پرسش :

عمده استفاده‌هايی كه از قرآن كريم به صورت عملي می‌توانيم ببريم را بيان فرماييد.


شرح پرسش :
پاسخ :
قرآن كريم‌، كتاب هدايت و انسان‌ساز و محتوي برنامه سعادت‌بخش انسان است‌. از اين روي استفاده و بهره‌گيري از آن براي همه كساني كه مي‌خواهند سعادتمند شوند، امري واجب و ضروري است‌. قرائت قرآن و مطالعه مفاهيم و معاني بلند آن و بكارگيري و عمل بر طبق آن در راه بهره‌برداري ازاين كتاب آسماني‌، كمك شاياني است‌. در اين زمينه مي‌توان از كتبي كه به تبيين و توضيح معارف قرآني پرداخته‌اند، بهره جست‌. بيانات اهل‌بيت‌: نيز در حقيقت معارف قرآن است كه بر زبان آنها جاري مي‌شد، كه اطاعت از آنها و بكارگيري وانجام فرمايش‌ها و دستورهاي آنان‌، در حقيقت اطاعت از خدا و بكارگيري معارف قرآن است‌. براي اين كه موفقيت زودتر حاصل شود، بايد معارف قرآن را از خود قرآن و اهل‌بيت‌: فرا گرفت و به آنها عمل كرد.
براي مأنوس شدن قرآن‌، داشتن برنامه‌اي منظم و روزانه براي قرائت قرآن و حتي‌الامكان تكلّم قرآني مفيد مي‌باشد. و براي فهميدن قرآن علاوه بر فراگيري علوم مقدماتي‌، بايد از تفاسيري كه درباره قرآن نوشته شده مدد جست‌.
البته از خود قرآن مجيد هم مي‌شود سيري براي فهم قرآن به دست آورد: "و لقد يسّرناالقرءان للذّكر فهل من مدّكر" (قمر، 17) كه اشاره مي‌فرمايد قرآن براي پندآموزي‌، آسان شده است منتها بايد "پند گيرنده‌"اي باشد. بعد از اين كه پندگيرنده يافت شد بايد دانست قرآن كتابي است كه "لايمسّه إلاّ المطهّرون‌" (واقعه‌، 79) جز پاك شدگان بر آن دست نزنند (و بهره‌اي نمي‌توانند بگيرند) و پس از آن نوبت به ترتيل قرآن مي‌رسد "و رتّل القرءان ترتيلا" (مزمل‌، 4) و سپس نوبت به تدبر در قرآن مي‌رسد: " ئگفلا يتدبّرون القرءان‌ ئگم علي‌َ قلوب ئگقفالها" (محمّد، 24) و تقواي الهي مرحله بعدي اين سير است "اتقوا الله و يعلّمكم الله" (بقره‌، 282) كه تدبر در قرآن و عمل به آن انسان را به تقواي الهي مي‌رساند و اين تقوا باعث مي‌شود كه ابواب علوم از طرف خداوند متعال به سوي انسان گشوده شود و... .
علاوه بر مطالب ياد شده‌، براي بهره‌مند شدن از اين كتاب آسماني مي‌توان با استفاده از بيانات پيامبراكرم‌ و امامان معصوم‌: و تزكيه روح و نفس و نيز با درخواست از خداي متعال و شركت در محافل و مجالس قرائت و تفسير قرآن با آن ارتباط حاصل نمود.
تاكنون كتاب‌هاي فراواني با موضوع قرآني به زبان عربي و فارسي تأليف شده كه مي‌تواند در ديد و علاقه انسان نسبت به قرآن تأثير مثبت بگذارد. برخي كتاب‌هايي كه شما مي‌توانيد از آن‌ها استفاده كنيد عبارت است از:
1. اصول كافي‌، تأليف مرحوم كليني‌، جلد 2، باب فضل‌القرآن‌، اين كتاب به فارسي ترجمه شده است‌؛
2. فضائل قرآن و عترت (برگزيده از كتاب عين‌الحياه علامه مجلسي‌)، به تحقيق و پاورقي آقاي ولي فاطمي‌، انتشارات انصاري‌؛
3. ثواب قرائت سوره‌هاي قرآن‌، تأليف رضا بزاز بنايي‌، مؤسسه انتشارات حضرت معصومه‌؛
4. قرآن در آيينه بزرگان‌، تأليف سيدمصطفي علوي‌، انتشارات بحرالعلوم‌؛
5. جلوه‌هاي قرآن‌، نردباني به سوي عالم انوار، تأليف عبدالجواد غرويان‌، انتشارات نبوغ‌؛
6. سرگذشتهاي تلخ و شيرين قرآن‌، تأليف و گردآوري آقاي غلامرضا نيشابوري (4 جلد)، انتشارات سيدجمال‌الدين اسدآبادی‌.
eporsesh.com