پرسش :

چرا با وجود اين همه ادله و نشانه از جرم وانرژي تاريک، اين مسئله باز هم به طور کامل اثبات شده تلقي نمي شود ؟آيا براي توجيه عالم، با توجه به کمبود جرم آن ،نظريه ي ديگري هم ارائه شده است ؟


شرح پرسش :
پاسخ :
از روش هاي مختلف و رصدهاي مختلف مي دانيم که براي توجيه مشاهدات، نياز به وجود ماده و انرژي تاريک داريم. اين که مقدار جرمي که در عالم هست بيش از آن چيزي است که مستقيما مشاهد مي کنيم (چه در مقياس کهکشاني چه در مقياس خوشه هاي کهکشاني )گواه وجود ماده ي تاريک است (البته اگر درستي قوانيني که براي گرانش داريم را بپذيريم ).همين طورتوجيه انبساط شتاب دار عالم با انرژي تاريک است. اما مشکل اينجاست که اين ماده ي تاريک و انرژي تاريک چه هستند؟يعني با شناختي که از ذرات بنيادي داريم بايد بتوانيم نوع اين ماده ي تاريک و انرژي تاريک را بشناسيم . اما تا به حال نتوانسته ايم نامزد مناسبي براي ماده ي تاريک پيدا کنيم. يعني ذره اي که جرم و نوع برهم کنش اش با ديگر ذرات و خواص ديگرش بتواند نامزدي براي ماده ي تاريک باشد . همين مشکل به نوعي براي انرژي تاريک هم وجود دارد .
عده اي از فيزيک دانان و کيهان شناسان علاقه مندند که با تغييردادن قوانين گرانش يا تعميم دادن آنها ،مشکل ماده ي تاريک يا انرژي تاريک و يا هر دو را حل کنند، اما تا به امروز موفق نبوده اند.
منبع: ماهنامه نجوم،شماره 186.