پرسش :

مدت دو ماه است همسر ۳۵ ساله من که حدود ۹ سال پیش دچار سندرم آنتی فسفولیپید شده ( و مقادیر زیادی داروهای کورتون مصرف کرده و از آن پس دائما” وارفارین، آسپیرین، کلسیم، دی هیدروکسی کلروکین مصرف نموده و PT و INR وی بصورت دوره ای آزمایش میگردید) از درد در ناحیه لگن و سر ران شکایت دارد. شدت درد بطوری است که اجازه فعالیت عادی به وی نمیدهد. در شهر خودمان به پزشک روماتولوژی و ارتوپد مراجعه کردیم و با تصویربرداری ام آر آی به ما اعلام شد که مشکل AVN که به آن مشکوک بوده اند وجود ندارد. به تهران مراجعه کردیم، جائی که ۹ سال پیش در مورد مشکل آنتی فسفولیپید کمک زیادی در تشخیص و درمان آن کرده بودند. حدود یک هفته بستری و انواع عکس برداری پزشکی انجام گردید که در نهایت پزشک معالج گفتند که مشکل همان AVN است اما در ام آر آی و تصاویر چندان واضح نیست. داروهایی برای وی تجویز شده ضمنا” ۱۲ جلسه فیزیوتراپی هم انجام شده است. میخواستم بدانم اگر وی دچار AVN شده چرا در شهر خودمان حتی با آم آر آی هم متوجه نشدند و در تفسیر آم آر آی هم احتمال آن را رد کرده اند. با توجه به اینکه داروهای تجویز شده در حد مسکن و آرام بخش هستند هیچگونه داروئی برای درمان بیماری وی تجویز نشده. آیا داروهائی مانند Enoxaparin در جلوگیری از پیشروی بیماری وی نمیتوانند موثر باشند؟


پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر مهرداد منصوری، متخصص ارتوپدی:
ام آر آی در تشخیص نکروز آوازکولر سر استخوان ران یا AVN در مراحل ابتدایی بسیار کمک کننده است با این حال تشخیص با این ابزار همیشه قطعی نیست و مانند بسیاری روش های دیگر ممکن است با اشکالاتی همراه باشد. بطور مثال دقت دستگاه های ام آر آی با یکدیگر یکسان نیستند. این دقت معمولا با واحدی به نام تسلا بیان میشود. هر چه تسلا بالاتر باشد دقت دستگاه ام آر آی بیشتر است. تصویر ام ار آی باید به توسط انسان تفسیر شود. بنابر این مهارت فردی که تصویر را دیده و تفسیر میکند در دقت استفاده از این ابزار تاثیر گذار خواهد بود.

AVN یا سیااه شدن سر استخوان ران داروی خاصی ندارد. درمان این بیمای دارویی نیست. در صورتیکه نکروز در مراحل ابتدایی باشد و شکل سر استخوان ران هنوز تغییر زیادی نکرده باشد درمان آن دکمپرشن سر استخوان است و در مراحل پیشرفته از تعویض مفصل ران استفاده میشود.
​​​​​​​
​​​​​​​منبع: ایران ارتوپد