پرسش :

برخورد پيامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) با جوانان چگونه بوده است؟‏


شرح پرسش :
پاسخ :
به طور كلى پيامبر اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) به جوان‏ها اهميت خاصى مى‏دادند. مطالعه در تاريخ و سيره آن حضرت، اين مدعا را به خوبى روشن مى‏سازد. از باب نمونه تنها به چند مورد اشاره مى‏شود:
الف) در جريان آمدن نمايندگان قبيله اوس و خزرج به حضور آن حضرت و پيمان بستن آنان در رابطه با حمايتشان از اسلام و پيامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) و درخواست مبلّغى براى تعليم قرآن در مدينه، آن حضرت مُصْعَب بن عمير را - كه جوان تازه مسلمان و حدود بيست ساله بود - به عنوان اولين نماينده و مبلّغ و معلّم اسلام به مدينه اعزام داشتند و او هم به خوبى از عهده اين مأموريت برآمد و زمينه را براى هجرت رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) فراهم كرد. اين شاهد زنده‏اى براى اهميت دادن حضرت به جوان‏ها بود.
ب ) بعد از فتح مكه، وقتى مى‏خواستند كسى را به عنوان فرماندار و حاكم مكه انتخاب كنند - با اين كه در بين مسلمانان افراد مسنّ‏ترى بودند - حضرت جوانى بيست ساله به نام «عَتاب بن اَسيل را - كه شخصى خردمند و بردبار بود - براى حكومت مكه انتخاب كردند و... كه از اين نمونه‏ها در تاريخ حضرت زياد بود و اصلاً بيشتر كسانى كه در بدو رسالت و شروع نهضت حضرت به او گرويدند، جوان‏ها بودند و بيشتر معاندان لجوج، از پيران قوم؛ مانند: ابوجهل، ابولهب، ابوسفيان و... بودند كه خيلى از آنها در همان حال كفر، رهسپار ديار مرگ شدند و بعضى هم بعد از چندين سال ايمان آوردند كه باز ايمان خيلى از آنان از روى ترس و اغراض مادى صورت گرفت.
ج ) پيامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) در روزهاى آخر عمرشان؛ وقتى خواستند لشكرى براى جنگ با روميان بفرستند، جوانى شجاع به نام اسامةبن زيد را به فرماندهى آن لشكر انتخاب كردند و بسيارى از صحابه پير و باتجربه را تحت فرمان او قرار دادند.
منبع: www.payambarazam.ir