پرسش :

من ۳۸ سال دارم در سن ۱۴ سالگی هر دو استخوان ساعد دست چپم به طور کامل شکست و متاسفانه والدینم به دلیل عدم اگاهی مرا نزد شکسته بند محلی بردند. در حال حاضر از دو استخوان ساعدم یکیشون کاملا سالم است و مستقیم هر دو سر شکستگی روبروی هم قرار گرفته و جوش خورده اند. اما استخوانی که در امتداد انگشت شستم قرار دارد دو سر شکستگی روبروی هم نیستند و مقدار کمی استخوانها به صورت کج جوش خورده اند. در کل دست چپم نسبت به دست راستم ضعیف تر است . آیا من می توانم کار درمانی جهت اصلاح این بد جوش خوردن استخوان انجام دهم. جراحی یا هر کار و روش خاص درمانی؟


پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر مهرداد منصوری، متخصص ارتوپدی:
بعد از گذشت ۲۴ سال از شکستگی و رشد استخوان ها و عروق و اعصاب و عضلات ساعد توصیه به اصلاح کجی استخوان نمیشود. ضعیف بودن دست نه به علت کج یا کوتاه جوش خوردن استخوان بلکه به علت آسیب عضلات و اعصاب ساعد در زمان درمان سنتی است.

درمان های سنتی که شکسته بند های محلی برای شکستگی ساعد انجام میدهند معمولا بصورت گذاشتن چند نی در اطراف ساعد و سپس بستن محکم آنها با نخ است. این کار گرچه ممکن است استخوان ها را بطور نسبی بیحرکت کند ولی تاثیری در جااندازی قطعات شکسته شده ندارد. با این حال مشکل فقط این نیست.

مشکل مهم تر اینست که محکم بستن دور تا دور ساعدی که به علت شکستگی متورم شده موجب بروز سندروم کمپارتمان و فشار به عروق و اعصاب ساعد میشود. فشار به عروق موجب کاهش جریان خون عضلات و اعصاب ساعد شده و موجب میشود این بافت ها بشدت آسیب دیده و سلول های آنها دچار آسیب های غیر قابل بازگشت شوند. در این وضعیت عضلات ضعیف و لاغر میشوند. بعد از گذشت چند ماه و بعد از جوش خوردن شکستگی ها دیده میشود که ساعد لاغر ضعیف شده است.

این ضعف و لاغری برای همیشه باقی خواهد ماند و در سنین بالا موجب ضعیف شدن ساعد میشود.

در صورتی که شکستگی بد جوش خورده باشد ممکن است بتوان با عمل جراحی استخوان را صاف کرد ولی این کار تغییری در عملکرد ساعد ایجاد نخواهد کرد.
کاردرمانی یا فیزیوتراپی نمیتوانند بدجوش خوردن استخوان را درمان کنند ولی با انجام نرمش های مناسب ممکن است بتوان قدرت عضلات ساعد را بهبود داده و کارکرد ساعد را بهتر کرد.
​​​​​​​
منبع: ایران ارتوپد