پرسش :

اگر ما امر به معروف و نهی از منکر کردیم و جواب بدی به ما دادند، چه واکنشی نشان دهیم؟


پاسخ :
الف) موقع امر به معروف و نهی از منکر باید مراقب باشیم که از جمله‌های توهین‌آمیز استفاده نکنیم تا زمینه‌ی خشم و ناراحتی طرف مقابل فراهم نشود. امر به معروف و نهی از منکر باید مؤدبانه و دلسوزانه باشد. اگر ما به این شیوه عمل کنیم، بعید است که طرف مقابل رفتار ناشایستی انجام دهد.

ب) هیچ کار خوبی بی‌زحمت و بی‌دردسر نیست. رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) هم که آن قدر خیرخواه و مهربان بود، از آزار و اذیت مردم در امان نماند. ایشان می‌فرمودند: «هیچ پیامبری مثل من آزار نکشید.» پس اگر پس از امر به معروف و نهی از منکر جواب تلخی شنیدیم، نباید تعجب کنیم.

پ) خداوند در قرآن کریم هنگام ستایش بنده‌های خوب می‌گوید: «بند‌ه‌های خدای رحمان کسانی هستند که روی زمین با فروتنی و تواضع راه می‌روند و هنگامی که جهالت پیشگان آنها را مورد خطاب قرار می‌دهند، آنها در پاسخ، سخنان مسالمت‌آمیزی می‌گویند.» (1)

ما هم باید این بنده‌های شایسته را الگوی خود قرار دهیم و از برخوردهای ناشایستی که پس از امر به معروف و نهی از منکر می‌بینیم، خشمگین نشویم. ما باید در چنین موقعیت‌هایی بازهم با ملایمت و دلسوزانه سخن بگوییم. این برخورد ما طرف مقابل را هم نرم می‌کند و باعث می شود که او هم در رفتارش تجدیدنظر کند.

پی‌نوشت:
1. سوره‌ی فرقان، آیه ی 62.

منبع: هفتاد و شش پرسش و پاسخ درباره اخلاق و رفتار، غلامرضا حیدری ابهری، انتشارات قدیانی، 1393.