پرسش :

درباره شیوع و مبتلایان به بیماری آنفلوانزای خوکی در ایران به همراه آمار مرگ افراد مبتلا توضیحاتی بدهید.


شرح پرسش :
پاسخ :
نخستین مورد ابتلا به آنفلونزای خوکی در ایران، در اواخر خردادماه تأیید شد. بیمار نوجوانی بود ایرانی‌تبار و مقیم آمریکا که اواخر خردادماه به همراه خانواده‌اش وارد تهران شد. او به هنگام ورود به کشور مورد معاینه و آزمایش قرار گرفت. پس از انجام آزمایش آلودگی این نوجوان ۱۶ ساله به ویروس H1N1 قطعی و پس از آن درمان آغاز شد.
اما فقط چند هفته بعد وزیر بهداشت و درمان از 23 نفر مبتلا به آنفلوانزای خوکی در ایران خبر داد ولی هنوز هیچ آماری در مورد مرگ بر اثر این بیماری در کشور گزارش نشده است. تا پایان هفته گذشته ، تعداد61 مبتلا به این بیماری شناسایی شده اند.
بنابر گفته مقامات بهداشتی در ایران تمام مبتلایان به این بیماری غیر از یک نفر همگی سابقه سفر به خارج از کشور داشته اند و این بیماری را با خود به ایران آورده اند.
در این زمینه دكتر گویا درسمینار آنفلوانزای خوكی که در انستیتو پاستور ایران برگزار شد، با اشاره به ورود آنفلوانزای خوكی به فاز 6 پاندمی افزود: طبق برآوردها طی دو سال، احتمالا حدود 10 میلیون و 500 هزار نفر تا 24 میلیون در كشورمان به این نوع آنفلوآنزا مبتلا می شوند که از این تعداد 525 هزار تا یك میلیون و 225 هزار نفر نیاز به بستری دارند و برآورد می‌شود حدود 105 هزار تا 245 هزار نفر جان خود را از دست بدهند.
آنفلوانزای خوكی از حوالی نوروز در قاره آمریكای شمالی و مركزی و سپس به تدریج در دیگر نقاط جهان گسترش یافت و در حال حاضر در فاز 6 پاندمی این آنفلوآنزا به سر می‌بریم.
پاییز امسال از لحاظ آنفلوآنزای خوكی بسیار هولناك خواهد بود و احتمال دارد در آینده با افزایش تعداد بیماران مبتلا به این نوع آنفلوانزا در كشور مواجه شویم. این امر گریز ناپذیر است به طوری که سرعت گسترش جغرافیایی این بیماری چهار برابر پاندمی سال 1917 برآورد می شود.
قدرت انتقال آنفلوانزای خوكی 2 تا 3 برابر آنفلوآنزای فصلی است. رییس مركز مدیریت بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت می گوید: دلیلی ندارد برای وقوع پاندمی منتظر زمستان باشیم. در مجموع دیرترین زمان بروز پاندمی در پاییز خواهد بود اما در زمان پاندمی این بیماری حدود 98 درصد افراد بیمار خدمات بهداشتی درمانی را از خارج از بیمارستان‌ها دریافت خواهند كرد و پیش بینی می‌شود حدود 5 درصد مبتلایان نیاز به بستری داشته باشند. همچنین حدود یك تا دو درصد كل افراد مبتلا فوت خواهند كرد و این در حالی است كه این عدد بسته به شدت بیماری و ارائه خدمات متغیر خواهد بود.
رییس مركز مدیریت بیماری‌های واگیردار وزارت بهداشت، شایع‌ترین عارضه آنفلوانزای خوكی را ذات الریه عنوان كرد و گفت: به این منظور موارد ذات الریه را در تمام بیمارستان‌های كشور بررسی می‌كنیم. از طرف دیگر مواردی كه به علت آنفلوانزای خوكی جان خود را از دست داده‌اند بیشتر با تابلوی نارسایی شدید تنفسی و نارسایی كلیوی و شوك جان خود را از دست داده‌اند. همچنین اكثریت موارد شدید این بیماری در گروه‌های خاص از جمله افراد دارای بیماریهای زمینه‌ای بوده است.
دكتر گویا با بیان اینكه پاندمی موج‌های مختلفی دارد و حداقل دو سال گرفتار خواهیم بود، ادامه داد: طی دو سال بروز پاندمی، موج‌های مختلف آن بروز می‌كند و هرموج 6 تا 8 هفته طول می‌كشد و سپس فروكش می‌كند.
شدت هر كدام از این موج‌ها متغیر است اما انتظار می‌رود شدت بیماری و همچنین تعداد مبتلایان در سال اول پاندمی بیشتر از سال دوم باشد. وی با بیان اینكه در فاز شش پاندمی جهانی آنفلوانزای خوكی انتقال پایدار انسان به انسان، مداوم و افزایشی است، ادامه داد: در این فاز عملیات مهار دیگر بی‌فایده است. در این فاز اقدامات موثر توسط نظام سلامت همه كشورها، كاهش موارد ابتلا، كاهش موارد شدید، كاهش موارد بستری، كاهش موارد نیاز به خدمات ویژه و در نهایت كاهش مرگ و میر است چرا كه مهار در زمانی موثر است كه بیماری كانون مشخصی داشته باشد.
دكتر گویا با بیان اینكه داروی ضد ویروسی كافی برای آنفلوانزای خوكی در اختیار داریم، گفت: تاكنون واكسنی كه مجوز گرفته باشد، برای این ویروس تهیه نشده است. از طرف دیگر سازمان بهداشت جهانی معتقد است كه این ویروس در شرایط فعلی نیازی به واكسیناسیون در سطح وسیع ندارد اما شاید لازم باشد برای گروه‌های خاصی از مردم و همچنین پرسنل بهداشتی درمانی پیش‌بینی‌های لازم صورت گیرد.