پرسش :

آيا مالك مي تواند ملك خود را كه در رهن مستاجر است بدون اينكه قبلا در اجاره نامه به مستاجر اعلام كرده باشد براي فروش قرار دهد و با فرستادن خرديداران در ساعات مختلف روز براي مستاجر ايجاد مزاحمت نمايد؟


شرح پرسش :
پاسخ :
1- اصولا به كار بردن « واژه رهن » يك غلط مصطلح است ، زيرا رهن قرارداد مستقل حقوقي است و جزء عقود معين است و احكام فقهي و حقوقي خاص خود را دارد
موضوع سئوال در واقع در قالب عقد « اجاره » قابل بررسي است و مبلغي كه نزد موجر به وديعه گذاشته شده به عنوان « قرض الحسنه » ‌تلقي مي شود .
2- اجاره عقدي است كه به موجب آن مستاجر مالك منافع عين مستاجره مي شود ( ماده 466 ق.م ) فلذا در مدت اجاره ، مالك نمي تواند اقدامي بر خلاف منافع مستاجر و بدون اذن او انجام دهد از جمله بازديد ملك به منظور فروش و....، بالتبع مستاجر مي تواند از اين اقدامات ممانعت به عمل آورد .
3- با توجه به اينكه مالك نسبت به عين ملك مي تواند هر گونه اقدام حقوقي كه بر خلاف منافع مستاجر نباشد انجام دهد ، بالتبع فروش آن ملك استيجاري نيز منع حقوقي نداشته لكن حقوق مستاجر تا پايان مدت اجاره در هر صورت به قوت خود باقيست زيرا مطابق ماده « 498» قانون مدني « اگر عين مستاجره بديگري منتقل شود ، اجاره بحال خود باقي است مگر اينكه موجر حق فسخ در صورت نقل را براي خود شرط كرده باشد »
www.hvm.ir