پرسش :

چرا بعضي از آدم‌ها هميشه به فكر مسائل جنسي هستند؟درمان چيست؟


شرح پرسش :
پاسخ :
بي شك يكي از نيرومند‌ترين غرايز در انسان، نيروي جنسي و تظاهرات حياتي آن است. اين نيرو كه از ابتداي تولد در وجود انسان به وديعه نهاده شده است، تا زمان ظهور جوانه‌هاي بلوغ همچنان دوران آرام و بي تحركي را پشت سر مي‌گذارد. اما به محض شروع دوران نوجواني آرام، ‌آرام زمان بيداري و شكفتگي آن فرا مي‌رسد و رفته رفته تمامي وجود نوجوان را در بر مي‌گيرد افرادي كه از تربيت مذهبي قوي برخوردارند مي‌توانند تا حدودي اين نيروي دروني سركش را كنترل و مهار نمايند تا در زمان مناسب از راه مشروع ارضا شود اما افرادي را هم سراغ داريم كه قادر به كنترل و مهار غريزة جنسي نيستند لذا هميشه به فكر مسايل جنسي مي‌باشند و چه بسا به مرور زمان به انحرافات جنسي و انواع بيماري‌هاي رواني نيز مبتلا مي‌شوند. اما علت اين‌كه بعضي آدم‌ها هميشه به فكر مسايل جنسي هستند يا به تعبير ديگر به انحرافات جنسي كشيده مي‌شوند، معمولاً به يكي از عوامل زير بستگي دارد:
1. مساعد نبودن شرايط خانوادگي و عدم توجه والدين به تربيت جنسي فرزندان
نقش خانواده در سلامت رواني و حيات جنسي فرزندان از ساير عوامل چشمگير‌تر و حسّاس‌تر است. رعايت موازين اخلاقي و تربيتي در روابط والدين با يكديگر، به ويژه در رابطه زناشويي به عنوان عامل زير بنايي قابل توجه است و در مرحلة بعدي كيفيت روابط والدين با فرزندان خود، حايز اهميت ويژه‌اي است. از همين رو است كه در برخي از احاديث آمده است كه بايد والدين حتي از انجام آميزش با يكديگر در حالي كه كودكي خردسال در آن مكان به خواب رفته است.[1] پرهيز نمايند. چرا كه فرزند متوجه والدين در اين حالت مي‌شود و مستعد گرايش به مسايل انحراف‌آميز جنسي مي‌گردد. اگر والدين رعايت نكنند ممكن است كودك متوجه شود و در دوران نوجواني و بلوغ آن تصاوير و خاطرات را بازسازي نموده دايم مسايل جنسي ذهن او را اشغال كند. در تحقيقي كه بر اساس 400 نامه ارسالي از نوجوانان و جوانان به راديو (به عنوان برنامة آينده سازان) به عمل آمده است.[2] در موارد متعددي نوجوانان و جوانان، علت اصلي انحرافات جنسي خود را در جريان قرار گرفتن مسايل خاص والدين و يا مشاهدة اين عمل ذكر كرده‌اند به گونه‌اي كه ضربات جبران ناپذيري بر سلامت رواني و اخلاقي آنها از اين طريق وارد شده و از آن پس هميشه به فكر مسايل جنسي بوده‌اند.
2. دوستي‌هاي آلوده و مشكوك يكي از عواملي كه باعث مي‌شود برخي از افراد به خصوص جوانان و نوجوانان هميشه به فكر مسايل جنسي باشند، دوستي و روابط آنان با افراد ناباب و مشكوك است. در سنين بلوغ نجواها و صحبت‌هاي آهسته و در گوشي بين نوجوانان بيشتر مي‌شود و محور اين گفتگوها غالباً مسايل جنسي است، نوجوانان به صورت مخفيانه و دور از نظر بزرگترها به تبادل اطلاعات جنسي با يكديگر مي‌پردازند و از خود حرص و ولع خاصي در اين باب نشان مي‌دهند، لذّت و نشاطي كه از صحبت پيرامون اين مسايل حاصل مي‌شود، باعث مي‌گردد كه هميشه اين راه انحرافي را ادامه داده و به فكر مسايل جنسي باشند.
3. تأثير‌پذيري از تهاجم فرهنگي شرايط فرهنگي و اجتماعي به گونه‌اي است كه همة اقشار جامعه به خصوص نوجوانان در معرض تهاجم فرهنگي كشورهاي غربي و اروپايي قرار دارند. رسانه‌ها ابزار اصلي تهاجم فرهنگي است كه نقش فراگير و گستردة آن در تأثير گذاري بر رفتار و عقايد افراد، براي هيچ كس قابل انكار نيست. فيلم‌هاي سينمايي وارداتي، سريالهاي خارجي مغاير با فرهنگ اسلامي، نوارهاي ويدئو و كاست، عكس‌ها و آلبوم‌هاي مبتذل و ساير ابزار تبليغ كه در دست دشمنان اين جامعه، به طور مؤثري عليه ما به كار گرفته شده است، مجموعاً ايجاد كنندة محيط محرك جنسي براي نوجوانان اين مرز و بوم است و توانسته است تا حدودي ذهن و فكر عده‌اي از افراد را به خود مشغول كند.[3]
4. نگاه حرام و مشاهدة صحنه‌هاي تحريك آميز جنسي يكي ديگر از عواملي كه باعث مي‌شود انسان هميشه به فكر مسايل جنسي باشد، نگاه حرام است. اگر بگوييم كه چشمان انسان دروازة ورود تصورات و انديشه‌هاي انسان است، گزاف نگفته‌ايم. در بيشتر موارد ابتدا چيزي را مي‌بينيم و پس از آن مدّتها در آن زمينه فكر مي‌كنيم و تخيّلات خود را بر آن اساس مي‌پروريم. امام صادق ـ عليه‌السلام ـ فرمود: «اي بسا نگاه نامناسبي كه رنج و اندوه بي پايان بدنبال دارد.»[4] نگاه حرام، مواد اوليه و مصالح لازم تصورات و تخيّلات بعدي را فراهم مي‌كند، آنگاه نوجوان با استفاده از مناظر تحريك آميزي كه مشاهده نموده است، سفر بي‌پايان و خطر‌ناكي را آغاز مي‌كندو به نتايج نامطلوبي مي‌رسد. مقدمة تمامي رنجهاي روحي و افكار انحرافي در مسايل جنسي نگاه كنترل نشده و شهوت آلودي است كه افراد را به مصيبت‌هاي بيشتري مبتلا مي‌كند. امام صادق ـ عليه‌السلام ـ دربارة نگاه حرام مي‌فرمايد: «النظراةُ سهمٌ من سهام ابليس»[5] نگاه حرام تيري از تيرهاي شيطان است.» بديهي است كساني كه چشمان آنها هرزه گرد و بدون كنترل باشد هميشه ذهن و فكر آنان آلوده و درگير مسايل جنسي خواهد بود. با شرح عواملي كه گذشت، اينك سوالي كه مطرح مي‌شود اين است كه چگونه مي‌توان از انحرافات جنسي و فكر كردن دربارة مسايل جنسي پيشگيري نمود؟ در تكميل پاسخ سوال شما دوست گرامي، لازم مي‌بينيم راههاي اصلي پيشگيري و درمان انحرافات جنسي را ياد آور شوم.
راههاي پيشگيري و درمان فكر كردن دربارة مسايل جنسي 1. آموزس كافي به والدين؛ ضروري است كه والدين در زمينة تربيت جنسي فرزندان توجيه شوند.
2. آموزش جامع به مربيان؛ در فرصت‌‌هاي مناسبي كه پيش مي‌‍آيد بايد مربيان دربارة مسايل تربيتي به ويژه مسايل ارتباطي دانش‌آموزان و دانش‌جويان بيشتر توجيه شوند.
3. آسيب زدايي محيط؛ از تحريك كننده‌هاي جنسي يكي از عوامل مؤثر در اين كه افراد به فكر مسايل جنسي نباشند، آسيب زدايي محيط آنان از تحريك كننده‌هاي جنسي است.
4. پرورش معنويت؛ اصلي‌ترين عامل در اين‌كه افراد به فكر مسايل جنسي نباشند، اين است كه معنويت و ايمان مذهبي را در آنها تقويت كنيم.
5. تسهيل و تسريع ازدواج؛ يكي ديگر‌‌ از راه حلها اين است كه زمينه ازدواج اينگونه افراد فراهم شود تا از راه صحيح و معقول ارضا شوند.
منابع براي مطالعه بيشتر
1. سيد محمد شفيعي، پرورش روح، جلد دوم، دفتر تبليغات اسلامي، 1370.
2. سيد مجيد حسني، گناه و ناهنجاري، عوامل و زمينه‌هاي آن، دارالغدير، 1379.
3. كوچتكف، روان شناسي و تربيت جنسي، ترجمة محمد تقي‌ زاد، انتشارات بنياد، 1369.
--------------------------------------------------------------------------------
[1] . براي اطلاعات بيشتر و روايات در اين خصوص مراجعه شود به: فلسفي، گفتار فلسفي (كتاب كودك)، ج2، ص386ـ 351.
[2] . عباس رحيمي نژاد، مديريت تحقيقات و آموزش امور تربيتي وزارت آموزش و پروزش،‌دي ماه1367 (به نقل از: محمد رضا شرفي، دنياي نوجوان، انتشارات تربيت، 1376، ص192).
[3] . مقام معظم رهبري در ديدار با مسؤلان آموزش و پرورش و مديران رسانه‌هاي گروهي (21/ 5/ 71) روي اين مطلب تأكيد نمودند در بخشي از كلما‌ت‌شان آمده است، «آنها (اروپاييها) فقط بي‌بند و باري‌هاي جنسي را وارد كشور ما كردند.» به نقل از: اميرحسيني‌بانكي‌پور‌فرد، تعليم و تربيت از ديدگاه مقام معظم رهبري، نشر تربيت، 1380، ص106.
[4] . شيخ حر عاملي، وسايل الشيعه، ج14، ص138.
[5] . همان.