى به دست آمده تحویل داده شده است. آیا در این صورت معامله صحیح است یا نه و نماز خواندن در این مکان مورد اشکال است یا نه؟ ب: در ذیل همان مسأله اگر پول نقد را به عنوان قرض الحسنه به مدت معین اخذ کند و در ازاى ثمن قرار دهد ولى در این مدت تعیین شده نمى‌تواند قرضش را ادا کند مجبور مى‌شود براى مدتهاى بعدى تا موقع اداى قرض ربح پول را به همان شخص پرداخت کند و یا از کسى دیگر پول ربوى به دست آورده در قبال قرضش قرار دهد آیا بازهم این معامله در مورد اشکال قرار مى‌گیرد یا نه و حکم نماز خواندن در این مکان چیست؟


پاسخ :
باسمه تعالى؛ 
الف: در فرض سؤال معاملۀ خانه صحیح است و نماز خواندن در آن مانعى ندارد، هرچند از جهت اینکه قرض ربوى گرفته مرتکب معصیت شده، و در وقت دادن زیادى هم قصد کند که به عنوان هدیه باشد نه سود در قرض، و اللّه العالم.

ب: در این فرض نیز معاملۀ خانه صحیح است و نماز خواندن در آن مانعى ندارد هرچند در گرفتن قرض ربوى یا در دادن ربا به جهت تأخیر در اداء قرض مرتکب معصیت شده است و باید براى بعد همینطور عمل کند که مرتکب حرام نشود به اینکه قصد کند زیادى را که مى‌دهد هدیه به قرض دهنده باشد، و اللّه العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد دوم، قم: نشر سرور، 1385.